V kraljestvo voda ob severni jadranski obali s kolesom

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Gorski masiv Alp, ki na severu zapira obsežno Padsko nižino, s svojih belih vršacev zliva obsežne vodne gmote, ki se na veliki ravnici zberejo v številne vodotoke. Najbolj znani je Pad, ki je celotni nižini tudi dal ime. Vodnate reke po več sto kilometrih toka po ravnini ustavi ter posrka vase Jadransko morje, ob katerem se razlijejo v pahljačaste delte

Delte in polja, ki jih napajajo, kar “pokajo” od življenja. To je mesto, kjer najdejo zavetje za počitek ali gnezdenje številne ptice, kjer je bogastvo rib in kjer smo si tudi ljudje odškrnili plodne površine za poljedelstvo. Naselij je malo in v njih imajo bivališča predvsem ribiči in poljedelci, ki se s tem bogastvom življenja preživljajo. 

To je neka popolnoma druga Italija, umaknjena od vrveža velemest in nakupovalnih centrov, kjer mimo z vodo zalitih polj vodijo ozke poti, po katerih se bomo skozi mokrišča, oaze ali mediteranske gozdove po skoraj popolni ravnici naužili melahholičnih razgledov, miru in nepopisne lepote. Poseben “posladek” bo obkroženje slovitih Benetk po “vodni”, po okoliških otokih speljani kolesarski povezavi.

Trajanje:7 dni
Predvideni kolesarski kilometri:480 km
Povprečno na dan:68 km
Predvideni višinski metri:804 m 
Primerno kolo:treking ali MTB
Države:Italija
Izhodišče, zaključek:železniška postaja Ravenna, železniška postaja Gorica 
Cena (vodeno/samo-vodeno):830 €

Najbolj zanimivo:

 • mesta: Ravenna, Commachio, Goro, Adria, Chioggia, Jesolo, Caorle, Lignano Sabbiadoro, Aquilea – Oglej, Grado – Gradež
 • naravna rezervata Duna Costiera in Isola della Cona, laguna Pialassa della Baiona, naravna oaza Boscoforte, ostaline I. svetovne vojne in pomembne postojanke in poti Rimskega cesarstva

Cena zajema:

 • 7 dni kolesarjenja
 • 6 nočitev z zajtrkom
 • vstopnine v atrakcije po programu
 • prevozi z javnim prevozom po programu
 • organizacijo potovanja

Povprečna zahtevnost

Zahtevnost po dnevih

DanRazdalja / vzponTerenPovršinaDnevna zahtevnost
114 km / 21 masfalt
2116  km / 134 masfalt/makadam
3117 km / 161 masfalt/makadam
473.4 km / 90 masfalt/makadam
598,8 km/  76 masfalt/makadam
646 km / 38 masfalt/makadam
763 km / 212 masfalt/makadam

Potovanja so načrtovana zelo podrobno, a ne moremo predvideti nepredvidenih dogodkov ali cestnih del, zato so možna tudi manjša odstopanja ali prilagoditve tras.

1. DAN:

Do Ravenne in morske obale

Najbolj zanimivo:

 • Ravenna – mesto mozaikov in njene atrakcije

V Ravenno je treba prispeti dovolj zgodaj, da si bomo lahko privoščili kratek turistični ogled znamenitosti tega čisto posebnega mesta, ki je svoj “veliki” trenutek doseglo v obdobju razpadanja Rimskega cesarstva, ko je cesar Honorius tja prenesel prestolnico. Danes mesto slovi predvsem po številnih dih jemajočih mozaikih, ki so večinoma nastali v času vladanja Teodorja Velikega in pod močnim bizantinskim vplivom. Ob izteku dneva se bomo odpeljali le do 15 kilometrov oddaljene Marine Romea –obmorskega letoviškega kraja, kjer bomo prvič prenočili. Kljub kratki razdalji bodo naše oči razveseljevale že prve naravne lepote v laguni Pialassa della Baiona ter naravnem rezervatu Duna Costiera.

Razdalja:18 km
Vzpon:21 m
Teren: 
Površina:asfalt
Dnevna zahtevnost:
Obroki:
Nastanitev:Marina Romea

2. DAN:

Med ribogojnimi polji, plažami in borovimi gozdovi

Najbolj zanimivo

 • ribiški mesti Commachio in Goro, gnezdišča plamenca, prostoživeči konji

Od letoviških krajev s peščenimi plažami in senčnimi borovimi gozdički se bomo najprej zapeljali mimo naravne oaze Boscoforte, solin, kjer gnezdijo plamenci, ter obsežnega mokrišča do etruščanskega ribiškega mesteca Commachio, se vrnili nazaj k obali v letoviške “lide” ter se nato ponovno potopili v lepote divje narave, ki jo oblikujejo številni rokavi delte reke Pad. Prespali bomo na nabrežju osrednjega rokava Pada, poimenovanega po Benetkah – Beneški Pad.

Razdalja:112 km
Vzpon:134 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Porte Tolle

3. DAN:

Skozi številne rokave reke Pad

Najbolj zanimivo:

 • mestece Adria, ribogojna polja, naprave za prečrpavanje vode

Delta Pada je ozemlje, katerega dobršen del je v t. i. “depresiji”, to pomeni da je raven voda na poljih pod ravnjo morske gladine. To zahteva izgradnjo obsežnih nasipov ter naprav za prečrpavanje in uravnavanje ravni vode, katerih delovanje si bomo ogledali v posebej temu namenjenemu muzeju. V bolj “celinskem” delu delte Pada bomo obiskali nekaj manjših mestec, med njimi Adrio, ki je dala ime Jadranskemu morju. Bolj ko se bomo bližali morju, manj bo kopnega. Vozili se bomo po številnih nasipih ter uživali v prizorih ribiških koč ter naprav, ki so jih ribiči postavili, da si olajšajo ulov. 

Razdalja:117 km
Vzpon:161 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Rossolina Mare

4. DAN:

Preko beneških otokov

Najbolj zanimivo:

 • ribiška “prestolnica” Chioggia, razgledi na Benetke z beneških otokov

Zjutraj bomo od letoviškega naselja Rossolina mare imeli le nekaj kilometrov vožnje do Chioggie, mesta, ki že dolga stoletja diha in živi z ribolovom. Tukaj je tudi pristanišče motorne ladje, ki nas bo prepeljala na prvi beneški otok Pellestrino ter v nadaljevanju še na drugi, mnogo bolj slavni Lido – le kdo ne pozna slovitega Beneškega filmskega festivala, ki vsako leto pritegne toliko slavnih osebnosti iz sveta filma? Naše prenočišče bo nedaleč od pristanišča, tako da si bomo lahko po večerji ogledali še dva zelo znana beneška otoka – Murano in Burano

Razdalja:73 km
Vzpon:90 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Cavallino Treporti 

5. DAN:

Do zlatih mivk Lignana Sabbiadoro

Najbolj zanimivo:

 • reke: Piave, Sila, Lemene, mesta: Jesolo in Caorle

Benetke bomo zapuščali skozi mesto Jesolo ter ob reki Piave, to je krajih, kamor je po “čudežu pri Kobaridu” avstro-ogrska vojska pod vodstvom generala Borojevića premaknila Soško fronto. V teh krajih je bil ob koncu I. svetovne vojne ranjen in nekaj časa tudi živel v rumeni opečni hiši (takrat še rosno mlad) slavni pisatelj Ernest Hemingway. Skozi naravni park se bomo ob izteku dneva pripeljali do »zlatih« peščenih plaž letoviškega kraja Lignano Sabbiadoro.

Razdalja:99 km
Vzpon: 76 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Lignano Sabbiadoro 

6. DAN:

Po kopnem in morju mimo zlatih sipin

Najbolj zanimivo: 

 • letoviško mesto Lignano Sabbiadoro, ostaline I. svetovne vojne, pomembne postojanke in ceste Rimskega cesarstva

Jutro bomo začeli s “kolesarsko parado” ob nabrežjih zlatih mivk Lignana Sabbiadora. V nadaljevanju nas bo pot vodila skozi naravni rezervat reke Stelle do ribiškega naselja Marano Maritime, kjer bomo zjahali s koles ter se skupaj z njimi preselili na motorno ladjo, ki nas bo popeljala v morski del lagune – zapeljiv svet, ki ga sicer lahko občudujemo le iz zraka, kadar letimo s katerega od beneških letališč. Popeljali se bomo neposredno do Aquileje – Ogleja, mesta, ki je bilo v času Rimskega imperija glavna postojanka za osvajanja naših ozemelj. Po ogledu bomo imeli le še peščico kilometrov do Gradeža,, kjer bodo naša prenočišča. 

Razdalja:46 km
Vzpon:38 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Gradež (Grado)

7. DAN:

Do delte reke Soče ter še malo ob njej

Najbolj zanimivo:

 • letoviško mesto Grado – Gradež, naravni rezervat v delti reke Soče

Zadnji dan bomo ponovno začeli z obhodom obalnih sprehajališč letoviščarjem dobro poznanega in priljubljenega mesta Grado – Gradež, od tam pa se bomo popeljali po slikoviti kolesarski stezi ob sipinah in ločju do zadnje rečne delte ob naši poti – delte reke Soče. Ob njenem izlivu v morje je naravni rezervat, v katerem biva in gnezdi na stotine ptic. Pot bomo zaključili s sledenjem reki Isonzo – Soča vzdolž njenih nabrežij vse do Gorice, od koder nas bodo naši vozniki odpeljali do Ljubljane.

Razdalja:63 km
Vzpon:212 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
PRED ODHODOM NA POTOVANJE NE POZABITE:

Ob prijavi:

 • plačati 30 % kavcije za rezervacijo
 • preveriti vsebine potrditvene e-pošte
 • izpolniti morebitne zahteve iz potrditvene e-pošte

Najmanj mesec dni pred potovanjem:

 • urediti zavarovanja (Coris ali podobno)
 • skrbno prebrati potrditveno e-pošto potovanja, saj lahko vsebuje zelo pomembne podatke
 • plačati preostanek cene potovanja vsaj 14 dni pred odhodom

Potovanje poteka po krajih z omejenimi zmogljivostmi namestitev, zato bomo v posameznih primerih nastanjeni tudi v tri ali štiri posteljnih sobah. Udeležencem, ki bodo želeli enoposteljno sobo, bomo ustregli, kadar bo to izvedljivo ter jim dodatek za enoposteljno sobo zmanjšali ustrezno z nižjim standardom namestitev

CENE PODROBNO

Samo-vodeno potovanje svetujemo popotnikom, ki obvladajo navigacijo poti na osnovi zemljevida ali GPS-sledi ter že imajo izkušnje s samo-vodenimi potovanji. Če zgornji opis za vas ne velja, bo verjetno vodeno potovanje za vas prijetnejše in bolj sproščujoče. 

Cene samo-vodenih potovanj so odvisne od števila popotnikov, ki potujejo skupaj v istem časovnem terminu ter na isti destinaciji. Spodaj navedene cene temeljijo na izračunu cen za spanje dveh oseb v dvoposteljnih sobah, za vse druge želje nas kontaktiraje za vam prilagojeno ponudbo. Za vas lahko dodatno uredimo tudi prevoz prtljage med destinacijami, da bo vaše potovanje še bolj sproščeno in brezskrbno.

Cena samo-vodenega potovanja z Gremo zeleno VKLJUČUJE:

 • 7 dni kolesarjenja
 • 6 nočitev v nastanitvah 3/ 4 zvezdice
 • 6 zajtrkov
 • navigacijski paket, ki vsebuje GPS-sledi, karte in vodnik po poti z opisom poti in atrakcij
 • 24/7 podporo po telefonu

Doplačila:

 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)

V ceno NI VKLJUČENO:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja
 • osebna varnostna in kolesarska oprema
 • pijače ob obrokih, ki so vključeni v paket
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno.

Si želite na potovanje, ki bo prilagojeno vašim zmogljivostim in željam?

Bi želeli izbrati drugo izhodišče ali zaključek poti, vas skrbi, da kondicijsko ne boste zmogli naporov?

Na naš e-naslov ali preko spletne strani nam pošljite povpraševanje in potrudili se bomo, da bomo izpolnili vaše želje in pričakovanja. 


  Bi se nam pridružili na potovanju?

  Prijavite se takoj ali nam pošljite sporočilo. Veseli bomo, da bomo lahko izpolnili vse vaše želje in pričakovanja.


  Legenda simbolov
  Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
  Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
  Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
  Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
  Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
  ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
  SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
  SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
  ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
  ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 
  DATUM

  po povpraševanju


  CENA (vodeno/samo-vodeno)

  Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

  Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

  Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
  E-pošta:  info@gremozeleno.eu