Naravne toplice v Toskani

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Pridružite se nam pri raziskovanju slikovitih naravnih toplic, ki jih Toskana ponuja še neokrnjene v naravnem okolju.

Topla ali včasih tudi vroča voda topi skalne massive, ki jih preliva, ter jih istočasno oblikuje v slikovite strukture kaskad in kotanj, ki nudijo udobno zavetje kopalcem.

Na potovanju se bomo naužili širokih razgledov na slikovito pokrajino blago vzvalovljenih gričev, ki jih na grebenih tako pogosto poudarjajo drevoredi značilnih slokih cipres ter kitijo stavbe domačij, zgrajenih v značilnem, z veliko vidne opeke oblikovanem slogu. Večere bomo preživljali v domačijskem vzdušju turističnih kmetij, pospremljenem z značilno toskansko kulinariko, ob vinih iz domačih kleti, oljčnih oljih ter drugih dobrotah, ki jih pridelujejo naši gostitelji. 
Trajanje:7 dni
Predvideni kolesarski kilometri:270 km
Povprečno na dan:54 km
Predvideni višinski metri:4.462 m
Primerno kolo:treking ali MTB, priporočena e-podpora
Države:Italija
Izhodišče, zaključek:letališče Marco Polo, Italija
Cena (nizka / visoka sezona)1.160,00 €  / 1.280,00 € 

Najbolj zanimivo:

 • topli vrelci na sedem različnih lokacijah
 • mesta: Murlo, Buonconvento, Sorano, Sovana, Sarurnia, Tuscania, Bolsena, Bagnoregio

Cena zajema:

 • 7 dni
 • 6 nočitev z zajtrkom
 • prevoz od letališča Marco Polo Benetke na izhodišče ter nazaj
 • vstopnine v atrakcije po programu

Povprečna zahtevnost

Dan
Razdalja / vzpon
Teren
Površina
Dnevna zahtevnost
1asfalt/makadam
251 km / 1050 masfalt/makadam
336  km / 950 masfalt/makadam
461 km / 1045 masfalt/makadam
562 km / 780 masfalt/makadam
654 km/ 585 masfalt/makadam
7asfalt/makadam

Potovanja so načrtovana zelo podrobno, a ne moremo predvideti nepredvidenih dogodkov ali cestnih del, zato so možna tudi manjša odstopanja ali prilagoditve tras.

1. DAN:

Od letališča Marco Polo do izhodišča

Najbolj zanimivo: toplice Bagni di Petriolo

Prvi dan nas čaka vožnja od Ljubljane do izhodišča v okolici kraja Montepescini. Pred prihodom v namestitev se spotoma ustavimo ob prvem toplem vrelcu, si ga ogledamo ter se v njem seveda tudi okopamo. Sledi še vožnja do bližnje namestitve. 

Obroki:
Nastanitev:Bagni di Petriolo

2. DAN:

Od doline Val di Merse do Val d’Orcia

Najbolj zanimivo: etruščanska naselja Murlo in Buonconvento

Drugi dan po zajtrku zajahano naša kolesa ter se podamo na pot do kraja San Quirico d’Orcia, kjer se začenja območje slikovite doline Val d’Orcia, ki je mestoma tudi pod zaščito UNESCA. Ob tem bomo prečili področje naravnega rezervata reke Merse ter se mimo značilnih toskanskih naselij Vescovado, Murlo in Buonconvento pripeljali do našega naslednjega izhodišča. To so kraji, ki so jih še pred Rpmani poseljevali Etruščani, zelo razvito ljudstvo, ki je vrhunec svoje kulture doživljalo nekaj stoletij (7. ter 6. stol.  p. k.) pred začetkom našega štetja in od katerih se je prav na tem področju, posebno v vasici Murlo, ohranilo veliko arheoloških ostankov.  

Razdalja:51 km
Vzpon:1.050 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:San Quirico dʼOrcia

3. DAN:

Po dolini Val d’Orcia

Najbolj zanimivo: toplice Vignoni in Fosso Bianco

Tretji dan nas čakajo kar dvojne toplice. Do prvih bomo morali prevoziti le nekaj kilometrov po značilni toskanski “stradi bianci”, to je praviloma lepo prevozni makadamski cesti. V prvih toplicah, so toplo vodo ujeli v bazen, v katerem se je nekdaj “namakalo” kar nekaj slavnih imen, danes pa je le na ogled. Zdravilna termalna voda, ki ima na izviru kar 52 stopinj, pa se razliva tudi po pobočju za naseljem po “Parku mlinov”, kjer se najde tudi kakšen kotiček za “brezplačno pokušino”. Druge naravne toplice nas bodo pričakale ne prav veliko kilometrov dlje v kraju San Filippo. Tukaj se preko čudovitih belih kaskad razliva pravo bogastvo zdravilne termalne vode Tretji dan bomo število prevoženih kolesarskih kilometrov “priškrnili” na račun uživanja v prelestih s toplo vodo napolnjenih “banjic” … 

Razdalja:38 km
Vzpon:950 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Bagni San Fillipo

4. DAN:

Mimo arheoloških ostankov etruščanskih naselij iz tufa

Najbolj zanimivo: arheološki ostanki naselij, izdolbenih v tuf, ter mesti Sovana in Sorano

Tudi četrti dan bomo kopalke ohranili suhe, saj bomo prečili do najbolj znanih ter tudi največjih naravnih toplic Saturnia. Pot pa nas bo vodila skozi drugače zanimiva področja, kjer so starodavni prebivalci v mehak lokalni kamen tuf svoje vasi dolbli neposredno v kamnino. Tako so nastale naselbine in pokrajina, kjer so kamnine izdolbli za svoje poti in domove tako ljudje kot tudi vodotoki ter ustvarili prijetne senčne soteske. Ko so nevarnosti napadov drugih ljudstev in plemen ponehale, pa so isto kamnino uporabili za klesanje zidakov svojih zidanih bivališč ter ustvarili vasi in mesta, popolnoma usklajena s koloritom okolice, kot sta slikovita Sorano in Sovana, kjer se bomo ustavili.  

Razdalja:61 km
Vzpon:1.045 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Saturnia

5. DAN:

Od “kultne” Saturnie do Tuscanie

Najbolj zanimivo: toplice Saturnia ter etruščanske arheološke ostaline

Naša namestitev je od slovite Saturnie dvignjena na hrib, s katerega se bomo do kopališča spustili mimo najlepšega razglednega mesta ter se pred toplo vodo naužili slikovitega pogleda na sloviti mlin. Do njega se topla voda zliva kar po koritu potoka, tako da se s polj, ki jih preči, tako rekoč izza vsakega grma prikazujejo zdravilne vode željni kopalci. Ko se bomo naveličali sladkosti termalne vode temperature 37 stopinj, se bomo podali dalje proti jezeru Bolsena, v bližini katerega so se ohranili številni arheološki ostani, ki pričajo o kulturi etruščanov. Naša nastanitev je le korak od središča Tuscanie. 

Razdalja:62 km
Vzpon:780 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Tuscania

6. DAN:

Do Viterba in jezera Bolsena

Najbolj zanimivo: vroče termalne vode severno od Viterba

Predzadnji dan se bomo razvajali kar v treh naravnih termalnih bazenih, vseh treh nedaleč od mesta Viterbo. Tukaj zdravilna voda na izviru dosega temperaturo kar 56 stopinj ter jo je treba za uporabo ohlajati. Priložnost za prijeten potop torej več kot preveč! Proti naši namestitvi ob jezeru Bolsena se bomo odpravili v poznih popoldanskih urah.

Razdalja:54 km
Vzpon:585 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Bolsena

7. DAN:

Od jezera Bolsena do izhodišča poti

Najbolj zanimivo: slikovita srednjeveška vasica La Civita

Zadnji dan se bomo odpovedali kolesu ter se z že naloženimi kombiji spotoma ustavili še v izjemno slikoviti vasici La Civita, dvignjeni nad okoliškimi globačami visoko na skali iz tufa. Nekoč je bila zelo varno zatočišče svojim prebivalcem, danes pa je le slikovit artefakt, ki s svojimi neverjetnimi razgledi in pokrajino kakor na luni privlači na tisoče turistov.    

Obroki:zajtrk
PRED ODHODOM NA POTOVANJE NE POZABITE:

Ob prijavi:

 • plačati 30 % kavcije za rezervacijo
 • preveriti vsebine potrditvene e-pošte
 • izpolniti morebitne zahteve iz potrditvene e-pošte

Najmanj mesec dni pred potovanjem:

 • urediti zavarovanja (Coris ali podobno)
 • skrbno prebrati potrditveno e-pošto potovanja, saj lahko vsebuje zelo pomembne podatke
 • plačati preostanek cene potovanja vsaj 14 dni pred odhodom

Potovanje poteka po krajih z omejenimi zmogljivostmi namestitev, zato je zaželeno da potovanje rezervirate vsaj 4 mesece vnaprej. V nasprotnem primeru vam težko jamčimo namestitve v bližini termalnih lokacij, kot je predvideno v načrtu poti. 

CENA PODROBNO

Po želji vam naredimo tudi ponudbo za vodeno potovanje. V tem primeru vas spremljata usposobljen in izkušen kolesarski vodnik ter spremno vozilo, ki omogoča prevoz potnikov v primerih slabega vremena ali preutrujenosti / poškodbe, V spremnem vozilu so na voljo tudi osnovna orodja za manjša popravila koles.

Vodeno potovanje je najboljše zagotovilo, da bo vaše kolesarsko potovanje popolnoma brezskrbno in sproščeno.

In zakaj je lepo potovati v skupini?

 • Potovanje v skupini vam omogoča, da se posebej za vas odklenejo tudi vrata, ki so običajno zaprta.
 • Potovanje v skupini vam omogoča, da se posebej za vas skuhajo jedi, ki so sicer v ponudbi le občasno.
 • Potovanje v skupini vam omogoča, da se posebej za vas dogovorimo za srečanje z zanimivim posameznikom, skupini prilagojen obisk znamenitosti, vodenje, ipd. …
 • Spoznate nove ljudi s podobnimi interesi.
 • V družbi je potovanje bolj zabavno in pestro.

Samo-vodeno potovanje svetujemo popotnikom, ki obvladajo navigacijo poti na osnovi zemljevida ali GPS-sledi ter že imajo izkušnje s samo-vodenimi potovanji. 

Cene samo-vodenih potovanj so odvisne od števila popotnikov, ki potujejo skupaj v istem časovnem terminu ter na isti destinaciji. Spodaj navedene cene temeljijo na izračunu cen za spanje dveh oseb v dvoposteljnih sobah, za vse druge želje nas kontaktirajte za vam prilagojeno ponudbo. Za vas lahko dodatno uredimo tudi prevoz prtljage med destinacijami, da bo vaše potovanje še bolj sproščeno in brezskrbno.

Cena samo-vodenega potovanja z Gremo zeleno VKLJUČUJE:

 • 5 dni kolesarjenja
 • 6 nočitev v namestitvah ***/****
 • 6 zajtrkov
 • GPX – sledi dnevnih odsekov
 • vodnik po poti v digitalni obliki

Cena potovanja velja za 1 osebo v dvoposteljni sobi v skupini 2 oseb ter za vnaprej določen datum odhoda. Če bi želeli potovati v kakšnem drugem terminu, spremeniti dolžine dnevnih odsekov kolesarjenja ali dodati dan ali več za dodatne oglede ali počitek, nas kontaktirajte za prilagojeno ponudbo.


Doplačila:

 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)

V ceno NI VKLJUČENO:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja,
 • osebna varnostna in kolesarska oprema,
 • pijače ob v paket vključenih obrokih,
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno.

Si želite na potovanje, ki bo prilagojeno vašim zmogljivostim in željam?

Bi želeli izbrati drugo izhodišče ali zaključek poti, vas skrbi, da kondicijsko ne boste zmogli naporov? Želite podaljšati ali skrajšati dolžino dnevnih tras kolesarjenja, dodati znamenitost po vaši izbiri ali si privoščiti dan za uživanje in počitek?

Na naš e-naslov ali preko spletne strani nam pošljite povpraševanje in potrudili se bomo, da bomo izpolnili vaše želje in pričakovanja. 


  Bi se nam pridružili na potovanju?

  Prijavite se takoj ali nam pošljite sporočilo. Veseli bomo, da bomo lahko izpolnili vse vaše želje in pričakovanja.


  Legenda simbolov
  Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
  Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
  Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
  Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
  Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti

  ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.

  SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.

  SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.

  ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.

  ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

  DATUM

  po povpraševanju


  Cena samo-vodenega potovanja na osebo:

  Naravne toplice v Toskani / samo-vodeno – visoka sezona

  Samo-vodeno potovanje v visoki sezoni

  1.280,00 

  Prijava

  Naravne toplice v Toskani / samo-vodeno – nizka sezona

  Samo-vodeno potovanje v nizki sezoni

  1.160,00 

  Prijava

  Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

  Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

  Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
  E-pošta:  info@gremozeleno.eu