S kolesom po Goriškem Krasu: osupljivi razgledi in zapeljiva kraška kulinarika

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Na t. i. »goriškem Krasu« se visoka kraška planota na zahodu zaje v Furlansko nižino, na jugu pa se spusti vse do Jadranskega morja. Oboje sta popolni ravnini. Zato razgledi s kraških, sicer nič kaj visokih vzpetin sežejo osupljivo daleč.

Na enodnevnem krožnem kolesarskem popotovanju boste spoznali nekaj najlepših razglednih točk, se sprehodili skozi zgodovino področja od bronaste dobe do I. svetovne vojne ter še dlje ter uživali v izjemni lokalni, z mediteranskimi vplivi obarvani kraški kulinariki. Pikico na »i« bo tokrat dodal obisk v tradicionalni kraški osmici, ki bo prav te dni odprla svoja vrata (in kašče)!

V enem samem dnevu se boste vzpeli na najvišji vrh Krasa, prečili skozi očarljive kraške vasice Temnica, Lokvica, Opatje selo, Nova vas, Sela na Krasu in Vojščica, se spoznali z njihovimi zanimivostmi, predvsem pa uživali v izvrstni hrani in osupljivi lepoti krajine, odete v bujna zelena pokrivala.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33,9 km
Povprečno na dan33,9 Km
Predvideni višinski metri708 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cena45 EUR

Znamenitosti:

 • staroversko svetišče Gulaka
 • gradišče Sv. Ambrož
 • vrh Trstelj
 • Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju
 • štirna Vrh Drage in lokev v Lokvici
 • Muzej I. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije Opatje Selo
 • vrh Kremenjak
 • gradišče Tabor nad Vojščico

Cena zajema:

 • vstopnine po programu
 • vodenje in organizacijo potovanja
 • kosilo v osmici

Opis poti:

Zberemo se v Stari šoli v Temnici na naslovu Temnica 10. Najprej se bomo odpravili do staroverskega svetišča Gulaka, nedaleč od vasi Temnica, ter se tam spoznali z energijami, ki na sezonskih selitvah usmerjajo ptice selivke, a prav tako močno vplivajo na naša življenja.

Nadaljevali bomo do naslednje energijske točke – nekdanjega gradišča ter arheološkega najdišča z bogato zgodovino – Sv. Ambroža. Ruševine cerkvice, ki je »prekrila« sveto točko starovercev, so še vedno prisotne …

Sledi vzpon na najvišji vrh Krasa, kjer nas bodo pričakali prekrasni razgledi proti morju in goram na severu. Ti nas bodo spremljali vso pot do vzpetine Cerje, kjer je impozantna stavba Pomnika braniteljem slovenske zemlje. V njej so TIC, razstavišča in čudovita razgledna točka, pa tudi odličen bar s prigrizki in pijačami.

S Cerja se bomo spustili do vasi Lokvica, kjer si bomo ogledali lokalne zanimivosti – vodnjak in kal ..  Nadaljevali bomo proti Opatjemu Selu – vasi z veliko tradicije. Le-to so združili v Hišo opajske tradicije, pridružili pa še ostaline iz I. svetovne vojne, ki je prav tako usodno krojila življenje teh krajev.

Tesno ob državni meji bomo odkolesarili do naslednjega razglednega griča s prav tako navdušujočim razgledom ter zaključili razgledne točke na vzpetini nad Jadranskim morjem.

Od zadnjih razglednih točk nas bo pot vodila po okrepčilo v lokalno osmico., od katere se vračamo v notranjost Krasa, v vas Vojščica, kjer se ustavimo na hribu Tabor, kjer je nekoč bilo gradišče.  Od tam nas čaka le še del poti do vasi Temnica, kjer izlet končamo.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred želenim terminom

Več informacij:

Mobi: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu