Pohod od gradu Miramar do mestnega središča Trsta

Po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Zadnji odsek zimskega pohodniškega popotovanja nas bo popeljal po sprehajalni poti od gradu Miramare do središča Trsta.

Izhodišče bo pri gradu Miramare, ki je znan po tem, da se iz prav vseh njegovih soban razen ene same, vidi morje. Grad obkroža razkošen park, zasajen s številnimi sredozemskimi rastlinami ter popestren s številnimi kipi, fontanami, celo z egipčansko sfingo. Od gradu je skoraj do središča mesta speljana sprehajalna aleja, ob kateri je na eni strani mestna plaža, na drugi pa park, igrišča, vodometi ter številni gostinski lokali. Tik pred središčem prečimo območje, kjer so bila nekoč skladišča za pretovor ladij, danes pa jih preurejajo v muzeje, pisarne … Ko prispemo do mestnega središča, pa se ne bomo ustavili, kot smo bili navajeni dolga leta, na trgu Ponterosso, ampak bomo pohod nadaljevali dlje in predvsem višje, na grič San Guisto, od koder se je pred davnimi 2000 in več leti Trst začel razvijati. Tam danes najdemo predvsem ostaline iz rimskega obdobja ter srednjega veka

Tudi tokrat bo izhodišče izleta na železniški postaji Sežana, do koder so možni časovni ugodni pristopi iz osrednje Slovenije tako z vlakom, kot tudi z avtomobilom. Nadaljevali pa bomo s priročnimi prevozi s kombiji, s katerimi vas bomo tudi vrnili na izhodišče izleta. 
Dolžina izletaenodnevni izlet
Predvideni prehojeni kilometri12,9 km
Predviden skupni vzpon117 m
Potrebna opremašportni copati oz. udobna pohodniška obutev
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena30 EUR*
  • vstopnina v grad Miramare se plača ločeno in je 13 € za odrasle, za otroke do 18 let je vstop brezplačen, za državljane EU v starosti med 18 in 25 let pa se na licu mesta plača vstopnina 2 €

Znamenitosti:

  • park in grad Miramare
  • mestno kopališče Barkovlje
  • mesto Trst z božičnimi stojnicami in prednovoletnim vzdušjem

Cena zajema:

  • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
  • vodenje in organizacijo izleta
  • prigrizek ob postanku

Povprečna zahtevnost

Opis  poti:

Ta izlet je mestni pohod, na katerem vzponov tako rekoč ni, razen če se boste povzpeli na griček znotraj parka Miramar ali na tržaški grič Sveti Just.

Najprej si bomo ogledali i park okrog gradu Miramare (ter tisti, ki bodo želeli, tudi grad Miramare), nato pa se bomo podali po sprehajalni poti ob morski obali.

Pot nas bo najprej vodila mimo mestne plaže v Barkovljah, nato mimo starega pristanišča, ki ga sedaj preurejajo v razstaviščno – administrativno središče, vse do središča mesta Trst. Tam nas bo posrkalo vase predbožično vzdušje, strojnice z darili, hrano, pijačami ter seveda živahen utrip. Po želji se bomo podali še na nekatere turistične znamenitosti tega zanimivega mesta.

Izlet je priložnost za prijeten sprehod, ki ga boste na koncu lahko zaključili s šopingom ali prijetno sprostitvijo ob stojnicah s pijačo, na koncu pa se bomo brezskrbno vrnili na naše izhodišče, saj ne boste rabili skrbeti ne za stroške parkiranja, ne trepetati, da dobite kazen ali vam avto dopelje kakšen pajek…

Pohod poteka skoraj izključno po tlakovanih mestnih površinah, zato pohodne palice niso potrebne.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

Po povpraševanju


Pohodništvo – pohod od gradu Miramar do Trsta

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

30,00 

Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu