Pohod v dolino Glinščice – zakladnico naravne in zgodovinske dediščine

Po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Dolina Glinščice je skriti biser v neposredni bližini Trsta, prostor, kjer se masivna kamnita gmota apnenčaste skale prelomi v razpoko ter na plano izrine vodoneprepustne peščenjake, fliš in glino. Zato na plano privrejo izviri, ki jih v sušnem Krasu zaman iščemo. Združijo se v potok Glinščica, ki je skozi stoletja napajal mesto ob njegovem izteku ter “soustvarjal” njegove soline.

Ob potoku se je vila živahna trgovska pot, saj so bile v Targestu, kakor se je Trst takrat imenoval, kar dvojne soline, a istočasno pristanišče, v katero so iz daljnih eksotičnih dežel ladje dovažale dobrine. Le-te so prevzemali na svoja pleča osli, mule in konji ter jih tovorili v notranjost, v nasprotni smeri pa vino, sadje in druge poljedelske izdelke. Tudi Martin Krpan je dobro vedel, kje je Trst! Na pohodu boste spoznali bogastvo zgodovinskih, geoloških, meteoroloških in botaničnih podatkov o tem področju, ki se tik nad Trstom dviga s strmini stenami, v katerih najdejo svoj izziv alpinisti, številne steze in poti pa privabljajo tudi pohodnike in planince.

Naše izhodišče bo, kot je to že v navadi, železniška postaja Sežana, do katere bo vlak pripeljal tiste, ki se bodo odločili za to nekoliko počasnejšo, a naravi in žepu zelo prijazno obliko prevoza na izhodišče izleta. Od tam bomo pot nadaljevali s kombiji. 
Dolžina izletaenodnevni izlet
Predvideni prehojeni kilometri7,1 km
Predviden skupni vzpon259 m
Potrebna opremapohodni čevlji, pohodne palice
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena30 EUR

Znamenitosti:

  • Kraška dolina potoka Glinščica s slapovi, plezališči in razgledi na morje in Trst
  • Slap Supet
  • Cerkev Marije na Pečah
  • Rimski akvadukt
  • Ruševine Muhovega gradu

Cena zajema:

  • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
  • vodenje in organizacijo izleta
  • prigrizek iz kraških dobrot

Povprečna zahtevnost

Štartna točka pohoda, do katere se s kombiji pripeljemo iz Sežane, je ob razgledišču v vasici Jezero. Od tam se bomo po sprehajalni poti nad stenami napotili do najvišje točke našega pohoda pod vrhom Stena na nadmorski višini 433 metrov nad morjen, od katere se bomo spustili do vasi Draga.

Tam ujamemo pohodniško-kolesarsko pot, nastalo na trasi opuščene ozkotirne železnice med Kozino in Trstom, ki ji sledimo mimo nekaj najlepših razglednih točk, nato pa se spustimo do vasi Botač – nekdanjega maloobmejnega mejnega prehoda med Italijo in Slovenijo.
Tam ujamemo strugo Glinščice ter ob njej nadaljujemo pot vzdolž potoka. Kmalu prispemo do slapu Supet, ki preko skalnega previsa pada v smaragdno zeleni tolmun. Nedaleč stran je na skali nad potjo starodavna cerkvica Svete Marije na Pečah, ena najstarejših cerkva daleč naokoli. Preden prispemo do asfaltiranih cest v Gornjem koncu vasi Boljunec, naletimo na izjemno lepo ohranjene ostanke rimskega akvedukta, ki je z vodo oskrboval Trst vse do sedemnajstega stoletja, vmes pa nas potok Glinščica razveseli s še nekaj slapovi.

Na Gornjem koncu se naša pot ponovno obrne v hrib, kjer pred koncem pohoda naletimo še na Muhov grad, utrdbo, ki je dolga stoletja varovala popotnike. Ker ga je zob časa oglodal vse »do kosti«, ga sedaj nadomešča prekrasna razgledna točka. Nedaleč stran naš pohod zaključimo ter se odpeljemo nazaj na naše izhodišče v Sežani.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

Po povpraševanju


Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu