Energijski vrtinci sotočja Hublja in Vipave

Po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Sotočja so naši predniki častili kot svetišča. Verjeli so, da se tu energije dveh rek združijo v eno bitje. Na sotočju moških in ženskih vod se ustvarjajo vrtinci zdravilnih energij, ki prodirajo globoko v prostor. Kako močan je vpliv sotočja, in kako pritok Hublja vpliva na značaj reke Vipave? Hubelj je reka, ki izvira s severa in teče proti jugu. Take vode v sebi nosijo moč, kar Hubelj, ki je po svoji naravi hudournik, potrjuje. Vipava pa teče od vzhoda proti zahodu in v sebi prenaša energijo sonca. Vipava od svojega izvira teče po prostranem polju. Po združitvi s Hubljem prestopi skozi nevidna vrata, ki potekajo med cerkvijo sv. Marjete v Dolenjah in cerkvijo sv. Janeza na Ustjah. Tu stopi v prostor preobrazbe, ki teče skozi sotesko Uhanje, vse do Velikih Žabelj.

Na izletu bomo presegli opazovanje, omejeno zgolj na pet čutov. Vključili bomo intuicijo in senzibilnost. To ni nekaj novega. Je pradavno znanje, ki je omogočalo človeškim skupnostim, da so bile bolj povezane z naravo. Obiskovali bomo energijsko močne kraje, v katerih bomo s pomočjo vaj pomagali sebi in tudi naravi. Okrepili bomo svojo intuicijo, sprostili lastne blokade in sočasno aktivno sodelovali v kreiranju nove kulture Zemlje – Gaje.

Izhodišče poti je v vasi Dolenje v Vipavski dolini, do koder se je treba pripeljati z avtomobilom.
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri10,2 km
Predviden skupni vzpon257 m
Potrebna opremašportni copati, hrana in pijača iz nahrbtnika
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekvas Dolenje
Cena30 EUR

Znamenitosti:

  • Sotočje Hublja in Vipave
  • Ustje – mogočno drevo
  • Ustje – cerkev sv. Janeza
  • Dolenje – cerkev sv. Marjete
  • Jama Okno
  • Uhanje

Cena zajema:

  • vodenje in organizacijo izleta

Povprečna zahtevnost

Izhodišče poti je na majhnem parkirišču v vasi Dolenje, kjer se bomo zbrali ob 9:30 zjutraj.

Najprej se bomo sprehodili do sotočja Hublja in Vipave, kjer bomo skušali ugotoviti njene energijske vrtince ter se z njimi tudi povezati.

V nadaljevanju nas bo pot vodila navkreber do cerkve sv. Marjete nda Dolenjami. Nedaleč stran je jama Okno, ki je včasih zelo verjetno bila posebno svetišče (dostop do jame je po gozdni poti).

Po nekaj daljšemu sprehodu se bomo spustili v Uhanje, kjer bomo začutili posebne energije tamkajšnjega prostora in se sprehodili ob reki Vipavi.

Pred zaključkom poti sledi še vzpon proti Ustjam do cerkve sv. Janeza, od koder se ponuja krasen pogled na Vipavsko dolino. Nadaljevali bomo po glavni cesti do mogočnega hrasta, kjer bo zaključek izleta.

(Fotografije, ki spremljajo besedilo, so delo fotografa B. Skrta, vodnice Kristine Petrovič in Irene Hlede)

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je p

Kristina Petrović

Po dolgih letih dela v podjetništvu se je odločila, da se bolj poglobljeno poveže z naravo in njenimi energijami. Po opravljenem tečaju radiestezije, ki se je je učila pri Jožetu Munihu, nadaljuje šolanje geomantije v šoli Marka Pogačnika. Znanja, ki jih sproti pridobiva, vključuje pri svojih sprehodih v naravo. Kot pravi sama, ne mara hitre hoje skozi naravo, saj le-ta onemogoča pristen stik. Zato zagovarja počasen korak in več postankov, ki omogočajo poglobljen stik in boljše razumevanje dogajanja. Leta 2022 je izdala tudi knjižico posvečeno Nimfi reke Vipave, ki je posvečena krajem, na katere vpliva Nimfa. V sodelovanju z Jožetom Munihom odkriva zdravilne izvire Vipavske doline, ki ji jih boste na skupnih popotovanjih spoznavali.

Jeziki: Angleški, srbski in hrvaški.

(Foto Jernej Skrt)


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

Po povpraševanju


Pohodništvo – Energijski vrtinci sotočja Hublja in Vipave

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

30,00 

Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu