Pohod po zanimivostih okrog Repna

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Vas Repen je eden izmed stebrov slovenstva izven meja domovine. Središče dogajanja je Kraška hiša, v kateri se (poleg številnih drugih prireditev) odvija tudi Kraška ohcet, na kateri se vsakokrat zbere do tisoč in več v narodne noše oblečenih obiskovalcev. A prekrasno slavje ni edino, ki kiti Repen in okolico. Nedaleč od vasi obiskovalca osupne monumentalnost Repenskih skal. V okolici vasi se nahajajo številni kamnolomi, saj je repenski kamen, podobno kot nabrežinski, znan in uporabljan širom sveta. Nad vasjo se kraška planota naguba v vzpetine, med katerimi izstopata Volnik ter na vzhodni strani vzpetina Tabor, nekdanje gradišče ter danes versko središče krščanstva, v katerem se poroči tudi »kraški« par z ohceti. Če k temu dodamo še Pesniško pot – sprehajališče pod vznožjem Tabora, se izrišejo obrisi prekrasnega pohodniškega dne.

Za udeležence izleta, ki bodo prišli na izhodišče poti z avtomobilom, bo parkirni prostor ob Repenskem pokopališču. Druge, ki pa jih veseli, da se na pohod pripeljejo trajnostno z vlakom, bomo prepeljali od železniške postaje v Sežani na izhodišče s kombijem.
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri14,6 km
Predviden skupni vzpon422 m
Potrebna opremašportni copati, pohodne palice
DržavaItalija
Izhodišče, zaključekRepen, železniška postaja Sežana
Cena35 EUR

Znamenitosti:

 • Repenske stene
 • opuščeni kamnolomi
 • delujoči kamnolom Petrovica
 • razgledni hrib Volnik
 • prazgodovinski gradišče Na njivce
 • Pesniška pot
 • gradišče Tabor s cerkvijo Blažene device Marije vnebovzete
 • etnološki muzej Kraška hiša

Cena zajema:

 • vstopnine
 • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta (za udeležence, ki pridejo na železniško postajo Sežana)
 • vodenje in organizacijo izleta
 • prigrizek ob koncu izleta

Opis:

Začeli bomo ob Repenskih stenah – orjaški, več kot 10 metrov visoki megaliti resnično navdušijo s svojimi ekspresivnimi oblikami. Nadaljevali bomo v predele pod vasjo Repen, kjer so v preteklosti kraljevali kamnolomi. Danes so skoraj vsi, razen enega samega, zapuščeni, a kljub vsemu vedno navdušijo s svojo monumentalnostjo. Kar nekaj jih bomo obšli, a šele zadnji, tik pred vasjo Zagradec, tudi “živi”.

Asfaltna lokalna cesta, ki povezuje vasi v bližini meje, je meja med področjem z kamnolomi in vinogradi ter gozdnatimi pobočji obmejnih gričev. Gozd je tukaj porasel z listavci ter svetel in zračen. Po udobni sprehajalni poti se bomo vzeli na vrh Volnik, od koder se odpirajo prečudoviti pogledi na vse strani sveta. Če jih kje ustavijo krošnje, pomaga razgledni stolp.

Nazaj proti vasi Repen se bomo spustili po planinski poti tik ob meji s Slovenijo. Kakšen kilometer pred vasjo Repen nas bo pričakala asfaltna cesta ter nas vodila do vznožja hriba Repentabor. Le-ta bo na svojem koncu poimenovana Pesniška pot ter olepšana s prijetnimi postajališči s klopmi in doprsnimi kipi treh pesnikov – dveh slovenskih ter enega italijanskega.

S konca Pesniške poti vodi na hrib Repentabor več stoletij stara steza. Z razgledne ploščadi ob cerkvi se odpirajo prečudoviti razgledi. Ogledali si bomo še notranjost cerkve ter se spustili do voznega parka ob pokopališču. Na koncu se bomo kar z avtomobili zapeljali še v središče vasi Repen ter si ogledali še Kraško hišo ter se okrepčali z lokalnimi dobrotami.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred želenim terminom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu