Prazgodovinski megaliti pri Volčjem gradu

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

V prazgodovini so bila širom Krasa in Istre na številnih vzpetinah razprostranjena gradišča. Le-teh je bilo na desetine, a redka (ali pa celo nobeno) se ni ohranilo v tako neokrnjeni obliki kot gradišče Debela griža pri Volčjem gradu. Seveda se pred davnimi tri tisoč leti in več ni imenovalo tako kot danes – sedaj so ga poimenovali domačini, saj tako visokih in širokih kupov kamenja – griž, ne najdeš zlepa, ne na Krasu, ne kje drugje. Gradišče je bilo tekom tisočletij skoraj ves čas v uporabi, a njegova oblika je kljub vsemu ostala toliko neokrnjena, da si lahko obiskovalec vsaj predstavlja njegovo izvirno podobo..

A ne le gradišče, tudi vas ob gradišču se lahko pohvali z več zanimivostmi, v prvi vrsti z bogato kamnoseško dediščino. Ta je ostala »zapisana« na številnih arhitekturnih detajlih hiš, predvsem na na čudovito izklesanih vhodnih »kuolonah«. Zapuščina dela s kamnom pa se kaže tudi v okolici vasi, kjer so domačini povezali prazgodovinsko gradišče z javami (kamnolomi), pastirskimi hiškami in suho zidanimi zidovi v Pot kamna. Naša pot nas bo vodila vzdolž vseh teh zanimivosti, katerim bomo dodali še kak fragment iz obdobja prve svetovne vojne, ki je tem krajem prav tako vtisnila pomemben zgodovinski pečat. 

Kondicijsko je popolnoma nezahtevna, saj vzponov in spustov tako rekoč ni (razen na že omenjeno grižo kamenja) in je primerna za vsakogar, tudi za otroke.
Dolžina izleta4 – 5 ur
Predvideni prehojeni kilometri5,8 km
Predviden skupni vzpon61 m
Potrebna opremašportni copati
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekVolčji grad
Cena30 EUR

Znamenitosti:

 • prazgodovinsko gradišče Debela griža
 • kamnoseška in suho zidna dediščina na Poti kamna:
  • java
  • pastirska hiška
  • suho zidani ziddovi
  • portoni
  • pili …

Cena zajema:

 • vodenje in organizacijo izleta
 • prigrizek ob koncu izleta

Povprečna zahtevnost

Naše izhodišče je na parkirnem prostoru pred vasjo, kjer nas že pozdravi umetelno klesano nabožno znamenje – kamniti pil. Asfaltirano glavno cesto zapustimo na prvem odcepu desno in že se znajdemo na makadamskih kolovozih.

Nadaljujemo mimo hiš na obrobju vasi ter prav kmalu uzremo pred sabo visoko kamniti grižo, ki je ostanek zunanjega obrambnega zidu gradišča. Povzpnemo se na njen vrh, od koder se navkljub visokim drevesom v okolici odpirajo lepi pogledi na okolico. Nadaljujemo mimo notranjega obrambnega obroča v notranjost gradišča, ki je bila skozi tisočletja stalno v rabi. Zadnja pomembna vloga mu je pripadla v prvi svetovni vojni, ko so avstro-ogrski vojaki skozenj napeljali vodovod, ki je bil veliko olajšanje za tamkajšnje borce.

Po izhodu iz gradišča naletimo na ostanke kamnolomov – jav. Pot nas v nadaljevanju vodi še do kamnite suho zidne pastirske hiške ter mimo številnih suho zidanih zidov skozi gozd nazaj do vhoda v nekoliko umaknjen del vasi, poimenovan Brith. Tam je nekoč bilo pokopališče, sedaj pa le še vaška cerkev Sv. Janeza Krstnika z zunanjim zvonikom. Kamnita plošča na cerkveni fasadi priča o tem, da so bili ti kraji tudi pod nadvlado Rimskega cesarstva.

Nadaljujemo, znova po kolovozu, do sedanjega pokopališča ter naprej skozi gozd. Kmalu smo znova na glavni asfaltni cesti. Nekaj korakov dalje, v smeri sosednje vasi, je lepo urejen vaški kal, od katerega se vračamo nazaj v vas ter se sprehodimo med številnimi tradicionalnimi kamnitimi hišami in občudujemo kamnoseško mojstrstvo njihovih ustvarjalcev. Ogledamo si tako vaško lokev, kot komunsko štirno, plac in še kaj…

Iz vasi se odcepimo proti gmajnam na vzhodu vasi, od koder se odpirajo čudoviti razgledi na Nanos in Vipavsko gričevje. Preden se vrnemo na izhodišče izleta, si ogledamo še rezervoar za vodo in črpališče z dvema motorjema – prav tako zapuščino prve svetovne vojne.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred izletom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu