Pohod med spomini in rujem

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Oktober naredi na Krasu čudež. To je trenutek, ko se prej živo zeleni listi ruja obarvajo v rumeno-rdeče odtenke. Rdeče pa zažari takrat tudi vse drugo, ne le ruj. V pisane rdeče rjave odtenke se obarvajo listi nedavno obranih trt, temno, skoraj črno žari kraški teran ter svetlo rdeče pršut in druge slastne mesnine. Oktober je mesec žetve sadov in narava se temu primerno praznično okiti. Snežno beli do sivkasti odtenki suhih zidov in kamnitih hiš ustvarjajo slikovito nasprotje. Pogledi preprosto očarajo, posebno lepo, ko se izgubljajo daleč naprej proti plitvim lagunam okrog Gradeža, razkošnim gorskim verigam Dolomitov in Julijskih Alp ali v razkošno rdeče rjavo obarvano gričevnato gmajno. Preprosto ČUDOVITA priložnost za navdihujoč jesenski sprehod! 

Poleg slikovitih vasi bomo občudovali zapuščino, ki so jo v teh krajih pustili vojaki iz I. svetovne vojne. Predvsem zanimiva bo ogromna kaverna, vklesana v živo skalo kot podzemna dvorana z nizom okenskih odprtin ob celotni stranici, pa tudi utrdbe iznad Gorice. Zgodbe iz I. svetovne vojne nas bodo pospremile tudi skozi Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, srečali pa jih bomo tudi ob poti skozi Opatje Selo. Vse to bodo spremljali izseki iz življenja na Krasu: štirne, kolone, kali, zapuščina tradicije, kot je bilo izdelovanje bičev v Opatjem selu ….

Tokrat se bomo zbrali na Cerju, ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje, kjer bomo izlet tudi zaključili. Po povratku pa bomo lahko obiskali še eno najbolj prijetnih in okusnih osmic, ki prav te dni odpira vrata za pokušino njihovih domačih dobrot.
Dolžina izleta3,45 ur hoje , do 6 ur s postanki
Predvideni prehojeni kilometri12,4 km
Predviden skupni vzpon218 m
Potrebna opremašportni copati, baterijska svetilka, pohodne palice opcijsko)  
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekLokvica, parkirišče pri kalu (glej karto)
Cena35 EUR

Znamenitosti:

  • Kamnite kraške vasi Opatje selo, Lokvica in Nova vas
  • Štirna Vrh drage
  • Hiša Opajske tradicije in muzej I. svetovne vojne
  • Kaverne in utrjeni obrambni jarki iz I. svetovne vojne

Cena zajema:

  • vstopnine
  • prigrizek ob koncu izleta
  • vodenje in organizacijo izleta

Povprečna zahtevnost

Izhodišče izleta je na razgledni vzpetini Cerje, poleg Pomika braniteljem slovenske zemlje. Pot nas bo najprej vodila navzdol proti vasi Lokvica. Ob poti se bomo ustavili ob značilni kraški »štirni« ter tudi pri »kalu«, v kateri so nekoč napajali živino. Prvi postanek bomo imeli v Opatjem selu, kjer si bomo v njihovi »Hiši Opajske tradiicije« ogledali razstavo o tradiciji bičarstva.

Nadaljevali bomo po makadamski cesti do Nove vasi ter naprej po kolovozih do italijanske meje. Nedaleč od le-te je zanimiva kaverna, ki preseneti tako s svojo veličino, kot tudi z dodelano notranjostjo v velikosti manjše dvorane z nizom odprtin ob zunanji strani.

Neposredno ob mejni črti nas bo pot vodila proti severu, v smeri italijanskega dela Gorice. Iznad mesta se nahaja še ena utrdbena postojanka, izza zidov katere so med I. svetovno vojno nadzirali mesto Gorica. Od tukaj bo do izhodišča na Cerju le še kratek odsek poti, ob kateri nas bodo spremljale košate zavese ruja, v izmenjavi s slikovitimi skalnimi masivi.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Pohodništvo – enodnevni pobeg: Pohod med spomini in rujem

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

35,00 

Prijava

Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred želenim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu