S kolesom po Goriškem Krasu: osupljivi razgledi in zapeljiva kulinarika

Na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Na t. i. »goriškem Krasu« se visoka kraška planota na zahodu zaje v Furlansko nižino, na jugu pa se spusti vse do Jadranskega morja. Oboje sta popolni ravnini. Zato razgledi s kraških, sicer nič kaj visokih vzpetin sežejo osupljivo daleč.

Na enodnevnem krožnem kolesarskem popotovanju boste spoznali nekaj najlepših razglednih točk, se sprehodili skozi zgodovino področja od bronaste dobe do I. svetovne vojne ter še dlje ter uživali v izjemni lokalni, z mediteranskimi vplivi obarvani kulinariki, ki je v začetku junija še vedno pomladno obarvana.

V enem samem dnevu se boste vzpeli na najvišji vrh Krasa, prečili skozi očarljive kraške vasice Temnica, Lokvica, Opatje selo, Nova vas, Sela na Krasu in Vojščica, se spoznali z njihovimi zanimivostmi, predvsem pa uživali v izvrstni hrani in osupljivi lepoti spomladanske krajine, odete v bujno zelena pokrivala.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33 km
Povprečno na dan33 Km
Predvideni višinski metri740 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cena45 EUR

Znamenitosti:

  • staroversko svetišče Gulaka, gradišče Sv. Ambrož, Trstelj, Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, štirna Vrh Drage in lokev v Lokvici, Muzej I. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije Opatje Selo, Kremenjak, gradišče Tabor Vojščica, obisk zeliščne kmetije Rogelja

Cena zajema:

  • jutranjo dobrodošlico
  • kosilo,
  • vstopnine po programu
  • vodenje in organizacijo potovanja

Opis poti:

Zberemo se v Stari šoli v Temnici na naslovu Temnica 10. Pomlad junija ponuja druge barve in okuse, a je še vedno radodarna – pred odhodom se bomo okrepčali z nekaj njenimi darovi. Najprej se bomo odpravili do staroverskega svetišča Gulaka, nedaleč od vasi Temnica, ter se tam spoznali z energijami, ki na sezonskih selitvah usmerjajo ptice selivke, a prav tako močno vplivajo na naša življenja. Nadaljevali bomo do naslednje energijske točke – nekdanjega gradišča ter arheološkega najdišča z bogato zgodovino – Sv. Ambroža. Ruševine cerkvice, ki je »prekrila« sveto točko starovercev, so še vedno prisotne …
Sledi vzpon na najvišji vrh Krasa, kjer nas bodo pričakali prekrasni razgledi proti morju in goram na severu. Ti nas bodo spremljali vso pot do vzpetine Cerje, kjer je impozantna stavba Pomnika braniteljem slovenske zemlje. V njej so TIC, razstavišča in čudovita razgledna točka, pa tudi odličen bar s prigrizki in pijačami. S Cerja se bomo spustili do vasi Lokvica, kjer nas bo v lokalnem kmečkem turizmu čakalo okusno kosilo. Še pred tem pa si bomo ogledali še lokalne zanimivosti – vodnjak in kal ..
Po kosilu nadaljujemo proti Opatjemu Selu – vasi z veliko tradicije. Le-to so združili v Hišo opajske tradicije, pridružili pa še ostaline iz I. svetovne vojne, ki je prav tako usodno krojila življenje teh krajev. Tesno ob državni meji bomo nadaljevali do naslednjega razglednega griča s prav tako navdušujočim razgledom ter zaključili razgledne točke na vzpetini nad Jadranskim morjem.
Od zadnjih razglednih točk se vračamo v notranjost Krasa, v vas Vojščica, kjer je na hribu zadnje gradišče, pod njim pa v vasi zeliščna kmetija, v kateri se bomo naužili opojnih vonjav, ki jih predelujejo v vse mogoče proizvode. Na povratku v izhodišče v Temnici se ob poti ustavimo še v prelepi kapniški jami, ki je med I. svetovno vojno gostila na stotine vojakov, danes pa le še kak sijajen koncert.
Poslovimo se ob spremljavi nečesa dobrega in sladkega …

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

Na povpraševanje


Zadnji rok za prijave:

sreda, 8. junija 2022

Več informacij:

Mobi: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu

Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu