Pohod od Timave do Sesljana

18. decembra 2022

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Prvi odsek našega zimskega pohodniškega popotovanja vzdolž slikovite kraške obale Jadranskega morja nas bo vodil od Štivana preko Devina do Sesljana.

Začeli bomo ob slikovitem izviru reke Timave, ki jo bomo pospremili ob njenem le dva kilometra dolgem toku vse do izliva v morje. V nadaljevanju dneva se bomo spoznali še z arheološkimi najdbami v kamnolomu Ribiškega naselja – predvsem neverjetno dobro ohranjenim dinozavrom Antoniom, obiskali stari Devinski grad ter se naužili lepot Rilkejevega sprehajališča ob robu klifa nad morjem. Ob izteku poti je ena najlepših, za gotovo pa največja plaža te riviere – sesljanska plaža, zraven katere je pred nekaj leti v opuščenem kamnolomu zraslo slikovito turistično naselje Mali pristan – Portopiccolo.

Izhodišče izleta je na železniški postaji  v Sežani, do koder se lahko pripeljete z javnim prevozom ali pa brez skrbi parkirate avto, če boste z avtom. Od tod bomo pot nadaljevali s kombiji ali mini-busom, ki nas bo na koncu poti tudi odpeljal nazaj na naše izhodišče.
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri8,6 km
Predviden skupni vzpon251 m
Potrebna opremašportni copati, pohodne palice
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena35 EUR

Opis  poti:

Pot poteka deloma po utrjenih makadamskih ali asfaltiranih poteh in cestah, deloma pa po vzdrževanih in urejenih stezah. Vzponi so blagi in nezahtevni.

Znamenitosti:

 • Izvir reke Timave
 • arheološko najdišče prazgodovinskih živali
 • zgodovinski muzej  v Ribiškem naselju
 • stari Devinski grad
 • Rilkejevo sprehajališče
 • turistično naselje Mali Pristan – Portopiccolo

Cena zajema:

 • vstopnine
 • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
 • vodenje in organizacijo izleta

Opis:

Naša pohodniška relacija se začne ob čudovitem izviru reke Timave. To je kraj, kjer privre izpod veličastnih skal na plano pravo bogastvo pitne vode, ki pronica skozi topljive apnenčaste kamnine na celotnem območju Krasa ter se kilometre daleč pretaka po skrivnostnih podzemskih jamah, sifonih in jezerih. Le slaba dva kilometra dolga reka pa je bila že od prazgodovine pomembna postojanka, kjer so se ustavljala ljudstva in mornarji. Danes ob izviru stoji cerkev sv. Janeza Krstnika z bogatimi ostalinami preteklosti.

Pot nas bo ob obali vodila do sosednjega Ribiškega naselja, kjer so ob koncu prejšnjega tisočletja v opuščenem kamnolomu odkrili številne ostanke prazgodovinskih živali, med njimi kar dva izjemno ohranjena okostja dinozavrov. Prvi, Antonio, je že razstavljen v naravoslovnem muzeju v Trstu, drugi – Bruno, se mu bo v kratkem pridružil. A na lokaciji arheološkega najdišča so ostali številni drugi prazgodovinski in mlajši ostanki, ki so združeni v majhnem, a slikovitem muzeju.

Pot bomo nadaljevali čez blag hribček do mesta Devin, v katerem so na slikovitih klifih nad morjem zgradili svoje bivališče Devinski grofje. Stari grad je odprt javnosti, zato ga bomo obiskali, saj se tam začnejo razgledni kamniti klif, ki se vlečejo dobra dva kilometra do Sesljana. Pot je občudoval sloviti španski pesnik Rainer Maria Rilke, ki je imel v Devinu svojo počitniško hišo, ter se po njej pogosto sprehajal, zato so jo po njem poimenovali v Rilkejevo pot.

Z izteka poti se spustimo do največje plaže na rivieri – sesljanske plaže. Le-ta se nadaljuje do slikovitega turističnega naselja Mali pristan – Portopiccolo, ki so ga pred nekaj leti zgradili v opuščenem kamnolomu poleg plaže. Slikovita arhitektura tega turističnega naselja navduši vsakega obiskovalca. Na tem mestu se bo prvi del naše trase končal.

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

18. decembra 2022


Pohodništvo – enodnevni pobeg: Pohod od Timava do Sesljana

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

35,00 

Prijava

Rok za prijave:

Četrtek, 15. decembra 2022

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


S kolesom po Goriškem Krasu: osupljivi razgledi in zapeljiva kulinarika prvih pomladnih okusov

Na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Na t. i. »goriškem Krasu« se visoka kraška planota na zahodu zaje v Furlansko nižino, na jugu pa se spusti vse do Jadranskega morja. Oboje sta popolni ravnini. Zato razgledi s kraških, sicer nič kaj visokih vzpetin sežejo osupljivo daleč.

Na enodnevnem krožnem kolesarskem popotovanju boste spoznali nekaj najlepših razglednih točk, se sprehodili skozi zgodovino področja od bronaste dobe do I. svetovne vojne ter še dlje ter uživali v izjemni lokalni, z mediteranskimi vplivi obarvani kulinariki, dodatno popestreni z okusi prvih pomladnih divjih rastlin.

V enem samem dnevu se boste vzpeli na najvišji vrh Krasa, prečili skozi očarljive kraške vasice Temnica, Lokvica, Opatje selo, Nova vas, Sela na Krasu in Vojščica, se spoznali z njihovimi zanimivostmi, predvsem pa uživali v izvrstni hrani in osupljivi lepoti spomladanske krajine, odete v bujno zelena pokrivala.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33 km
Povprečno na dan33 Km
Predvideni višinski metri740 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cenaod 45 EUR

Znamenitosti:

 • staroversko svetišče Gulaka, gradišče Sv. Ambrož, Trstelj, Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, štirna Vrh Drage in lokev v Lokvici, Muzej I. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije Opatje Selo, Kremenjak, gradišče Tabor Vojščica, obisk zeliščne kmetije Rogelja

Cena zajema:

 • jutranji prigrizek
 • kosilo,
 • vstopnine v atrakcije po programu
 • vodenje in organizacija potovanja

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag.