Naravne toplice v Toskani

22. – 28. maj 2022

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Pridružite se nam pri raziskovanju slikovitih naravnih toplic, ki jih Toskana ponuja še neokrnjene v naravnem okolju.

Topla ali včasih tudi vroča voda topi skalne massive, ki jih preliva, ter jih istočasno oblikuje v slikovite strukture kaskad in kotanj, ki nudijo udobno zavetje kopalcem.

Na potovanju se bomo naužili širokih razgledov na slikovito pokrajino blago vzvalovljenih gričev, ki jih na grebenih tako pogosto poudarjajo drevoredi značilnih slokih cipres ter kitijo stavbe domačij, zgrajenih v značilnem, z veliko vidne opeke oblikovanem slogu. Večere bomo preživljali v domačijskem vzdušju turističnih kmetij, pospremljenem z značilno toskansko kulinariko, ob vinih iz domačih kleti, oljčnih oljih ter drugih dobrotah, ki jih pridelujejo naši gostitelji. 
Dolžina 7 dni
Predvideni kolesarski kilometri 291 Km
Povprečno na dan 41,6 Km
Predvideni višinski metri 5185
Primerno kolo Treking ali Mtb, priporočena električna podpora
Država Italija
Izhodišče, Zaključek Ljubljana Dolgi Most P + R
Cena od 890 EUR

Znamenitosti:

Topli vrelci:

 • Petriolo, Vignoni,
 • San Filippo,
 • Saturnia,
 • Piscine Carletti,
 • Bullicame in
 • Aquae Passeris,

Mesta:

 • Murlo,
 • Buonconvento,
 • Sorano,
 • Sovana,
 • Bolsena,
 • La Civita, …

Potovanja so načrtovana zelo podrobno, a ne moremo predvideti nepredvidenih dogodkov ali cestnih del, zato so možna tudi manjša odstopanja ali prilagoditve tras.

Cena zajema:

 • 7 dni, 6 nočitev,
 • prevoz Ljubljana P + R – izhodišče ter nazaj,
 • zajtrke, dnevne malice in večerje,
 • vstopnine v atrakcije po program.

Povprečna zahtevnost

Dan
Razdalja / vzpon
Teren
Površina
Dnevna zahtevnost
1 asfalt/makadam
2 51 km / 1050 m asfalt/makadam
3 36  km / 950 m asfalt/makadam
4 61 km / 1045 m asfalt/makadam
5 62 km / 780 m asfalt/makadam
6 54 km/ 585 m asfalt/makadam
7 asfalt/makadam

1. DAN:

Od Ljubljane do izhodišča

Znamenitosti: Toplice Bagni di Petriolo

Prvi dan nas čaka vožnja od Ljubljane do izhodišča v okolici kraja Montepescini. Pred prihodom v namestitev se spotoma ustavimo ob prvem toplem vrelcu Petriolo, si ga ogledamo ter se seveda tudi okopamo. Sledi še vožnja do bližnje namestitve. 

Obroki: zajtrk, dnevna malice, večerja
Nastanitev: turistična kmetija Tenuta Casabianca

2. DAN:

Od doline Val di Merse do Val d’Orcia

Znamenitosti: Etruščanska naselja Murlo in Buonconvento

Drugi dan po zajtrku zajahano naša kolesa ter se podamo na pot do kraja San Quirico d’Orcia, kjer se začenja območje slikovite doline Val d’Orcia, ki je mestoma tudi pod zaščito UNESCA. Ob tem bomo prečili področje naravnega rezervata reke Merse ter se mimo značilnih toskanskih naselij Vescovado, Murlo in Buonconvento pripeljali do našega naslednjega izhodišča. To so kraji, ki so jih še pred Rpmani poseljevali Etruščani, zelo razvito ljudstvo, ki je vrhunec svoje kulture doživljalo nekaj stoletij (7. ter 6. stol.  p. k.) pred začetkom našega štetja in od katerih se je prav na tem področju, posebno v vasici Murlo, ohranilo veliko arheoloških ostankov.

Razdalja: 51 km
Vzpon: 1050
Teren: simbol simbol
Površina: asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki: zajtrk, dnevna malice, večerja
Nastanitev: turistična kmetija Oria Bianca

3. DAN:

Po dolini Val d’Orcia

Znamenitosti: toplice Vignoni in Fosso Bianco

Tretji dan nas čakajo kar dvojne toplice. Do prvih bomo morali prevoziti le nekaj kilometrov po značilni toskanski “stradi bianci”, to je praviloma lepo prevozni makadamski cesti. V prvih toplicah, Bagno Vignoni, so toplo vodo ujeli v bazen, v katerem se je nekdaj “namakalo” kar nekaj slavnih imen, danes pa je le na ogled. Zdravilna termalna voda, ki ima na izviru kar 52 stopinj, pa se razliva tudi po pobočju za naseljem po “Parku mlinov”, kjer se najde tudi kakšen kotiček za “brezplačno pokušino”. Druge naravne toplice nas bodo pričakale ne prav veliko kilometrov dlje v kraju Bagni San Filippo. Tukaj se preko čudovitih belih kaskad razliva pravo bogastvo zdravilne termalne vode Tretji dan bomo število prevoženih kolesarskih kilometrov “priškrnili” na račun uživanja v prelestih s tolp vodo napolnjenih “banjic” …

Razdalja: 38 km
Vzpon: 950
Teren: simbol simbol
Površina: asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki: zajtrk, dnevna malice, večerja
Nastanitev: turistična kmetija Agriturismo Selvella

4. DAN:

Mimo arheoloških ostankov etruščanskih naselij iz tufa

Znamenitosti: arheološki ostanki naselij, izdolbljenih v tuf, ter mesti Sovana in Sorano

Tudi četrti dan bomo kopalke ohranili suhe, saj bomo prečili do najbolj znanih ter tudi največjih naravnih toplic Saturnia. Pot pa nas bo vodila skozi drugače zanimiva področja, kjer so starodavni prebivalci v mehak lokalni kamen tuf svoje vasi dolbli neposredno v kamnino. Tako so nastale naselbine in pokrajina, kjer so kamnine izdolbli za svoje poti in domove tako ljudje kot tudi vodotoki ter ustvarili prijetne senčne soteske. Ko so nevarnosti napadov drugih ljudstev in plemen ponehale, pa so isto kamnino uporabili za klesanje zidakov svojih zidanih bivališč ter ustvarili vasi in mesta, popolnoma ussklajena s koloritom okolice, kot sta slikovita Sorano in Sovana, kjer se bomo ustavili.

Razdalja: 61 km
Vzpon: 1045
Teren: simbol simbol
Površina: asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki: zajtrk, dnevna malice, večerja
Nastanitev: turistična kmetija Agriturismo La Meria

5. DAN:

Od “kultne” Saturnie do Tuscanie

Znamenitosti: toplice Saturnia ter etruščanske arhheološke ostaline

Naša namestitev je od slovite Saturnie dvignjena na hrib, s katerega se bomo do kopališča spustili mimo najlepšega razglednega mesta ter se pred toplo vodo navžili slikovitega pogleda na sloviti mlin. Do njega se topla voda zliva kar po koritu potoka, tako da se s polj, ki jih preči, tako rekoč izza vsakega grma prikazujejo zdravilne vode željni kopalci. Ko se bomo naveličali sladkosti termalne vode temperatute 37 stopinj, se bomo podali dalje proti jezeru Bolsena, v bližini katerega so se ohranili številni arheološki ostani, ki pričajo o kulturi etruščanov. Naša nastanitev v turistični kmetiji je le korak stran. 

Razdalja: 62 km
Vzpon: 780
Teren: simbol
Površina: asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:

6. DAN:

Do Viterba in jezera Bolsena

Znamenitosti: vroče termalne vode severno od Viterba

Predzadnji dan se bomo razvajali kar v treh naravnih termalnih bazenih, vseh treh nedaleč od mesta Viterbo – toplic pod imeni Piscine Carletti, Bullicame in Terme Aquae Passeris. Tukaj zdravilna voda na izviru dosega temperaturo kar 56 stopinj ter jo je treba za uporabo ohlajati. 

Razdalja: 54 km
Vzpon: 585 m
Teren: (prevoz)
Površina: asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki: zajtrk, dnevna malice, večerja
Nastanitev: turistično naselje Lido camping Village – bugalovi

7. DAN:

Od jezera Bolsena do doma

Znamenitosti: slikovita srednjeveška vasica La Civita

Zadnji dan se bomo odpovedali kolesu ter se z že naloženimi kombiji spotoma ustavili še v izjemno slikoviti vasici La Civita, dvignjeni nad okoliškimi globačami visoko na skali iz tufa. Nekoč je bila zelo varno zatočišče svojim prebivalcem, danes pa je le slikovit artefakt, ki s svojimi neverjetnimi razgledi in pokrajino kakor na luni privlači na tisoče turistov.

Obroki: zajtrk, dnevna malice, večerja
PRED ODHODOM NA POTOVANJE NE POZABITE:

Ob prijavi:

Najmanj mesec dni pred potovanjem:

 • Urediti zavarovanja (Coris ali podobno)
 • Skrbno prebrati potrditveno e-pošto potovanja, saj lahko vsebuje zelo pomembne podatke
 • Plačati zadnji obrok 

Potovanje poteka po krajih z omejenimi zmogljivostmi namestitev, zato bomo v posameznih primerih nastanjeni tudi v tri ali štiri posteljnih sobah. Udeležencem, ki bodo želeli enoposteljno sobo, bomo ustregli, kadar bo to izvedljivo ter jim dodatek za enoposteljno sobo zmanjšali ustrezno z nižjim standardom namestitev


CENA PODROBNO

Vodeno potovanje je primerno za vse, ki si želijo da je njihovo potovanje čim bolj brezskrbno in sproščujoče: mi poskrbimo za vaše namestitve, se vnaprej dogovorimo za kolesarjem prilagojene, avtohtone in zdrave obroke, rezerviramo oglede (tudi v atrakcijah, ki so odprte le po dogovoru ali občasno), mi prevažamo vašo prtljago in priskočimo na pomoč ob tehničnih težavah s kolesom ali drugo opremo.

Izkušen kolesarski vodič skrbi, da na poti ne zaidete ter pomaga pri komunikaciji z lokalnim prebivalstvom. Predvsem pa je prednost potovanja v okviru vodene skupine, da spoznate nove, sebi podobne navdušence za kolesarjenje ter navežete stike tudi za morebitna kasnejša druženja.

Cena vodenega potovanja z GREMO ZELENO vsebuje:

 • X nočitev v hotelih 3/ 4 zvezdice ali turističnih kmetijah, 
 • X zajtrkov, opoldanskih malic in večerij s kar največ lokalne, ekološke ter kolesarjem prilagojene hrane,
 • X dni kolesarjenja,,
 • strokovnega in izkušenega kolesarskega vodnika na celotni poti
 • … ostale oglede,
 • prevoz prtljage med namestitvami,
 • izčrpen vodnik v digitalni obliki,

Cena potovanja je za 1 osebo v dvoposteljni sobi ter za vnaprej določen datum odhoda. Če bi želeli potovati v kakšnem drugem terminu, nas kontaktirajte za prilagojeno ponudbo.


Doplačila:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo xxx €,
 • Najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja),

V ceno ni vključeno:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja
 • osebna varnostna in kolesarska oprema,
 • pijače ob obrokih, ki so vključeni v paket,
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno,

Samo-vodeno potovanje svetujemo popotnikom, ki obvladajo navigacijo poti na osnovi zemljevida ali GPS-sledi ter že imajo izkušnje s samo-vodenimi potovanji. Če zgornji opis za vas ne velja, bo verjetno vodeno potovanje za vas prijetnejše in bolj sproščujoče. 

Cene samo-vodenih potovanj so odvisne od števila popotnikov, ki potujejo skupaj v istem časovnem terminu ter destinacijah. Spodaj navedene cene temeljijo na izračunu cen za spanje dveh oseb v dvoposteljnih sobah, za vse druge želje nas kontaktiraje za vam prilagojeno ponudbo.

Cenik:

Število oseb

2

4 6

8

Cena na osebo

1.230 €

1.060 € 1000 € 970 €

Cena samo-vodenega potovanja z GREMO ZELENO vsebuje:

 • X nočitev v hotelih 3/ 4 zvezdice ali turističnih kmetijah, 
 • X zajtrkov,
 • X dni kolesarjenja,
 • prevoz prtljage med namestitvami,
 • navigacijski paket, ki vsebuje GPS-sledi, karte in vodnik po poti z opisom poti in atrakcij,
 • …. 

Doplačila:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo xxx €,
 • Najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja),

V ceno ni vključeno:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja
 • osebna varnostna in kolesarska oprema,
 • pijače ob obrokih, ki so vključeni v paket,
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno,

Si želite na potovanje, ki bo prilagojeno vašim zmogljivostim in željam?

Bi želeli izbrati drugo izhodišče ali zaključek poti, vas skrbi, da kondicijsko ne boste zmogli naporov?

Na naš e-naslov ali preko spletne strani nam pošljite povpraševanje in potrudili se bomo, da bomo izpolnili vaše želje in pričakovanja. 


  Bi se nam pridružili na potovanju?

  Prijavite se takoj ali nam pošljite sporočilo. Veseli bomo, da bomo lahko izpolnili vse vaše želje in pričakovanja.


  Legenda simbolov

  Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine

  Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni

  Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi

  Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni

  Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti

  ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.

  SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.

  SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.

  ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.

  ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

  DATUM

  22. – 28. maj 2022


  Cena vodenega potovanja na osebo:

  Naravne toplice v Toskani

  Termin: 22. – 28. maj 2022

  890,00 

  Dodaj v košarico


  (+) Enoposteljna soba

  Doplačilo - (opcijsko)

  400,00 

  Dodaj v košarico


  Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

  Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samovodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

  Telefon: 040 26 44 33
  Mail:  info@gremozeleno.eu