S kolesom do prazgodovinskih gradišč, stezic in vasic severo-zahodnega Krasa

na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Tudi na ta izlet se bodo vsi, ki prihajajo iz smeri Ljubljane, lahko pripeljali z vlakom. Le-ta je za mnoge celo brezplačen, za vse ostale pa gotovo udoben, zanesljiv in cenovno ugoden prevoz, ki je poleg vsega okolju prijazen,, posebno sedaj, ko se soočamo z močno zvišanimi cenami energentov. Tako imenovani “nakupovalni vlak” navsezgodaj zjutraj odpelje iz Ljubljane, pri povratku pa bomo uporabili tudi povezave Bohinjske železnice preko Krasa. Seveda so vse kolesarjem prijazne, opremljene s stojali za kolesa ter brez nadležnih visokih stopnic za dvigovanje koles … Komur pa ta rešitev ne b ustrezala, se bo do železniške postaje v Sežani pripeljal z lastnim prevozom, prostora za parkiranje je tam dovolj.

Tudi za drugi del poti po gradiščih bomo kar v največji meri uporabljali steze, ki so jih stoletja dolgo uporabljali prebivalci Krasa. Številne od njih so še vedno take kot so bile nekoč – to je obdane s suho zidanimi kamnitimi ogradami, katerim vsaka zima doda kaj patine v obliki mahu in lišajev in vsaka nova pomlad bujno zelenje, ki jih objame v zelene senčne »tunele«. Na severo-zahodnem delu Krasa bomo obiskali le štiri gradišča, a znova tudi številne očarljive kraške vasice, kakšne velike komajda za zrno. Rdeča nit pa bo še nadalje kamen, enkrat zložen v suho zidane ograje ali pastirske hiške, drugič razsut v obširne groblje, kot jih je oblikoval zob časa ter tretjič vgrajen ter umetniško klesan na hišah in ograjah kraških domačij ali pripravljen za predelavo v javi, kot so nekdaj imenovali kamnolome.

Seveda bomo izkoristili tudi vse priložnosti za spoznavanje avtohtone, lokalne, sezonske, predvsem pa izjemno okusne kraške kulinarike, ki jo še vedno barvito dopolnjujejo okusi pomladi.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri49,5 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri670 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cena45 EUR

Znamenitosti:

 • vasi Pliskovica, Kregolišče, Volčji Grad, gradišče Velika Griža, java, suho zidna kamnita hiška, vasi Gorjansko, Ivanji Grad, Zagrajec, gradišče Birth, vas Lipa, Gradišče Lipovnik, vasi Škrbina in Sveto, Gradišče Martinišče, vasi Komen, Gabrovica, Kobjeglava, Tupelče, Hruševica

Cena zajema:

 • jutranji prigrizek
 • obisk ekološke kmetije z degustacijo izdelkov
 • kosilo,
 • poslovilni posladek
 • vodenje in organizacija potovanja

Opis:

Od našega izhodišča na železniški postaji Sežana nas bo do prvega postanka v vasi Pliskovica tokrat čakal kar zajeten del poti. V Pliskovici se bomo ustavili ob vaškem vodnjaku ter si ogledali Latnik evropskega prijateljstva, nato pa pot nadaljevali po gozdni poti do ene najmanjših kraških vasi Kregolišča. Med suho zidnimi ograjami bomo nadaljevali pot proti Volčjemu Gradu, kjer se bomo ustavili na biodinamični kmetiji, kjer se bomo tudi okrepčali.

Eno najbolje ohranjenih in tudi največjih gradišč Debela griža je v neposredni bližini vasi. Pot skozenj je poimenovana Pot kamna in nas bo v nadaljevanju vodila še do nekdanjega kamnoloma – jave, kot so jih jih nekdaj imenovali. Šli bomo tudi mimo pastirske hiške ter na koncu, že v vasi Gorjansko, tudi mimo še živečega kamnoseka.

V smeri Ivanjega Gradu bomo znova uporabili poljske poti, ki nas bodo popeljale tudi mimo koščka Provanse – polj sivke, ki bodo na koncu junija že obarvana v vijolične tone. V vasi Ivanji Grad se bomo ustavili ob lokalni cerkvici s čudovitim razgledom, od koder bo le še kratka pot do naslednjega gradišča Brith nad vasjo Zagrajec. Prazgodovinskemu gradišču z lepo ohranjenimi ostanki obzidja so skozi zgodovino večkrat spreminjali uporabo, nazadnje je bila tam cerkvica s pokopališčem, od koder izvira tudi ime.

Nadaljevali bomo skozi gozdove do vasi Lipa, od koder se bomo vzpeli na „črne hribe“, na katerih je nekoč bilo gradišče Lipnik. Tudi na njegovi lokaciji so kasneje, v srednjem veku, zgradili cerkvico svete Katarine z božjo potjo. Od danes že skoraj porušene cerkvice je prečudovit razgled na Kras, v Vipavsko dolino ter dlje.

Od svete Katarine so spuščamo v vas Škrbina, kjer si ogledamo cerkev ter središče vasi ter nadaljujemo po starodavni povezavi do vasi Sveto, Pot nas vodi skozi zadnje od gradišč na naši poti Martinišče, od katerega je ostalo na bližnjih poljih tudi ogromno arheoloških ostankov. Tudi je na lokaciji gradišča Martinišče je srednji vek postavil cerkev sv. Miklavža, od katere pa so danes ostale le nerazpoznavne ruševine.

Sveto je ena lepših kraških vasi, v katere središču je pokopališče iz I. Svetovne vojne, ogromen vodnjak (šterna), zanimiva osemkotna cerkev in več sto let stara lipa s popolnoma votlim deblom.

V nadaljevanju poti kolesarimo skozi gozd mimo naslednjega vojaškega pokopališča do Komna, nato pa skozi vas Gabrovica do železniške postaje Štanjel, od koder nas bo do Sežane odpeljal lokalni vlak.

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

na povpraševanje


Enodnevni pobeg: Gradišča severo-zahodnega Krasa

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

45,00 

Prijava

Zadnji rok za prijave:

torek, 14. junija 2022

Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


S kolesom po Goriškem Krasu: osupljivi razgledi in zapeljiva kulinarika prvih pomladnih okusov

Na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Na t. i. »goriškem Krasu« se visoka kraška planota na zahodu zaje v Furlansko nižino, na jugu pa se spusti vse do Jadranskega morja. Oboje sta popolni ravnini. Zato razgledi s kraških, sicer nič kaj visokih vzpetin sežejo osupljivo daleč.

Na enodnevnem krožnem kolesarskem popotovanju boste spoznali nekaj najlepših razglednih točk, se sprehodili skozi zgodovino področja od bronaste dobe do I. svetovne vojne ter še dlje ter uživali v izjemni lokalni, z mediteranskimi vplivi obarvani kulinariki, dodatno popestreni z okusi prvih pomladnih divjih rastlin.

V enem samem dnevu se boste vzpeli na najvišji vrh Krasa, prečili skozi očarljive kraške vasice Temnica, Lokvica, Opatje selo, Nova vas, Sela na Krasu in Vojščica, se spoznali z njihovimi zanimivostmi, predvsem pa uživali v izvrstni hrani in osupljivi lepoti spomladanske krajine, odete v bujno zelena pokrivala.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33 km
Povprečno na dan33 Km
Predvideni višinski metri740 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cenaod 45 EUR

Znamenitosti:

 • staroversko svetišče Gulaka, gradišče Sv. Ambrož, Trstelj, Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, štirna Vrh Drage in lokev v Lokvici, Muzej I. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije Opatje Selo, Kremenjak, gradišče Tabor Vojščica, obisk zeliščne kmetije Rogelja

Cena zajema:

 • jutranji prigrizek
 • kosilo,
 • vstopnine v atrakcije po programu
 • vodenje in organizacija potovanja

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

Na povpraševanje


Enodnevni pobeg: Poti miru na Krasu

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

45,00 

Prijava

Enodnevni pobeg: Gradišča severo-zahodnega Krasa

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

45,00 

Prijava

Enodnevni pobeg: Gradišča severo-vzhodnega Krasa

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

45,00 

Prijava