Muzeji ob meji ter naravne lepote spodnje Vipavske doline

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Kolesariti bomo začeli s Trgu Evrope poleg Železniške postaje Nova Gorica v smeri gozda Panovec ter Stare Gore proti Vogrskemu, kjer je te dni odprla svoja vrata ena izmed osmic z najdaljšo tradicijo Pri Mimici. Tam se bomo okrepčali s slastnimi domačimi jedmi ter pot nadaljevali proti reki Vipavi ter meji z Italijo.

Teren se ob meji skoraj popolnoma zravna, da pa nam ne bo dolgčas, nas bodo razvedrile vsebine štirih mini-muzejev, ki na takšen ali drugačen, v vsakem primeru pa zanimiv in tudi zabaven način govorijo o življenju v teh krajih, v katere je po koncu 2. svetovno vojne usodno zarezala državna meja.

Kolesarski izlet je zastavljen tako. da se bomo lahko na izhodišče kolesarjenja ter nazaj domov pripeljali tudi z vlakom, seveda pa je ob železniški postaji dovolj parkirnih prostorov tudi za drugačna vozila.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri34,5 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri529 m
Primerno kolotreking ali gravel 
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekželezniška postaja Nova Gorica
Cena35 EUR

Znamenitosti:

 • Nova Gorica – Trg Evrope,
 • naravni spomenik gozd Panovec
 • Stara Gora
 • kraji Šempeter, Miren, Orehovlje, Bilje, Renče in Vogrsko
 • vinogradniško območje Biljensko-vrtojbenski griči
 • muzejska zbirka v Mirnu
 • spominski muzej v vojaškem stražarskem stolpu v Vrtojbi
 • muzej Pristava z razstavo Na šverc! Tihotapstvo na Goriškem po drugi svetovni vojni,
 • muzejska zbirka kolodvor z razstavo ” Državna meja na Goriškem 1945–2004″

Cena zajema:

 • vstopnine po programu
 • tradicionalen prigrizek ob zaključku izleta
 • vodenje in organizacija potovanja

Povprečna zahtevnost

Opis:

Kolesariti bomo začeli na Trgu Evrope poleg Železniške postaje Nova Gorica ter se najprej ogrevali na skoraj popolni ravnini. Mimo zadnjih mestnih stavb se bomo zapeljali do prekopa Koren ter naprej v mistični gozd Panovec. Danes je to priljubljeno zatočišče rekreativcev in drugih športnikov, nekoč pa je s svojim razkošnim rastjem veljal za dragoceno posest lokalnih plemičev. Teren se bo tukaj začel blago dvigati, vse do vrha naslednjega griča z imenom Stara Gora (ki na srečo ni »prav« gora). Od vrha hriba dalje se nam bodo odprli prelepi razgledi na Vipavsko dolino, v katerih bomo uživali vse do Vogrskega, kjer nas bo na blagi vzpetini pričakala osmica Pri Mimici s slastnimi domačimi dobrotami.

Po obedu se bomo mimo dvorca Vogrsko ter okoliških polj in vinogradov spustili do reke Vipave ter vasi Renče. Pred Biljami se bomo še zadnjič vzpeli, tokrat že komaj opazno na obronke Biljensko – Vrtojbenskih gričev. Od vasi Bilje se bomo vrnili k reki Vipavi ter vasi Orehovlje, ki slovi po slastnih gojenih špargljih.

Od srečanja z mejo dalje bo teren skoraj popolnoma raven, da nam kolesarjenje ne bo dolgočasno, pa nas bodo razvedrile vsebine štirih mini-muzejev. Prvi bo v Mirnu tik ob meji in govori o dogajanjih, ki so na meji med tragedijo in grotesko, sprožile pa so jih nedomišljene politične odločitve. Naslednji muzej je najmanjši v Sloveniji in med najmanjšimi tudi v svetu, a se ponaša z visokim priznanjem za svojo predstavitev življenja ob meji po 2. sv. vojni.

V predmestju Nove gorice nas bo v nekdanji mejni carinarnici (»na bloku«, kot pravijo domačini) pričakal tretji muzej s časovno najmanj oddaljeno vsebino – posvečen je namreč tihotapljenju oziroma po domače »švercu«. Nekateri se obdobja, ko smo preko meje bolj ali manj na skrivaj vozili kavbojke, prašek, kavo … spomnijo dobro, drugi so že premladi. Vsem pa bo zabavno videti, kaj vse se je prevažalo mimo carinikov.

Od tukaj bo do zaključka kolesarskega dela naše poti le še delček poti skozi neuporabljen tunel Bohinjske železnice do železniške postaje, kjer nas bo pričakal še zadnji muzej, posvečen življenju ob meji.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred želenim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu