Pohod na romarski otok Barbana ter po zlatih sipinah Gradeža

Po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Na pohodu bomo izkusili tri različna doživetja: prvo bo vožnja z ladjico po plitvi Gradeški laguni, drugo bo sprehod po slikovitem starodavnem mestnem središču Gradeža ter tretje dolg, zasanjan sprehod po in ob zlatih sipinah obale med Gradežem in letoviškim naseljem Pineta. 

Z ladjico se bomo odpeljali na otok Barbana znotraj Gradeške lagune, na katerem so že od 6. stoletja dalje stalno prisotni verski objekti, otok pa slovi po tem, da je priljubljeno romarsko središče. A ker je sredi lagune, se je nanj treba pripeljati po morski poti. Romanja s plovili pa so čisto posebno doživetje, katerega so se množično udeleževali tudi slovenski ribiči iz Kraškega Primorja. Po povratku sledi sprehod skozi ozke in razvejane uličice Gradeža, na koncu pa se bomo spustili do zlatih sipin ter se po njih sprehodili vse tja do konca lagune, kjer je turistično naselje Pineta.

Izhodišče pohoda je, kakor smo že navajeni, na železniški postaji Sežana, od koder se bomo do mesta Gradeža odpeljali skupaj s kombiji.
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri9,2 km
Predviden skupni vzpon4 m
Potrebna opremašportni copati
DržavaItalija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena45 EUR

Znamenitosti:

  • romarsko središče na otoku Barbana
  • slikovito starinsko mestno središče Gradeža
  • sprehajalna pot po urejenem obrambnem nasipu “Diga”
  • peščene plaže

Cena zajema:

  • prevoz z ladjico na otok Barbana
  • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
  • okusno malico iz kraških dobrot
  • vodenje in organizacijo izleta

Povprečna zahtevnost

Od železniške postaje Sežana do Gradeža je skoraj 45 minut vožnje, ki pa je že sama po sebi zanimiva, saj najprej prečimo korito reke Soče ter se kmalu za tem spustimo do področja, prepredenega s številnimi vodnimi kanali ter naprej do slikovite plitve lagune.

Najprej se bomo z ladjico odpeljali na otok Barbana, ki slovi po romarskih procesijah, med katerimi izstopa procesija živo pisano okrašenih ladij na obletnico zmage nad kugo. Na Barbano so dvakrat letno romali tudi slovenski ribiči iz obalnih vasi Kraške riviere ter ob tem prepevali tako glasno, da je donelo daleč naokrog.

Ko se vrnemo na celino, sledi sprehod po ozkih in slikovitih ulicah mesteca Gradež, ki je danes predvsem cvetoč letoviški kraj, predvsem zaradi brezkončnih peščenih plaž, ki jih imajo posebno radi otroci. V poletnim mesecih se na plažah zbirajo nepregledne množice kopalcev, sedaj pa je na njih le tu in tam kakšen nabiralec školjk, sprehajalec ali ljubitelj sonca.  Pot nas bo vodila do konca lagune, do turističnega naselja Pineta, najprej po urejeni sprehajalni poti, ki služi tudi kot obrambni nasip Gradeža pred pobesnelim morje, kasneje pa vse bolj po stezah skozi borov gozd.

Ob izteku poti se bomo naložili v kombi ter se odpeljali nazaj na izhodišče izleta, na železniško postajo v Sežani

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

Po povpraševanju


Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu