S kolesom po Poteh miru na Krasu

25. junij 2022

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Bitke I. svetovne vojne, ki so se pretežno odvile v krajih v bližini današnje meje med Slovenijo in Italijo, so usodno zaznamovale celotno področje od Loga pod Mangartom na severu do Jadranskega morja na jugu. Za seboj so zapustile razdejanje, smrt in razseljene domačine. Čeprav je od njih minilo že več kot 100 let, so ostale boleče zarezane v spomine. Ostaline v obliki muzejev, bojnih položajev in pokopališč so strnili v Pot miru – Walk of Peace, da za vselej poudarijo pomen miru in nesmisel vojne.

V njenem kraškem delu so življenja vojakov pomembno ščitile naravne danosti kraškega sveta – številne jame, v katerih so hranili zaloge hrane ter izvajali številna druga strateško pomembna opravila. Globje v zaledju so bile bolnišnice in seveda – pokopališča, gradili so proge za dovoz zalog na bojišče, celo vodovod … Vse te ostaline še danes ostajajo prisotne na tem ozemlju, skupaj z obširnimi zgodovinskim pričevanji in zapisi. Dan državnosti se zdi zelo primeren datum, da obudimo spomine na te, za naše kraje tako tragične čase. Zato bomo v kolesarski izlet strnili večino najbolj pomembnih obeležij, ki jih je I. svetovna vojna zapustila na Krasu.

Poti bomo ubirali po kolovozih in stezah, katerih lepoto bomo dopolnili s slastnimi okusi lokalne kulinarike.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri42 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri795 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekCerje
Cena45 EUR

Znamenitosti:

  • Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, Fajtji hrib, vojjna pokopališča v Temnici, Lipi, Svetem, Komnu in Gorjanskem; jame: Valska, Krompirjeva, Lojzova, Klobasja, Ruska in Pečinka ter spomeniki v Klancu pri Komnu ter Borojevičev prestol.

Cena zajema:

  • jutranji prigrizek
  • kosilo,
  • vstopnine v atrakcije po programu
  • poslovilni posladek
  • vodenje in organizacija potovanja

Opis:

Izhodišče kolesarjenja je na parkirišču pod hribom Cerje, na katerem je monumentalni Pomnik braniteljem slovenske zemlje. Po kolovozu se bomo odpeljali po severnem razglednem pobočju »Črnih hribov« v bližino Trstelja ter se nato spustili v vas Temnica, kjer je prvo grobišče vojakov iz I. svetovne vojne ter mini-muzej.

V okolici naslednje vasi na naši poti, Lipe, so kar tri grobišča, nato še po eno v vasi Sveto in v bližini središča severnega krasa Komna ter v Gorjanskem znova dve grobišči. Vsi ti kraji so bili že zaledje fronte, kjer so bile bolnišnice in zraven, seveda, pokopališča…

Seveda pa pot ponudi poleg lepo vzdrževanih pokopališč še številne druge lepote. Vasi, ki jih bomo prečkali, so ena lepša od druge, povsod je polno tradicionalnih kamnitih hiš z umetelno klesanimi stavbnimi detajli, ob naši poti bo Velika griža– eno lepše ohranjenih prazgodovinskih gradišč in še polno drugih zanimivosti.

Po kosilu v Gorjanskem bomo od pokopališč prešli k jamam, saj se bomo od nekdanjega zaledja premaknili v območja fronte. Večinoma čudovito zasigane jame so v vojnem času služile kot učinkovita zaklonišča za vojake in ranjence, za hrambo zalog hrane in municije ter za različne tehnične in administrativne potrebe. Poleg prostornih naravnih jam pa so vojaki izkoristili vsako manjšo odprtino, da so jo razširili v zaščitno kaverno. Teh je povsod po okoliških pobočjih na desetine.

Kolesarjenje bomo sklenili na Pomniku braniteljem slovenske zemlje z ogledom zbirk in razgledov.

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

25. junij 2022


Enodnevni pobeg: Poti miru na Krasu

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

45,00 

Prijava

Zadnji rok za prijave:

sreda, 22. junija 2022

Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu