V kraljestvo voda ob severni jadranski obali s kolesom

29. septembra - 6. oktobra 2024

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Gorski masiv Alp, ki na severu zapira obsežno Padsko nižino, s svojih belih vršacev zliva obsežne vodne gmote, ki se na veliki ravnici zberejo v številne vodotoke. Najbolj znani je Pad, ki je celotni nižini tudi dal ime. Vodnate reke po več sto kilometrih toka po ravnini ustavi ter posrka vase Jadransko morje, ob katerem se razlijejo v pahljačaste delte

Delte in polja, ki jih napajajo, kar “pokajo” od življenja. To je mesto, kjer najdejo zavetje za počitek ali gnezdenje številne ptice, kjer je bogastvo rib in kjer smo si tudi ljudje odškrnili plodne površine za poljedelstvo. Naselij je malo in v njih imajo bivališča predvsem ribiči in poljedelci, ki se s tem bogastvom življenja preživljajo. 

To je neka popolnoma druga Italija, umaknjena od vrveža velemest in nakupovalnih centrov, kjer mimo z vodo zalitih polj vodijo ozke poti, po katerih se bomo skozi mokrišča, oaze ali mediteranske gozdove po skoraj popolni ravnici naužili melahholičnih razgledov, miru in nepopisne lepote. Poseben “posladek” bo obkroženje slovitih Benetk po “vodni”, po okoliških otokih speljani kolesarski povezavi.

Najbolj zanimivo:

 • mesta: Ravenna, Commachio, Lido di Volano, Porto Levante, Chioggia, Jesolo, Caorle, Lignano Sabbiadoro, Aquilea – Oglej, Gorica (Gorizia)
 • naravna rezervata Duna Costiera in Isola della Cona, laguna Pialassa della Baiona, naravna oaza Boscoforte, ostaline I. svetovne vojne in pomembne postojanke in poti Rimskega cesarstva

Cena zajema:

 • 8 dni kolesarjenja
 • 7 nočitev z zajtrkom
 • vodenje z izkušenim kolesarskim vodnikom
 • vstopnine v atrakcije po programu
 • prevoz prtljage
 • spremljevalno vozilo
 • prevozi z ladjo skozi kanale
 • organizacijo potovanja
DanRazdalja / vzponTerenPovršinaDnevna zahtevnost
118 km / 27 masfalt
275,5  km / 38 masfalt /makadam
368,5 km / 34 masfalt /makadam
438,3 km / 25 masfalt /makadam
537,2 km/  76 masfalt /makadam
653,3 km / 57 masfalt /makadam
762 km / 21 masfalt t /makadam
882,1 km / 118 masfalt /makadam

Povprečna zahtevnost

Zahtevnost po dnevih

1. DAN:

Do Ravenne in morske obale

Najbolj zanimivo:

 • Ravenna – mesto mozaikov in njene atrakcije

V Ravenno je treba prispeti dovolj zgodaj, da si bomo lahko privoščili kratek turistični ogled znamenitosti tega čisto posebnega mesta, ki je svoj “veliki” trenutek doseglo v obdobju razpadanja Rimskega cesarstva, ko je cesar Honorius tja prenesel prestolnico. Danes mesto slovi predvsem po številnih dih jemajočih mozaikih, ki so večinoma nastali v času vladanja Teodorja Velikega in pod močnim bizantinskim vplivom. Ob izteku dneva se bomo odpeljali le do 15 kilometrov oddaljene Marine Romea –obmorskega letoviškega kraja, kjer bomo prvič prenočili. Kljub kratki razdalji bodo naše oči razveseljevale že prve naravne lepote v laguni Pialassa della Baiona ter naravnem rezervatu Duna Costiera.

Razdalja:18 km
Vzpon:27 m
Teren: 
Površina:asfalt
Dnevna zahtevnost:
Obroki:
Nastanitev:Marina Romea

2. DAN:

Med ribogojnimi polji, plažami in borovimi gozdovi

Najbolj zanimivo

 • ribiško mesto Commachio, gnezdišča plamenca, prostoživeči konji

Od letoviških krajev s peščenimi plažami in senčnimi borovimi gozdički se bomo najprej zapeljali mimo naravne oaze Boscoforte, solin, kjer gnezdijo plamenci, ter obsežnega mokrišča do etruščanskega ribiškega mesteca Commachio, nato pa se vračamo nazaj k obali v letoviške “lide”. Prespali bomo v letoviškem naselju Lido di Volano, tako da večerno kopanje ni izključeno.

Razdalja:75,5 km
Vzpon:38 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Lido di Volano

3. DAN:

Skozi številne rokave reke Pad

Najbolj zanimivo:

 • mesteca Goro in Ca’ Tiepolo, ribogojna polja, naprave za prečrpavanje vode

Delta Pada je ozemlje, katerega dobršen del je v t. i. “depresiji”, to pomeni da je raven voda na poljih pod ravnjo morske gladine. To zahteva izgradnjo obsežnih nasipov ter naprav za prečrpavanje in uravnavanje ravni vode, katerih delovanje si bomo ogledali v posebej temu namenjenemu muzeju. V bolj “celinskem” delu delte Pada bomo obiskali nekaj manjših mestec, na primer Goro in Ca’ Tiepolo. Bolj ko se bomo bližali morju, manj bo kopnega. Vozili se bomo po številnih nasipih ter uživali v prizorih ribiških koč ter naprav, ki so jih ribiči postavili, da si olajšajo ulov. 

Razdalja:68,5 km
Vzpon:34 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Porto Levante

4. DAN:

Do “malih Benetk” – ribiškega mesteca Chioggia

Najbolj zanimivo:

 • ribiška “prestolnica” Chioggia, naprave za zaščito Benetk pred poplavami

Iz območij riževih polj se bomo počasi pomaknili nazaj na “celino”, kjer bo več naselij, na primer Cavanella d’Adige, kjer bomo prečili reko Adižo, ki nam je bolj poznana s smučarskih doživetij. V Chioggio, ribiško mestece s številnimi kanali, tako da mu pravijo kar “male Benetke”, bomo prispeli dovolj zgodaj, da bo čas za izlet do morske obale, kjer se vidijo naprave, s katerimi dragocene Benetke varujejo pred pogostimi poplavami. Poimenujejo jih MOSE, zakaj pa bom zvedeli na licu mesta. 

Razdalja:38,3 km
Vzpon:25 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Chioggia

5. DAN:

Preko beneških otokov

Najbolj zanimivo:

 • ribiška “prestolnica” Chioggia, razgledi na Benetke z beneških otokov,otoka Burano in Torcello

V Chioggi bomo zjutraj kolesa naložili na ladijski prevoz, ki je v tem območju, ki je prepredeno s številnimi kanali, mestni avtobus, ter se prepeljali na prvi beneški otok Pellestrino ter v nadaljevanju še na drugi, mnogo bolj slavni Lido – le kdo ne pozna slovitega Beneškega filmskega festivala, ki vsako leto pritegne toliko slavnih osebnosti iz sveta filma? Naše prenočišče bo nedaleč od pristanišča, tako da si bomo lahko po večerji ogledali še dva zelo znana beneška otoka – Torcello in Burano

Razdalja:37,2 km
Vzpon:7 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Cavallino Treporti 

6. DAN:

Do zlatih mivk mesta Caorle

Najbolj zanimivo:

 • reke: Piave, Sila, Lemene, mesta: Jesolo in Caorle

Benetke bomo zapuščali skozi mesto Jesolo ter ob reki Piave, to je krajih, kamor je po “čudežu pri Kobaridu” avstro-ogrska vojska pod vodstvom generala Borojevića premaknila Soško fronto. V teh krajih je bil ob koncu I. svetovne vojne ranjen in nekaj časa tudi živel v rumeni opečni hiši (takrat še rosno mlad) slavni pisatelj Ernest Hemingway. Skozi naravni park se bomo ob izteku dneva pripeljali do »zlatih« peščenih plaž letoviškega kraja Caorle, v katerem bomo presenečeni nad številnimi zanimivostmi.

Razdalja:53,3 km
Vzpon: 57 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Caorle

7. DAN:

Po kopnem in skozi plitvo laguno

Najbolj zanimivo: 

 • letoviško mesto Lignano Sabbiadoro, ostaline I. svetovne vojne, pomembne postojanke in ceste Rimskega cesarstva

Jutro bomo začeli s “kolesarsko parado” ob nabrežjih zlatih mivk Caorleja. Pot nas bo vodila do vodnatega področja, prepredenega s številnimi kanali, kjer se bomo vkrcali na ladjo, s katero se bomo izognili velikemu ovinku, a istočasno uživali v ogledu slikovitih morskih lagun. Izkrcali se bomo v naselju Bibbione, letoviškem kraju s številnimi peščenimi plažami, ob katerih bomo pot nadaljevali do mesta Lignano Sabbiadoro, ki pa se mu bomo izognili in nadaljevali pot skozi naravni rezervat reke Stelle do ribiškega naselja Marano lagunare, kjer bo naše prenočišče.

Razdalja:62 km
Vzpon:21 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Marano lagunare

8. DAN:

Do delte reke Soče ter še malo ob njej

Najbolj zanimivo:

 • Oglej (Aquillea) pod UNESCO zaščito, poti, steze in mesta ob reki Soči

Zjutraj nas bo pot vodila mimo mesta Červinjan, ki je že del Furlanije do Aquileje – Ogleja, mesta, ki je bilo v času Rimskega imperija glavna postojanka za osvajanja ozemelj sedanje Slovenije, Avstrije, itd.. Nadaljevali bomo do zadnje rečne delte ob naši poti – delte reke Soče, ki ji bomo ob njenih nabrežjih sledili vse do Gorice.

Razdalja:82,1 km
Vzpon:118 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
PRED ODHODOM NA POTOVANJE NE POZABITE:

Ob prijavi:

 • plačati 30 % kavcije za rezervacijo
 • preveriti vsebine potrditvene e-pošte
 • izpolniti morebitne zahteve iz potrditvene e-pošte

Najmanj mesec dni pred potovanjem:

 • urediti zavarovanja (Coris ali podobno)
 • skrbno prebrati potrditveno e-pošto potovanja, saj lahko vsebuje zelo pomembne podatke
 • plačati preostanek cene potovanja vsaj 14 dni pred odhodom

Potovanje poteka po krajih z omejenimi zmogljivostmi namestitev, zato bomo v posameznih primerih nastanjeni tudi v tri ali štiri posteljnih sobah. Udeležencem, ki bodo želeli enoposteljno sobo, bomo ustregli, kadar bo to izvedljivo ter jim dodatek za enoposteljno sobo zmanjšali ustrezno z nižjim standardom namestitev

CENE PODROBNO

Vodeno potovanje s spremnim vozilom je primerno za vse, ki si želijo da je njihovo potovanje čim bolj brezskrbno in sproščujoče: mi poskrbimo za vaše namestitve, mi vas spremljamo od začetka kolesarjenja ter vas pripeljemo nazaj na izhodiščno točko, mi prevažamo vašo prtljago, vam priskrbimo primerno kolo (na povpraševanje) in priskočimo na pomoč ob tehničnih težavah s kolesom ali drugo opremo.

Na tem vodenem potovanju boste spoznavali čudovita, zgodovine in utripa polna mesta ob severni obali Jadranskega morja, mimo katerih ste se morda neštetokrat peljali po avtocesti v Benetke in dalje v Italijo, pa še danes ne veste, da obstajajo in kako so lepa, ter slikovito, kanalov in plitvih lagun polno pokrajino, ki jih obkroža. Teren je skoraj popolnoma raven, tako da je izbira drugačnega kot klasičnega kolesa (brez e-pogona) skoraj nesmisel.

Cena vodenega potovanja z GremoZeleno zajema:

 • 8 dni kolesarjenja
 • 7 nočitev v namestitvah ***
 • 7 zajtrkov
 • prevoz z ladijskim prevozom skozi laguno
 • vstopnine po programu
 • prevoz prtljage
 • spremljevalno vozilo za tehnične in vzdržljivostne težave
 • vodnik po poti v digitalni obliki

Cena potovanja velja za 1 osebo v dvoposteljni sobi v skupini 6 oseb ter za vnaprej določen datum odhoda.

Če bi želeli potovati v kakšnem drugem terminu, spremeniti dolžine dnevnih odsekov kolesarjenja ali dodati dan ali več za dodatne oglede ali počitek, nas kontaktirajte za prilagojeno ponudbo.

Doplačila:

 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)
 • spanje v enoposteljni sobi

V ceno ni vključeno:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja,
 • osebna varnostna in kolesarska oprema,
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno.

Samo-vodeno potovanje svetujemo popotnikom, ki obvladajo navigacijo poti na osnovi zemljevida ali GPS-sledi ter že imajo izkušnje s samo-vodenimi potovanji. Če zgornji opis za vas ne velja, bo verjetno vodeno potovanje za vas prijetnejše in bolj sproščujoče. 

Cene samo-vodenih potovanj so odvisne od števila popotnikov, ki potujejo skupaj v istem časovnem terminu ter na isti destinaciji. Spodaj navedene cene temeljijo na izračunu cen za spanje dveh oseb v dvoposteljnih sobah, za vse druge želje nas kontaktiraje za vam prilagojeno ponudbo. Za vas lahko dodatno uredimo tudi prevoz prtljage med destinacijami, da bo vaše potovanje še bolj sproščeno in brezskrbno.

Cena samo-vodenega potovanja z Gremo zeleno VKLJUČUJE:

 • 8 dni kolesarjenja
 • 7 nočitev v nastanitvah 3/ 4 zvezdice
 • 7 zajtrkov
 • navigacijski paket, ki vsebuje GPS-sledi, karte in vodnik po poti z opisom poti in atrakcij
 • 24/7 podporo po telefonu

Doplačila:

 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)

V ceno NI VKLJUČENO:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja
 • osebna varnostna in kolesarska oprema
 • pijače ob obrokih, ki so vključeni v paket
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno.

Si želite na potovanje, ki bo prilagojeno vašim zmogljivostim in željam?

Bi želeli izbrati drugo izhodišče ali zaključek poti, vas skrbi, da kondicijsko ne boste zmogli naporov?

Na naš e-naslov ali preko spletne strani nam pošljite povpraševanje in potrudili se bomo, da bomo izpolnili vaše želje in pričakovanja. 


  Bi se nam pridružili na potovanju?

  Prijavite se takoj ali nam pošljite sporočilo. Veseli bomo, da bomo lahko izpolnili vse vaše želje in pričakovanja.

  Trajanje:8 dni
  Predvideni kolesarski kilometri:435 km
  Povprečno na dan:54,5 km
  Predvideni višinski metri:259 m 
  Primerno kolo:treking ali gravel
  Države:Italija
  Izhodišče, zaključek:železniška postaja Ravenna, železniška postaja Gorica 
  Cena (vodeno / samo-vodeno):1.240 € / 640 €

  Legenda simbolov
  Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
  Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
  Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
  Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
  Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
  ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
  SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
  SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
  ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
  ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 
  DATUM

  29. septembra – 6. oktobra 2024


  CENA (vodeno/samo-vodeno)

  Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

  Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

  Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
  E-pošta:  info@gremozeleno.eu