Starodavna sveta mesta okrog Lipice

po povpraševanju

POHODNIŠTVO

KOLESARJENJE

LOKALNA KULINARIKA

NEOKRNJENA NARAVA

TRADICIJA

POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Lipica je širom sveta poznana po svojih snežno belih konjih. A okolica kobilarne ponuja še veliko več – poleg skrivnostnih kamnitih skulptur in drugih zanimivosti Živega muzeja Krasa še ostaline iz predkrščanske dobe, za katere izročilo govori, da so bile sveta mesta tedanjih prebivalcev.

Najprej si bomo ogledali nekaj »znamenitosti« Živega muzeja Krasa, kot so kamnite gobe, pastirski zaklon in naravne forma vive. Sprehajali se bomo skozi gozd, v katerem se mehke trave dopolnjujejo z belimi, z mahom poraslimi skalami ter kamnitimi brezni in vrtačami. V nadaljevanju poti bomo spoznali zgodbo Napoleonovega hrasta ter raziskali kakšno energijo seva v okolje, obiskali bomo skrivnostno in tudi očem zelo skrito »Keltsko« dolino ter se po Resslovi učni poti vrnili do Doline Marije Lurške.

Sprehod vodi po lepo urejenih gozdnih poteh ter makadamski cesti po terenu, ki je skoraj raven, tako da je primeren za vsakega pohodnika, ki je sposoben prehoditi deset kilometrov poti.

Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri11,8 km
Predviden skupni vzpon134 m
Potrebna opremašportni copati
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekLipica 
Cena35 EUR

Znamenitosti:

  • kamniti gobi
  • kamnita forma viva
  • Napoleonov hrast
  • “keltska” dolina
  • Dolina Marije Lurške

Cena zajema:

  • vodenje in organizacijo izleta
  • prigrizek ob koncu izleta

Povprečna zahtevnost

Od izhodišča na parkirišču ob upravni stavbi posestva Lipica se bomo po gozdni poti na robu igrišča za golf podali v smeri Sežane. Kmalu bomo zavili v prijeten gozd, kjer se kraške znamenitosti nizajo ena za drugo. Seveda pa največ navdušenja požanjeta orjaški kamniti gobi. Po prečenju »glavne« ceste med Sežano in Bazovico se podamo še na ogled naravnih Forma-viva skalnih megalitov.

Naša naslednja postaja je Napoleonov hrast, drevo ki že več sto let nudi zavetje popotnikom na križišču med Gropado, Bazovico in Sežano. Izročilo govori, da ima posebno zdravilno energijo, ki poživi mimoidoče popotnike. Tako da nam bo toliko lažje prehoditi pot do skrivnostne doline, ki jo pripisujejo Keltom. Ob poti nas bo pozdravilo še nekaj suho zidnih zavetišč za pastirje – hišk.

Keltska dolina napolni obiskovalca z vprašanji, kdo je tu živel in kakšne je bil njen namen. Kamnite terase, stopnice in številni klesani megaliti pa na vsak način kažejo, da je bila svojim uporabnikom pomembno zbirališče.

Proti Lipici se bomo vračali po Naravoslovni poti Josefa Ressla, češko-nemškega gozdnega čuvaja, ki je s svojim pomembno vplival na podobo kraške krajine. Tik pred zaključkom izleta bomo obiskali še Dolino Marije Lurške, vrtačo, v kateri se je pozdravil nekdanji upravnik kobilarne Karel Grünne, in ki je od tistega časa dalje priljubljeno zbirališča številnih, ki upajo na lastno ozdravitev.

Od Doline do parkirnega prostora z našimi vozili je le nekaj korakov poti.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov

Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti

ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.


DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu