O agenciji GREMO ZELENO


Smo butična turistična agencija.

Navdihuje nas lepota naravnega okolja ter kulturne in tehnične dediščine v njem, navdihujejo nas zgodovina, tradicija, etnološka dediščina ter ljudje, ki s svojimi izjemnimi osebnostmi to kulturno krajino oblikujejo, navdušujemo se nad izvirno lokalno kulinariko, šegami in navadami tradicionalnih okolij, pa tudi inovacijami in dosežki sedanjosti.

Del tega našega navdušenja želimo preko potovanj, ki jih oblikujemo tako, da vanje vtkemo fragmente teh znanj in izkušenj. prenesti na popotnike, ki z nami spoznavajo kraje in ljudi.

Zakaj potovati »zeleno«?


Zeleno, trajnostno ali ekološko. Razlike ni velike, poudarek je v pristopu k potovanju, ki nam ohranja doživetja, našim zanamcem pa prihodnost. Radi potujemo, hlepimo za novimi spoznanji in deželami. A odgovorno je, da to udejanjamo tako, da puščamo odprta vrata prihodnjim generacijam. Zato odločitev, da potujemo zeleno.

Spoštovanje do stvaritev narave in kulturne dediščine od nas zahteva, da jih s svojo prisotnostjo kar najmanj ranimo in spreminjamo, zato verjamemo, da je »zelen« pristop k potovanjem treba razvijati in živeti z njim in za njega. 

In kaj je ZELENO? ZELENO je zrela in zavestna odločitev, da obseg našega zadovoljstva z opravljeno potjo ni odvisen od  števila »na hitro preletenih« atrakcij. Kajti atrakcija je lahko tudi ljubka podeželska cerkvica na zeleni trati v neokrnjeni naravi, morda še veliko bolj kot bahava katedrala sredi s prometom zasičenega mestnega središča. In atrakcija je lahko lepa cvetica, ki se nam smeji z zelenega travnika, ali pa metulj, ki nam pristane na nosu. In osreči nas lahko, ko zagledamo čudovit slap ali bistri potok. Ali ko se počasi približujemo utripu podeželske vasice ali mestnega središča ter pijemo njihove vonje in glasove. Sreča je, ko premostimo neko oviro, premagamo razdaljo. Sreča je v majhnih stvareh!

Sreča je lahko tudi v tem, da se odpovemo nečemu, kar naše zanamce ropa brezskrbne prihodnosti, ter si poiščemo enako ali še večje zadovoljstvo v brezštevilnih majhnih doživetjih in radostih. In to je potovanje s kolesom! Ali pa tudi peš, na konju, muli, oslu, slonu, kameli …. ali s sredstvi javnega prometa, kot so vlak, ladja, čoln, kajak ali avtobus …

Zato je naša zavestna odločitev:

da potujemo zeleno, trajnostno, ker je tako potovanje enako ali še bolj zabavno, prijetno in vznemirljivo, a obenem zdravo in predvsem okoljsko odgovorno


da tudi do izhodišča potovanja pridemo zeleno – s sredstvi javnega prevoza (če je to le mogoče)


da se prehranjujemo z lokalno in sezonsko pridelano hrano, ki jo ponujajo lokalni ekološki proizvajalci


da se na potovanju spoznamo z lokalnimi prebivalci, pa naj bodo to znane in uspešne osebnosti, lokalni posebneži, ljudski pevci ali godci, folklorni plesalci, zbiralci starin, ustvarjalci tradicionalnih ali sodobnih izdelkov domače obrti ali drugi lokalno izstopajoči posamezniki


da podpiramo »lokalno« tudi v vseh ostalih segmentih turizma: z nakupovanjem spominkov pri lokalnih proizvajalcih, izbiro lokalnih ponudnikov storitev in namestitev, ipd.


Zakaj se odločiti za potovanje z agencijo?


Načrt poti naredijo izkušeni turistični vodniki, ki so istočasno izkušeni kolesarji, ki poskrbijo za to, da je le-ta speljan po za kolesarje najprimernejših cestah ali stezah ter da so vanj zajete vse ali vsaj večina lokalnih zanimivosti.


Trase so predhodno preizkušene ter daljinsko usklajene, tako da se izognete nevarnostim, da naletite na odseke, ki so prezahtevni ali za katere niste primerno opremljeni, ali da na lokaciji ne dobite pravočasno primernega prenočišče ter ste zato primorani podaljšati pot v večer ali preko svojih zmogljivosti.


Za vas izbiramo najbolj atraktivne nastanitve ter najbolj kakovostne ponudnike lokalne kulinarike, za vas pa se tudi dogovorimo, da vam pripravijo najbolj značilne in okusne lokalne specialitete. Ker do podrobnosti poznamo lokalno okolje, poskrbimo za to, da od njega spoznate tisto najboljše, najbolj zanimivo in najbolj izvirno!


Podrobni opisi aranžmajev vam omogočajo, da izberete sebi primernega.


Naša glavna skrb sta dobro počutje, predvsem pa varnost udeležencev naših potovanj.

In zakaj potovati v skupini?


Potovanje v skupini vam omogoča, da se posebej za vas odklenejo tudi vrata, ki so običajno zaprta.


Potovanje v skupini vam omogoča, da se posebej za vas skuhajo jedi, ki so sicer v ponudbi le občasno.


Potovanje v skupini vam omogoča, da se posebej za vas dogovorimo za srečanje z zanimivim posameznikom, skupini prilagojen obisk znamenitosti, vodenje, ipd…


Spoznate nove ljudi s podobnimi interesi.


V družbi je potovanje bolj zabavno in pestro.

O ustanoviteljici agencije


Ustanoviteljica agencije Gremo zeleno / Go green way Irena Hlede je na svoji življenjski poti ves čas združevala poklicne interese s športnimi ambicijami, a rdeča nit je bila ves čas zavezanost naravi.

Tako je svojo poklicno pot diplomirane inženirke arhitekture najprej odpeljala v založništvo in novinarstvo ter v okviru revije KLIK, ki jo je izdajalo njeno podjetje Pro anima, med prvimi v Sloveniji in Evropi začela pisati o trajnostni gradnji, oblikovanju in trajnostni mobilnosti, kar se je leta 2010 zaokrožilo v pobudo o ustanovitvi Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo – Green Building Council Slovenia.

Po sedmin letih operativnega vodenja te nevladne organizacije se je preusmerila k svoji drugi življenjski zavezanosti – kolesarjenju. Le-to jo je spremljalo od dijaških let dalje ter se razvijalo od športnega kolesarstva preko aktivnega udejstvovanja v kolesarskem društvu Koloart ter v nadaljevanju aktivnega daljinskega kolesarjenja. V okviru kolesarskega društva, zavezanega istočasno kolesarjenju in kulturi, je samostojno ali v sodelovanju z drugimi člani društva organizirala več kolesarjenj po Sloveniji in širše v Evropi, na katerih se je kolesarjenje dopolnjevalo s spoznavanjem kulture, zgodovine, glasbe, tradicije, ipd.

Na daljinskih kolesarjenjih je v družbi partnerja in psičke Babet prevozila več kot 10.000 kilometrov širom Evrope.

Istočasno je bila aktivna tudi v nevladnih iniciativah in združenjih s področja trajnostne mobilnosti ter na tem področju pridobila več kvalifikacij, od ocenjevalke Kolesarjem prijazen delodajalec, preko Izdelovalke mobilnostnih načrtov do nadzornice evropskih kolesarskih poti EuroVelo.

Vse skupaj je v koronskem letu 2021 zaokrožila z opravljenim izpitom za turistično vodnico na nacionalni ravni.

Poleg tega, da je ljubiteljica narave ter aktivna zagovornica sonaravnega bivanja in življenja, je tudi strastno zavezana ohranjanju kulturne in tehnične dediščine, sodeluje v akcijah Partnerstva za suho zidno gradnjo ter v svojem bivališču v tradicionalni kamniti kraški hiši aktivno udejanja vse svoje življenjske zaveze.