Skrivnostna prazgodovinska mesta v Istri

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Notranjost Istrskega polotoka je bila že od prazgodovine priljubljena kot mesto prebivanja. Številne vzpetine, na katerih so takratni prebivalci iz okoliških skal zgradili varna zavetja, so jim nudile možnosti nadzora nad dogajanji okrog njih, dovolj pa je bilo tudi vode in plodnih obdelovalnih površin. V kasnejših obdobjih so te lokacije zapustili, ostali so le kamniti pričevalci njihovega obstoja – kaštelirji.

Danes nam ta zapuščena mesta budijo domišljijo, saj spoznavamo da so bili prebivalci, ki so jih zasnovali, veliko bolj razviti, kot smo si danes voljni priznati. Presenečajo spoznanja o njihovem poznavanju astronomije, zaznavali in v svoje dobro tudi izkoriščali pa so tudi energijske silnice narave.

Na dvodnevnem raziskovanju bomo tako obiskali več zanimivih lokacij, od Motovuna do t.i. Istrskega Stonehenga, na Picuge in Mordele, v Monkodonijo, Nezakcij … Starost teh naselbin se datumsko umešča vse od prazgodovine dalje, vsaka posamezna pa ima neko svojo legendo ali vsaj zgodbo.

Dolžina izleta2 dni
Predvideni prehojeni kilometrimed 5 in 8 km
Predviden skupni vzponpribližno 600 m
Potrebna opremašportni copati, pohodne palice
DržavaHrvaška
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Divača
Cena125 EUR

Znamenitosti:

  • Motovun
  • Istrski Stonehenge
  • Mordele in Picugi
  • Monkodonija
  • Nezakcij

Cena zajema:

  • prenočitev z zajtrkom v namestitvi ***
  • prevoz
  • vodenje in organizacijo izleta

Povprečna zahtevnost

Opis:

Predvideno izhodišče izleta je na železniški postaji Divača, do koder je preprosto dostopati tako z avtomobilom (bližina AC) kakor tudi z vlakom (neposredne povezave iz Ljubljane).

Pot nas bo najprej vodila do mesteca Motovun, katerega lokacija po mnenju številnih pomembno opredeljuje celoten polotok Istra. Na njegovi, nad dolino reke Mirne vladajoči lokaciji se križa več pomembnih zmajevih črt. Iskali bomo tudi lik koze, ki bi naj bil skozi stoletja zaščitni znak celotnega polotoka.

Nadaljujemo do Istrskega Stonehenga – kroga iz megalitskih kamnov, ki ga najdemo na travniku poleg astrološkega observatorija. Spraševali se bomo ali ima prostor resnično kakšne energije, ki nas lahko napolnijo, zdravijo, …

Sledi čas za kosilo. Okrepčani bomo nadaljevali do skrivnostnih skupin gričev, od katerih prve tri poimenujejo Mordele, druge tri pa Picugi. Čeprav bi naj bila starost Mordel, glede na izvedene raziskave, občutno večja kot velja to za Picuge, je njuna zasnova presenetljivo podobna – oboje imajo »sploščene« vrhove in oboje s svojim razporedom spominjajo na razpored zvezd iz ozvezdja Orion. To pa je postavitev, ki so jo naši pra-predniki pogosto uporabili, a razlogi za to so nam, vsemu našemu znanju in umetni inteligenci navkljub, neznani.

Večer zaključimo v naši namestitvi.

Drugi dan nas najprej čaka obisk naselbine Monkodonija, v kateri je bilo ob arheoloških raziskavah v 60-tih letih prejšnjega stoletja najdeno lepo število arheoloških ostankov iz gline ali kovine. Na sosednjem griču je še eno najdišče z imenom Monsego, kjer je bilo najdeno več grobišč. Znova zasledimo podoben razpored kot pri Picugih in Mordelah, posebno če zajamemo še Malo in Veliko Valtido. Tudi oblike teh gričev nas lahko spominjajo na piramide, podobne kot jih zasledimo v Egiptu, Južni Ameriki .

Ob poti v smeri Pulja se peljemo mimo Vodnjana, blizu katerega je urejen park kažunov – v tehniki suhega zidu grajenih pastirskih zaklonov. Tudi te grajene strukture se ponašajo s častitljivo starostjo, za nekatere niti ne vedo, kakšno …

Po ogledu nadaljujemo proti Nezakciju, ki bi naj bil »mitska« prestolnica Histrov – naroda ki je ob začetku našega štetja živelo v Istri. Legenda pravi, da so se ob spopadu z Rimljani, v trenutku, ko so uvideli, da se več ne morejo izogniti porazu, odločili za skupinski samomor .. Ostaline njihove naselbine pričajo o razkošni »prestolnici« z monumentalnimi, geometrijsko zastavljenimi trgi in hišami.

Po kosilu v bližnji konobi se bomo počasi odpravili proti domu ter se spotoma ustavili še v kakšni zanimivi lokaciji.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


POHODNIŠTVO