Pohod od Križa do gradu Miramare

5. februar 2023

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Pohod bomo začeli na obalni cesti pod Križem, zaključili pa ga bomo pri čarobnem gradu Miramare.

Na našem izhodišču pod Križem je namreč morsko obrežje, kjer se kuje del abecednika krasoslovja – imenuje se plaža Brojnice. Izraz »brojnice«, pisan z malo začetnico, je namreč kraški pojav vodnih izvirov pod morsko gladino. Od izhodišča se najprej po 750 stopnicah vzpnemo do vasi Križ, kjer obiščemo “trdnjavo slovenske ribiške tradicije” – Ribiški muzej, nato pa nadaljujemo po razgledni sprehajalni poti nad morjem. Med potjo bomo znova občudovali zajeten nabor stopnic, ki so jih vsakodnevno odštevali tukajšnji ribiči. Pot bomo zaključili ob gradu, v katerem je le ena sama soba, ki nima pogleda na morje. Zato je dobil ime Miramare – razgled na morje.

Tudi tokrat je izhodišče pohoda na železniški postaji Sežana, dosegljivi pohodnikom, ki bi se pripeljali z vlakom ter prijazni do vseh tistih, ki se odločijo za avto. Od tam vas na izhodišče prepeljemo s kombiji, s katerimi vas tudi poberemo na zaključku ter vas vrnemo nazaj na izhodišče.
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri9,1 km
Predviden skupni vzpon463 m
Potrebna opremašportni copati, pohodne palice (niso nujne!)
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena30 EUR*
  • obisk gradu Miramare je v ndeljo, 5. februarja za vse obiskovalce brezplačen

Opis  poti:

Pot poteka po urejenih pohodnih poteh, večinoma neprometnih asfaltiranih cestah,  ter deloma po urejenih stopnicah, tako da pohodne palice niso nujne.

Znamenitosti:

  • 750 stopnic do naselja Križ
  • Ribiški muzej v Križu
  • grad Miramare in park okoli gradu

Cena zajema:

  • vstopnino v Ribiški muzej
  • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
  • vodenje in organizacijo izleta

Cena NE zajema:

  • hrane in pijače, razen v primeru, da se zanjo individualno dogovorimo, saj je v bližnjem zaledju skoraj vedno odprta kakšna izmed osmic

Opis:

Izlet bomo začeli na obalni cesti (Costiera) pod naseljem Križ.. Prvi del izleta bo posvečen obujanju spominov na tradicijo slovenskih ribičev. Le-ti si svojih bivališč niso gradili udobno ob morski obali, ampak so se raje odločili, da jih imajo na vrhu strmega nabrežja, kjer se kraška planota prelomi v morje. Zato so prav vsak dan hodili na morje 200 metrov nižje ter se po enakem vzponu vračali. Da bi jim bilo lažje, so si zgradili stopnice – do Nabrežine 515 stopnic, do Križa pa kar 750!

Na teh 750 stopnicah se bomo ogreli ob začetku našega izleta, da bomo pripravljeni vstopili v “svetišče” slovenskih ribičev – ribiški muzej. V njem so zbrani predmeti in pričevanja iz te večstoletne tradicije, manjka le značilen, iz enega samega debla stesani čoln “čupa”, ki ga hranijo v Etnografskem muzeju v Ljubljani.

Od čudovite razgledne ploščadi med Ribiškim muzejem in Kulturnim domom, kjer je eno od najljubših srečevališč naših zamejskih rojakov, se bomo v glavnem le še spuščali. Med potjo bomo prečili med terasami, zasajenimi z oljkami, sadnim drevjem in vrtovi vse do naselja Grljan, kjer se bomo po strmi cesti spustili nazaj na obalno cesto. Znova bo vmes nekaj stopnic …

Spustili se bomo prav do morja, kjer so danes marina ter plaže. Od tukaj se bomo po blagem klancu dvignili na blago vzpetino, na kateri je gradič, v katerem je po smrti svojega moža Maximilijana bivala njegova žena Charlotte. Do osrednjega gradu se razteza skrbno urejen park, deloma oblikovan v baročne vrtove, deloma v gozdne steze, terase, ribnike … Ob romantičnem neoklasicističnem gradu se naš pohod zaključi.

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

5. februar 2023


Rok za prijave:

Četrtek, 2. februarja 2023

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu