S kolesom skozi dolino Raše do Štanjela

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Sproščeno kolesarjenje so bo začelo na železniški postaji v Povirju, od koder se bomo po klancu spustili v smeri Podnanosa, a se bomo prav kmalu odcepili na utrjen kolovoz, v skrito dolino ob strugi hudournika Raša. V to, skoraj popolnoma ravno dolino, se s pobočja tako imenovane “kraške švice”  spusti igriv potoček Kranjšek, ob katerega slapovih in tolmunih se bomo povzpeli peš. Ob izteku doline bomo zavili v smeri Kobdilja proti biseru Krasa Štanjelu ter se dodobra naužili njegovih lepot in zanimivosti.

Kras vedno ponudi tudi kakšno priložnost za spoznavanje avtohtone lokalne ter predvsem izjemno okusne kraške kulinarike, pa tudi izvrstnih vin, zato je lahko obisk pri ponudnikih vedno doživetje.

Kolesarjenje je zamišljeno tako, da omogoča udeležencem tudi uporabo zelenih, trajnostnih sredstev prevoza do izhodišča poti, saj se začenja in tudi zaključi na železniški postaji. Do tja se bodo lahko vsi, ki bivajo v bližini proge med Ljubljano in Sežano, pripeljali z naravi prijaznim javnim prevoznim sredstvom, ki je za mnoge celo brezplačen (!!).

Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri22,5 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri429 m
Primerno kolotreking ali gravel 
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekželezniška postaja Povir, železniška postaja Štanjel
Cena30 EUR 

Znamenitosti:

 • kraške vasice
  • Štorje
  • Mahniči
  • Nova vas in
  • Kobdilj
 • biser Krasa Štanjel
 • potok Kranjšček z ostanki mlinov
 • rojstna hiša in sprehajalna pot Marsa Fabianija
 • Ferrarijev vrt
 • gradišče Gledanica (Turn)

Cena zajema:

 • vstopnine v atrakcije po programu
 • vodenje in organizacijo potovanja
 • prigrizek ob zaključku kolesarjenja

Povprečna zahtevnost

Opis:

Od izhodišča na železniški postaji Povir bomo najprej odkolesarili do vasice Štorje, v kateri pa ne bomo iskali likov iz nekoč zelo priljubljene televizijske nadaljevanje, ampak si ogledali nekaj zanimivih kamnitih monolitov.

Sledi spust po asfaltni cesti v smeri Podnanosa, a po prečkanju struge hudournika Raša se naša pot obrne v skoraj popolnoma ravno dolino. S flišnih pobočij na njenem vzhodnem obrobju priteče v hudournik nekaj potočkov, a najbolj zanimiv in slikovit je potok Kranjšek, katerega iskriv tok s številnimi slapovi in brzicami so nekdaj uspešno izkoriščali mlinarji. Na sprehod ob potoku se bomo podali peš.

Po povratku se bomo mimo vasic Mahniči in Nova vas zapeljali do asfaltne ceste med Štanjelom in Vipavo ter na njej ostali do odcepa za Kobdilj. Tukaj bomo poiskali prijetno razgledno pot Maksa Fabianija ter so po njej povzpeli do Štanjela.

Biser Krasa, kakor ga imenujejo, ponuja mnogo lepot in znamenitosti, od avtohtonih kamnitih hiš do cerkve, gradu, Ferrarijevega vrta, gradišča Gledanica, muzejev, razstavišča ter izvrstne gostilne.

Zato bomo v Štanjelu ostali vse do prihoda vlaka, ki nas bo s tukajšnje železniške postaje odpeljal do Sežane.

Vsi tisti, ki jim bo trasa s slabimi 23 prevoženimi kilometri premalo zahtevna, pa bodo lahko pot nazaj do Sežane prevozili tudi s kolesom.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Enodnevni pobeg: S kolesom skozi dolino Raše do Štanjela

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

30,00 

Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu