Svetišča in megaliti nad Ajdovščino

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Središče mesta Ajdovščina je nastalo na sotočju reke Hubelj in potoka Lokavščka. Divji in hudourniški Hubelj izvira iz ogromne skale in ob obilnem deževju bruha iz mnogih odprtin in razpok. Že sam izvir je naravno svetišče, vendar je narava v ta del neokrnjene narave skrila še mnoge druge skrivnosti območja. Izlet je speljan ob vznožju Gore, tako da bomo neprestano v stiku z njeno močjo, ki se manifestira tudi v ogromnih megalitih. Z vzpetin pa bomo imeli tudi krasen pogled na dolino in na mesto Ajdovščina. .

Na izletu bomo presegli opazovanje, omejeno zgolj na pet čutov. Vključili bomo intuicijo in senzibilnost. To ni nekaj novega. Je pradavno znanje, ki je omogočalo človeškim skupnostim, da so bile bolj povezane z naravo. Obiskovali bomo energijsko močne kraje, v katerih bomo s pomočjo vaj pomagali sebi in tudi naravi. Okrepili bomo svojo intuicijo, sprostili lastne blokade in sočasno aktivno sodelovali v kreiranju nove kulture Zemlje – Gaje.

Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri7,2 km
Predviden skupni vzpon390 m
Potrebna opremakakovostni čevlji, hrana in pijača iz nahrbtnika
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekpo dogovoru
Cena160 EUR  vodenje + 20 EUR/osebo

Znamenitosti:

 • Megalita »Baba in Babec«
 • Vzpetina Stara baba
 • Izvir Hublja
 • Plato Škol
 • Tročan megalitov pod izvirom Hublja
 • Sprehajalna pot ob Hublju.

Cena zajema:

 • vodenje in organizacijo izleta

Povprečna zahtevnost

Opis:

Izvir Hublja je naravno svetišče in prostor, kjer se igrajo in srečujejo bitja vseh elementov in tu so si ustvarila zatočišče. Temu pritrjuje legenda o njegovem nastanku,, v kateri palčki prosijo velikana, naj odmakne skale in spusti vodo v dolino. Teče od severa proti jugu ter pod pravim kotom zavije proti reki Vipavi, ki je usmerjena od vzhoda proti zahodu. Vode s severa nosijo energijo moči, reke z vzhoda pa energijo sonca.

Na sotočju med Hubljem in Lokavščkom najdemo vzpetino Škol, kjer je bilo nekoč Gradišče. Mogočne skale, ki Škol podpirajo, so predstavljale varno zatočišče.

Na drugi strani izvira pridemo do vzpetine oziroma skale, ki se imenuje Stara baba. Izročilo pravi, da so tam na Jurjevo plesali, jedli in se veselili. Kot zanimivost pa naj navedemo, da je v izročilih vseh slovanskih ljudstev baba povezana z vodo in vremenom. Vračali se bomo tik ob Hublju in začutili njegovo moč – tako energijsko kot tudi dejansko, saj velja za hudourniško reko. Ljubitelji kopanja v mrzlih vodah pa se bodo lahko v njej tudi ohladili.

 • Pot bomo začeli pri izviru Hublja, ki je eden najmogočnejših kraških izvirov.
 • Po stari rimski poti se bomo odpravili do skupine megalitov, kjer se bomo poskusili dotakniti njihove zavesti. Z nihalom bomo izmerili njihovo moč in vplivanje na okolico.
 • Pot nas bo vodila naprej, kjer si bomo ogledali še dve zanimivi megalitski skupini; v prvi so megaliti postavljeni v krožno formacijo, druga skupina pa obkroža enkraten pogled na Vipavsko dolino.
 • Na tem mestu se ravnina prevesi v hrib. Vzpeli se bomo do Stare babe ter se povezali z energijsko močnim spodmolom, ki ga bomo z nihalom tudi izmerili in preverili njegov vpliv na naše telo.
 • Z vrha Babe se bomo po drugi poti ponovno vrnili do izvira Hublja in se peš odpravili proti Školu, ki velja za enega prvih naselij – gradišč na tem območju.
 • Spustili se bomo pod Škol, kjer se bomo obiskali zanimiv »tročan«, sestavljen iz energijsko močnih megalitov.
 • Vračali se bomo ob strugi Hublja, kjer nas čaka še nekaj rajskih kotičkov.

Povprečna zahtevnost

Kristina Petrović

Po dolgih letih dela v podjetništvu se je odločila, da se bolj poglobljeno poveže z naravo in njenimi energijami. Po opravljenem tečaju radiestezije, ki se je je učila pri Jožetu Munihu, nadaljuje šolanje geomantije v šoli Marka Pogačnika. Znanja, ki jih sproti pridobiva, vključuje pri svojih sprehodih v naravo. Kot pravi sama, ne mara hitre hoje skozi naravo, saj le-ta onemogoča pristen stik. Zato zagovarja počasen korak in več postankov, ki omogočajo poglobljen stik in boljše razumevanje dogajanja. Leta 2022 je izdala tudi knjižico posvečeno Nimfi reke Vipave, ki je posvečena krajem, na katere vpliva Nimfa. V sodelovanju z Jožetom Munihom odkriva zdravilne izvire Vipavske doline, ki ji jih boste na skupnih popotovanjih spoznavali.

Jeziki: Angleški, srbski in hrvaški.

(Foto Jernej Skrt)


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Pohodništvo – Svetišča in megaliti nad Ajdovščino

Cena izleta:
(Odvisna od števila udeležencev - vprašajte za ponudbo)


Prijava

Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred želenim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu