S kolesom po stezicah in vasicah med Sežano, Tomajem in Štanjelom

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Traso poti si bomo izbirali po stezah, ki so jih stoletja dolgo uporabljali prebivalci Krasa. Številne od njih so še vedno take kot so bile nekoč – to je obdane s suho zidanimi kamnitimi ogradami, katerim vsaka zima doda kaj patine v obliki mahu in lišajev in vsaka nova pomlad bujno zelenje, ki jih objame v zelene senčne »tunele«. Ob poti bomo srečevali zasanjane kraške vasice, pa tudi prazgodovinska gradišča, kjer so si svoja domovanja z visokimi zidovi ograjevali takratni prebivalci. Lepo presenečenje bo skrivnostna dolina hudournika Raša, ki na svojem obrobju skriva živahen potok z obilico brzic in slapov, kjer najdemo ostanke nekdanjih mlinov. Rdeča nit pa bo ves čas kamen, enkrat zložen v suho zidane ograje ali pastirske hiške, drugič razsut v obširne groblje, kot jih je oblikoval zob časa ter tretjič vgrajen ter umetniško klesan na hišah in ograjah kraških domačij.

Seveda bomo izkoristili tudi vse priložnosti za spoznavanje avtohtone, lokalne, sezonske, predvsem pa izjemno okusne kraške kulinarike.

Zeleni pristop k potovanjem zahteva tudi uporabo zelenih, trajnostnih sredstev prevoza do izhodišča poti, zato se naš izlet začenja in seveda tudi zaključi na železniški postaji v Sežani. Do tja se bodo lahko vsi, ki bivajo v bližini proge med Ljubljano in Sežano, pripeljali z naravi prijaznim javnim prevoznim sredstvom, ki je za mnoge celo brezplačen (!!).

Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri40.4 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri680 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekželezniška postaja Sežana. železniška postaja Kopriva
Cena50 EUR

Znamenitosti:

  • gradišče in gozdna učna pot Tabor nad Sežano,  vas Tomaj z ogledom pršutarne in degustacijo pršuta, ogled gradišča Tabor, vasi Utovlje, Grahovo Brdo in Kazlje, gradišče Vahta, dolina hudournika Raša z vasema Mahniči in Nova vas ter potjo po mlinih potoka Kranjšek, Kobdilj (gradišče Gradišče), Štanjel z gradiščem Gledanica (Turn), Hruševica, Kosovelje z gradiščem Gradina in pastirsko hiško, Kopriva

Cena zajema:

  • jutranjo dobrodošlico
  • degustacijo pršuta in ogled pršutarne
  • opoldansko malico
  • vodenje in organizacijo potovanja

Opis:

Od izhodišča poti na železniški postaji Sežana se vzpnemo mimo starega jedra mesta na hrib Tabor – nekdanje gradišče, danes pa očarljivo gozdno učno pot s številnimi avtohtonimi drevesnimi vrstami.

Kolesarjenje bomo nadaljevali po gozdnih poteh do osrčja vinorodnega Krasa v Tomaju. Tukaj je več znamenitosti, med drugim rojstna hiša pesnika Srečka Kosovela. A nas bo najprej pritegnila pršutarna, iz katere ne bomo šli praznega želodca … Pred odhodom iz Tomaja pa si bomo ogledali tudi tamkajšnje gradišče Tabor.

Skozi prijeten senčnat gozd bomo pot nadaljevali proti vasem Utovlje in Grahovo Brdo vse do Kazelj, kjer je skrajni vzhodni rob apnenčastega kraškega terena. Tam je tudi dostop do doline hudournika Raša, vodotoka, ki se napaja s flišnih bregov t.i. Kraške Švice. Vhod vanjo je varovalo gradišče Vahta, kar pomeni nekaj takega kot „čuvajstvo“. Njeno prazgodovinsko obzidje je skoraj v celoti ohranjeno, seveda v obliki groblje. O Vahti kroži kar nekaj legend, med drugimi tudi o zlatem teletu

Našo pot bomo nadaljevali s prijetnim spustom v skoraj popolnoma ravno dolino, ki je priljubljeno sprehajališče tudi v zimskih dneh. Na izteku doline priteče vanjo potok Kranjšček, na katerem je bilo nekoč kar nekaj mlinov. Ogledu te privlačne soteske se seveda ne bomo odrekli. Skozi celotno dolino se bomo nato počasi ponovno vzpeli do vasi Kobdilj ter se znova znašli na razglednih poteh.

Prva je povezovala Kobdilj z biserom Krasa Štanjelom, poimenovana pa je po Maksu Fabianiju, slavnem slovenskem arhitektu, ki je bil v Kobdilju rojen, v Štanjelu pa je županoval. Tudi vzpetina nad Štanjelom je nekdaj bilo gradišče Gledanica. Sicer pa je Štanjel pravi biser kraške arhitekture z značilnimi kamnitimi stavbami, izvirno cerkvijo, gradom ter Ferrarijem vrtom, katerih ogleda ne gre izpustiti…

Od Štanejla bomo nadaljevali pot preko travnatih gmajn do vasi Hruševica in dalje do Kosovelja. Tudi v njegovi bližini je bilo nekdaj gradišče Gradina, mi pa si bomo ogledali drugo zanimivost – s tehniko suho zidne gradnje narejeno hiško, kakršne so stoletja dolgo služile kot zavetja pred dežjem in vročino pastirjem ali kmetom. Sledila bo le še pot do vasi Kopriva, od katere nas bo do izhodišča Sežane zapeljal lokalni vlak.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Enodnevni pobeg: Gradišča severo-vzhodnega Krasa

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

50,00 

Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu