Pohod od gradu Miramare do mestnega središča Trsta

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Zadnji odsek zimskega pohodniškega popotovanja nas bo popeljal po sprehajalni poti od gradu Miramare do središča Trsta.

Izhodišče bo pri gradu Miramare, ki je znan po tem, da se iz prav vseh njegovih soban razen ene same, vidi morje. Grad obkroža razkošen park, zasajen s številnimi sredozemskimi rastlinami ter popestren s številnimi kipi, fontanami, celo z egipčansko sfingo. Od gradu je skoraj do središča mesta speljana sprehajalna aleja, ob kateri je na eni strani mestna plaža, na drugi pa park, igrišča, vodometi ter številni gostinski lokali. Tik pred središčem prečimo območje, kjer so bila nekoč skladišča za pretovor ladij, danes pa jih preurejajo v muzeje, pisarne … Med sprehodom nas bodo ves čas spremljale luči božične razsvetljave, v središču pa številne stojnice s praznično ponudbo.

Tudi tokrat bo izhodišče izleta na železniški postaji Sežana, do koder so možni časovni ugodni pristopi iz osrednje Slovenije tako z vlakom, kot tudi z avtomobilom. Nadaljevali pa bomo s priročnimi prevozi s kombiji, s katerimi vas bomo tudi vrnili na izhodišče izleta. 
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri9,9 km
Predviden skupni vzpon117 m
Potrebna opremašportni copati oz. udobna pohodniška obutev
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena30 EUR*
  • vstopnina v grad Miramare se plača ločeno in je 17.55 € za odrasle, za otroke do 18 let je vstop brezplačen, za državljane EU v starosti med 18 in 25 let pa se na licu mesta plača vstopnina 2 €

Opis  poti:

Zadnji del poti je speljan skoraj izključno po tlakovanih mestnih površinah, zato pohodne palice niso potrebne, tudi teren je skoraj popolnoma raven.

Znamenitosti:

  • Izvir reke Timav
  • arheološko najdišče prazgodovinskih živali
  • zgodovinski muzej  v Ribiškem naselju
  • stari Devinski grad
  • Rilkejevo sprehajališče
  • turistično naselje Mali Pristan – Portopiccolo

Cena zajema:

  • vstopnine
  • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
  • vodenje in organizacijo izleta

Opis:

Naša pohodniška relacija se začne ob čudovitem izviru reke Timav. To je kraj, kjer privre izpod veličastnih skal na plano pravo bogastvo pitne vode, ki pronica skozi topljive apnenčaste kamnine na celotnem območju Krasa ter se kilometre daleč pretaka po skrivnostnih podzemskih jamah, sifonih in jezerih. Le slaba dva kilometra dolga reka pa je bila že od prazgodovine pomembna postojanka, kjer so se ustavljala ljudstva in mornarji. Danes ob izviru stoji cerkev sv. Janeza Krstnika z bogatimi ostalinami preteklosti.

Pot nas bo ob obali vodila do sosednjega Ribiškega naselja, kjer so ob koncu prejšnjega tisočletja v opuščenem kamnolomu odkrili številne ostanke prazgodovinskih živali, med njimi kar dva izjemno ohranjena okostja dinozavrov. Prvi, Antonio, je že razstavljen v naravoslovnem muzeju v Trstu, drugi – Bruno, se mu bo v kratkem pridružil. A na lokaciji arheološkega najdišča so ostali številni drugi prazgodovinski in mlajši ostanki, ki so združeni v majhnem, a slikovitem muzeju.

Pot bomo nadaljevali čez blag hribček do mesta Devin, v katerem so na slikovitih klifih nad morjem zgradili svoje bivališče Devinski grofje. Stari grad je odprt javnosti, zato ga bomo obiskali, saj se tam začnejo razgledni kamniti klif, ki se vlečejo dobra dva kilometra do Sesljana. Pot je občudoval sloviti španski pesnik Rainer Maria Rilke, ki je imel v Devinu svojo počitniško hišo, ter se po njej pogosto sprehajal, zato so jo po njem poimenovali v Rilkejevo pot.

Z izteka poti se spustimo do največje plaže na rivieri – sesljanske plaže. Le-ta se nadaljuje do slikovitega turističnega naselja Mali pristan – Portopiccolo, ki so ga pred nekaj leti zgradili v opuščenem kamnolomu poleg plaže. Slikovita arhitektura tega turističnega naselja navduši vsakega obiskovalca. Na tem mestu se bo prvi del naše trase končal.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Petek 23. decembra 2022

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu