Od čudovitih razgledov do Krasne kuhne v lokalni turistični kmetiji

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA
Goriški Kras je naziv, ki se je udomačil za del Krasa na skrajnem severo-zahodu kraške planote. Na severu se z verigo hribovja, katere najvišji vrh je Trstelj, vzpenja nad rodovitno Vipavsko dolino, na zahodu meji na Furlansko nižino, na jugu pa se naklanja proti Jadranskemu morju. Skupna točka celotnemu področju so čudoviti razgledi. Le-ti se, glede na izbrano razgledno točko, raztezajo od Vipavske doline ter gorske verige, ki se pne med Nanosom in Sveto goro preko obširne Furlanske nižine do izliva Soče in plitvih morskih lagun pri Gradežu. V ozadju pa se izrisujejo panorame Julijskih Alp s Triglavom; Karnijskih Alp, Dolomitov … Oko in duša kar letita..

Čudoviti niz razgledov se zrcali tudi v lokalni kulinariki, ki v vrhunski splet združuje okuse Mediterana z vplivi italijanske kuhinje ter slovenske kuharske šole. Na kaščah se na naravnem prepihu sušijo slastni pršuti in druge mesne dobrote, v kleteh pa zori temno rubinastega telesa poln kraški Teran. Vse to se čudovito lepo vključuje v pokrajino kamnitih domačij, ograd in klesanih »kolon, jert in štirn« ter tvori simfonijo užitkov, v kateri enakovredno igrajo tako oči, kot tudi nos, usta, želodec ….

Na kolesarskem izletu se bomo naužili vseh »adutov« Goriškega Krasa: uživali bomo tako v čudovitih razgledih, kot v podobi tradicionalnih vasi ter predvsem okusih jedi in pijač iz lokalnih domačij..

Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33,9 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri565 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekKostanjevica na Krasu
Cena45 EUR

Znamenitosti:

  • vasi Kostanjevica na Krasu, Opatje Selo, Nova vas, Sela na Krasu, Hudi Log in Lokvica, razgledne točke Renški vrh, Nad Logem, Kremenjak in Špik, znamenitosti Opajska hiša tradicije, kal in štirna Vrh Drage v Lokvici, Borojevičev prestol

Cena zajema:

  • malica
  • kosilo,
  • vodenje in organizacija potovanja

Opis:

Izhodišče je v vasi Kostanjevica na Krasu, katere središče – plac, je že več kot mesec dni okiteno z uniformami gasilcev, policistov ter drugih, ki so sodelovali v gašenju velikega požara. Že več kot 500 jih je in še vedno prihajajo! Čudovit prizor bodo jesenske burje »odpihnile«, zato ga je vredno videti, dokler traja. Dogajanje bo zaokrožila velika veselica za “junake” gašenja požara, ki bo dan pred našim izletom na nogometnem igrišču v vasi.

Delno po asfaltni cesti ter delno po stezah se bomo povzpeli na prvo razgledno točko na Renškem vrhu. Razgledi z nje nas pritegnejo že, ko se približujemo prelazu ter nas spremljajo ves čas ob spuščanju do gozdne steze, ki nas bo popeljala vzdolž celotne panorame t.i. Črnih hribov. Le-ti so sedaj še nekoliko bolj črni zaradi posledic nedavnega požara, a v zameno ponujajo mnoge nepričakovane vedute, prizore izvirne kraške kamnite, s škrapljami in žlebiči preoblikovane kamnite krajine, mladega, pomladno zelenega brstja ter ponekod tudi davno zakritih ter ponovno najdenih ostankov bojišč iz I. svetovne vojne.

Med kolesarjenjem po skrajnem severnem in zahodnem robu se bomo ustavili v vasi Opatje selo, na kavici in manjšem prigrizku, pa tudi ogledu njihove Hiše opajske tradicije« s prikazoma bičarstva in ostalin iz I. svetovne vojne, nato pa nadaljevali do razglednih točk na skrajnem jugo-zahodu, s katerih se bomo razgledovali od Jadranskega morja ter vse do Gradeža in še dlje, če bo le vreme dovoljevalo.

Razgledi nam bodo do tedaj napolnili dušo, a izpraznili želodce, zato bo obisk lokalne turistične kmetije še kako dobrodošel.

Okrepčani bomo skozi gozdove in gmajne odkolesarili skozi vas Hudi Log do Lokvice, kjer sta na ogled zanimiva »štirna«,ter posebno lepo urejeno napajališče za živali – kal ter nadaljevali mimo spomenika I. svetovne vojne ter »znamenitega« Borojevićevega prestola nazaj v izhodiščno Kostanjevico.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


S kolesom po Goriškem Krasu: osupljivi razgledi in zapeljiva kulinarika prvih pomladnih okusov

Na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Na t. i. »goriškem Krasu« se visoka kraška planota na zahodu zaje v Furlansko nižino, na jugu pa se spusti vse do Jadranskega morja. Oboje sta popolni ravnini. Zato razgledi s kraških, sicer nič kaj visokih vzpetin sežejo osupljivo daleč.

Na enodnevnem krožnem kolesarskem popotovanju boste spoznali nekaj najlepših razglednih točk, se sprehodili skozi zgodovino področja od bronaste dobe do I. svetovne vojne ter še dlje ter uživali v izjemni lokalni, z mediteranskimi vplivi obarvani kulinariki, dodatno popestreni z okusi prvih pomladnih divjih rastlin.

V enem samem dnevu se boste vzpeli na najvišji vrh Krasa, prečili skozi očarljive kraške vasice Temnica, Lokvica, Opatje selo, Nova vas, Sela na Krasu in Vojščica, se spoznali z njihovimi zanimivostmi, predvsem pa uživali v izvrstni hrani in osupljivi lepoti spomladanske krajine, odete v bujno zelena pokrivala.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33 km
Povprečno na dan33 Km
Predvideni višinski metri740 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cenaod 45 EUR

Znamenitosti:

  • staroversko svetišče Gulaka, gradišče Sv. Ambrož, Trstelj, Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, štirna Vrh Drage in lokev v Lokvici, Muzej I. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije Opatje Selo, Kremenjak, gradišče Tabor Vojščica, obisk zeliščne kmetije Rogelja

Cena zajema:

  • jutranji prigrizek
  • kosilo,
  • vstopnine v atrakcije po programu
  • vodenje in organizacija potovanja

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag.