Skrivnosti Mačjega kota

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Mačji kot je prostor, kjer se rojeva burja. Ali kot radi rečemo domačini: “Kjer ima burja mlade”. Na tem mestu se stikata Gora in Čaven – dva velikana, ki oblikujeta življenje v Vipavski dolini. Pod skrivnostno megalitno steno izvira potok Lokavšček, ki preko Hublja, s svojimi informacijami bogati reko Vipavo.

Lokavšček svojo strugo polni iz globin mogočnega Čavna. Kot pravi legenda, stoji Čaven na treh stebrih nad zlatim jezerom. Tu najdemo več izvirov in radiestezijske meritve kažejo, da so po svojih energijah različni, nekateri pa tudi zdravilni.

V teh skrivnostnih krajih le redko naletimo na pohodnike, čeprav so poti dobro označene. Prav to daje kraju dodatno mero čarobnosti in deviške čistosti. Na našem izletu se bomo poglobili v naravo in njena bitja. Vstopili bomo v zavest kamna, podarili vodi svojo ljubezen in fraktal svojega srca. S pomočjo posebnih vaj bomo skušali vzpostaviti poglobljen stik z bogatim življenjem področja.

Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri3,8 km
Predviden skupni vzpon317 m
Potrebna opremakakovostni čevlji, pohodniške palice (priporočljivo), hrana in pijača iz nahrbrnika
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekpo dogovoru
Cena160 EUR celodnevno vodenje + 20 EUR na udeleženca

Znamenitosti:

 • Korita in tri izvirke
 • Megalit
 • (zdravilni) izviri Lokavščka
 • Naravna svetišča
 • Kapelica na Predmeji

Cena zajema:

 • vodenje in organizacijo izleta

Povprečna zahtevnost

 • Pot bomo začeli Pri Koritih, izviru treh majhnih studenčkov, ki napajajo korito, ob katerem so nekoč počivali furmani. Pogovorili se bomo z energijsko močnim megalitom, ki čuva strugo potoka in je kot komunikacijsko središče med gorovjem in dolino.
 • Polni energije in sveže studenčnice se bomo lotili poti navkreber. Po dobrih 30 minut hoje nas čaka prvi daljši postanek in osvežitev pri izviru Lokavščka. Ta izvira iz mogočne skale in nosi energijsko bogato vodo.
 • Daljši postanek, kjer se bomo povezali z naravo, občutili vidna in nevidna bitja, »pogledali« v notranjost kamna in razmišljali o pomenu dobre pitne vode.
 • Pot bomo nadaljevali do vrha – do kapelice na Predmeji. Ob poti bomo s postanki občudovali čudeže, ki jih je ustvarila narava, kot so ogromni megaliti in magična drevesa.
 • Z vrha nas čaka krasen pogled na Vipavsko dolino.

Povprečna zahtevnost

Kristina Petrović

Po dolgih letih dela v podjetništvu se je odločila, da se bolj poglobljeno poveže z naravo in njenimi energijami. Po opravljenem tečaju radiestezije, ki se je je učila pri Jožetu Munihu, nadaljuje šolanje geomantije v šoli Marka Pogačnika. Znanja, ki jih sproti pridobiva, vključuje pri svojih sprehodih v naravo. Kot pravi sama, ne mara hitre hoje skozi naravo, saj le-ta onemogoča pristen stik. Zato zagovarja počasen korak in več postankov, ki omogočajo poglobljen stik in boljše razumevanje dogajanja. Leta 2022 je izdala tudi knjižico posvečeno Nimfi reke Vipave, ki je posvečena krajem, na katere vpliva Nimfa. V sodelovanju z Jožetom Munihom odkriva zdravilne izvire Vipavske doline, ki ji jih boste na skupnih popotovanjih spoznavali.

Jeziki: angleški, srbski in hrvaški.

(Foto: Jernej Skrt)


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Skrivnosti Mačjega kota

30,00 55,00 

Prijava

Pohodništvo – Skrivnosti Mačjega kota

Cena izleta:
(Odvisna od števila udeležencev - vprašajte za ponudbo)


Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu