S kolesom po Poteh miru na Krasu

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Bitke I. svetovne vojne, ki so se pretežno odvile v krajih v bližini današnje meje med Slovenijo in Italijo, so usodno zaznamovale celotno področje od Loga pod Mangartom na severu do Jadranskega morja na jugu. Za seboj so zapustile razdejanje, smrt in razseljene domačine. Čeprav je od njih minilo že več kot 100 let, so ostale boleče zarezane v spomine. Ostaline v obliki muzejev, bojnih položajev in pokopališč so strnili v Pot miru – Walk of Peace, da za vselej poudarijo pomen miru in nesmisel vojne.

V njenem kraškem delu so življenja vojakov pomembno ščitile naravne danosti kraškega sveta – številne jame, v katerih so hranili zaloge hrane ter izvajali številna druga strateško pomembna opravila. Globje v zaledju so bile bolnišnice in seveda – pokopališča, gradili so proge za dovoz zalog na bojišče, celo vodovod … Vse te ostaline še danes ostajajo prisotne na tem ozemlju, skupaj z obširnimi zgodovinskim pričevanji in zapisi. V kolesarski izlet bomo strnili večino najbolj pomembnih obeležij, ki jih je I. svetovna vojna zapustila na Krasu.

Poti bomo ubirali po kolovozih in stezah, katerih lepoto bomo dopolnili s slastnimi okusi lokalne kulinarike.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri42 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri795 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekCerje; Pomnik braniteljem slovenske zemlje
Cena45 EUR

Znamenitosti:

  • Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju
  • Fajtji hrib
  • vojjna pokopališča v Lipi, Svetem, Komnu in Gorjanskem
  • jame: Valska, Krompirjeva, in Ruskaa
  • spomenikiv Klancu pri Komnu ter
  • Borojevićev prestol

Cena zajema:

  • jutranji prigrizek
  • kosilo,
  • vstopnine v atrakcije po programu
  • vodenje in organizacija potovanja

Opis:

Izhodišče kolesarjenja je na vrhu hriba Cerje, kjer je monumentalni Pomnik braniteljem slovenske zemlje. Ogledali si bomo njegovo zelo zanimivo notranjost ter se po kolovozu odpeljali po severnem razglednem pobočju »Črnih hribov« v bližino Trstelja ter se nato spustili v dolino, kjer so v zaledju fronte nastajala grobišča – v vasi Lipa dve grobišči, nato pa še po eno v Svetem, Komnu ter v Gorjanskem.

Seveda pa pot ponudi poleg lepo vzdrževanih pokopališč še številne druge lepote. Vasi, ki jih bomo prečkali, so ena lepša od druge, povsod je polno tradicionalnih kamnitih hiš z umetelno klesanimi stavbnimi detajli, Ob naši poti bo tudi Velika griža – eno lepše ohranjenih prazgodovinskih gradišč.

V drugem delu poti bomo od pokopališč prešli k jamam, saj se bomo od nekdanjega zaledja premaknili v območja fronte. S kapniki ozaljšane kraške jame so namreč v vojnem času služile kot učinkovita zaklonišča za vojake in ranjence, za hrambo zalog hrane in municije ter za različne tehnične in administrativne potrebe. Poleg prostornih naravnih jam pa so vojaki izkoristili vsako manjšo odprtino, da so jo razširili v zaščitno kaverno. Teh je povsod po okoliških pobočjih na desetine.

Kolesarjenje bomo sklenili na Pomniku braniteljem slovenske zemlje.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Enodnevni pobeg: Poti miru na Krasu

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

45,00 

Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu