Zgodbe toplic, piva in Celjskih grofov

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Na krožnem kolesarskem popotovanju, ki se bo začelo in končalo na železniški postaji Celje, se bo prepletalo več zgodb.

Prva je zgodba zgodovine teh krajev, ki jih je močno zaznamovala razburljiva zgodba Celjskih Grofov – plemičev, ki so se bliskovito dvignili iz anonimnosti ter se vpletli v najvišje vrhove evropskih vladarskih hiš, a so še hitreje, ujeti v lastne spletke, tudi propadli. To je zgodba neverjetnih uspehov in vzponov, a tudi nasilja, velike ljubezni s tragičnim koncem…

Druga zgodba, ki nas bo spremljala, je zgodba hmelja, veličastne, do 7 metrov visoke rastline začimbe za proizvodnjo piva, ki uspeva v teh krajih in zaradi katere je dolina dobila ime “dolina zelenega zlata”.  In kjer je začimba, so tudi proizvajalci piva – pivovarji. Poleg masovne proizvodnje vedno bolj navdušujejo zgodbe raznolikih piv iz zasebnih pivovarn, ki razvijajo novo kulturo – kulturo pitja piva. Ne “pira”, kot je za to pijačo priljubljena krilatica, ampak Piva z veliko začetnico!

Tretja zgodba bo zgodba termalnih kopališč, ki jih je na tem področju kar nekaj. Ponujajo pestro paleto zdravilnih voda, ki zdravijo in blažijo različne zdravstvene težave, a obenem tudi ponujajo sprostitev – wellness.

Več kot preveč vsega, da nam zapolni dneve in naredi počitnice nepozabne!

Trajanje:8 dni
Predvideni kolesarski kilometri:257 km
Povprečno na dan:32,5 km
Predvideni višinski metri:5515 m
Primerno kolo:treking ali MTB, priporočena e-podpora
Države:Slovenija
Izhodišče, zaključek:železniška postaja Celje
Cena (samo-vodeno):740 €

Najbolj zanimivo:

 • zgodbe petih zdravilišč: Topolšica, Zreče, Dobrna, Rimske toplice in Laško
 • zgodbi hmelja in piva, od multinacionalke do številnih zasebnih proizvajalcev
 • zgodba vzpona in zatona Celjskih grofov
 • kulinarična doživetja
 • Mozirski gaj – park cvetja in muzej na prostem
 • Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
 • čudovita kraška jama Pekel
 • fontana piv Zeleno zlato
 • pivske degustacije v privatnih malih pivovarnah
 • mesta Celje, Braslovče, Mozirje, Velenje, Vitovlje, Zreče, Dobrna, Žalec. Gotovlje, Rimske toplice, Laško, …

Cena zajema:

 • 8 dni
 • 7 nočitev
 • 7 zajtrkov
 • vstopnine v atrakcije po programu

Povprečna zahtevnost

Dan
Razdalja / vzpon
Teren
Površina
Dnevna zahtevnost
15,6 km (peš)
243,8 km / 773 masfalt/makadam
325,3 km / 847 masfalt/makadam
440,8 km / 698 masfalt/makadam
531,3 km / 1030 masfalt/makadam
621,2 km / 427 masfalt/makadam
769,6 km / 1205 masfalt/makadam
820 km / 674 masfalt/makadam

 

Potovanja so načrtovana zelo podrobno, a ne moremo predvideti nepredvidenih dogodkov ali cestnih del, zato so možna tudi manjša odstopanja ali prilagoditve tras.

1. DAN:

Po sledeh Rimljanov in Celjskih grofov

Najbolj zanimivo:

 • Celje: Stari grad, Pokrajinski muzej Celje (Celjski grofi, Mesto pod mestom – rimske ostaline ter Alma M. Karlin), kip Alme M. Karlin, Muzej novejše zgodovine Celje ter mestni park

Prvi dan bomo ogrevali stopala, kolesa pa še pustili počivati. Celje sicer ni prav veliko mesto, a se lahko pohvali z bogato in pestro zgodovino. Ta se začne že v času Rimljanov, ko je bil tukaj živahen kastrum Celeia. Ostaline njegovih stavb in ulic, ki jih je dolga stoletja prekrivala zemlja, so ob prenovi Knežjega dvorca restavrirali v atraktivno podzemno mesto.  V muzejskih prostorih v nadstropjih pa domujeta razstavi o bliskovitem vzponu in padcu grofov Celjskih, v 14. In 15. stoletju ene od najbolj prodornih in vplivnih plemiških družin v tem delu Evrope ter stalna razstava o veliki celjski popotnici Almi Karlin, ki je v začetku 19. Stoletja sama prepotovala cel svet. Obiskali bomo tudi Staro grofijo, v kateri obiskovalce navduši impresiven, v maniri iluzionizma poslikan Celjski strop, eden največjih v tem delu Evrope. V večernih uram pa se bomo sprehodili še na Celjski grad, ki kraljuje mestu z bližnje vzpetine.  Grad je namreč najlepši prav v večernem času, ko lahko z njega vidimo osvetljena naselja v skoraj celotni Savinjski dolini in tudi dlje.

Razdalja:cca. 6 km (peš)
Vzpon:187 m
Teren: 
Površina:
Dnevna zahtevnost:
Obroki:
Nastanitev:Celje

2. DAN:

Do korenin Celjskih grofov

Najbolj zanimivo:

 • ribnik Vrbje, grad Žovnek, Žovneško jezero, dvorca Žovnek in Legant ter mesto Braslovče

Celje bomo zapuščali ob strugi Savinje. Bogato zelenilo nas bo spremljalo ves čas, najbolj slikovito pa bo okrog ribnika Vrbje, kjer imajo domačini zavetišče za prostočasne aktivnosti, svoja gnezdišča pa tudi številne ptice. Mimo kraja Polzela se bomo preko blago vzvalovljenih polj odpeljali do gradu Žovnek, od koder so bili Celjski grofje doma. Grad je danes lepo obnovljen in vreden ogleda. Nadaljevali bomo mimo Braslovč, kraja, ki je kljub temu. da je relativno majhen, skozi zgodovino odigral kar pomembne vloge. Dan bomo zaključili v opremljenih šotorih v prijetnem kampingu v gozdičku nedaleč od Mozirja.

Razdalja:44 km
Vzpon:773 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Mozirje

3. DAN:

Čez hrib do prvih toplic

Najbolj zanimivo:

 • Mozirski gaj – park cvetja in muzej na prostem, Mornova Zijalka, gručasta domačija pri Bačovniku, župnijska cerkev sv. Andreja v Belih vodah ter Terme Topolšica

V Mozirju se bomo poslovili od bistre, žuboreče Savinje ter se podali v bližnja gričevja. Še prej pa si bomo ogledali razkošen Mozirski gaj, v katerem so ljubitelji narave in kulturne dediščine zbrali vse, kar je v tem okolju (in tudi širše) največ vrednega. Zgodba Mozirskega gaja je zgodba narave in ljudi, ki z njo dihajo in sprehod skozenj simfonija za oči in druga čutila. Hribčki, v katere se bomo zagrizli, nas bodo preko energijsko prekipevajoče vasi Bele vode popeljali do prvega termalnega kopališča na naši poti – Topolšice. Tja bomo prispeli ob dovolj zgodnji uri, da se bomo lahko še okopali in naužili zdravilnih učinkov tople zdravilne vode. Proti večeru se bomo zapeljali do naše nastanitve.

S prihodom v Topolšico in Velenje smo se preselili v drugo dolino – Šaleško. Tukaj je narava ljudem naklonila črno zlato – premog, ki je nepovratno zaznamoval in preoblikoval pokrajino in ljudi. Rudarstvo je po eni strani pustilo množico nekdanjih rudarjev – težaških delavcev, ki so jim jame pogosto stregle po življenju. Po drugi strani pa je bogastvo premoga omogočilo visok socialni standard, ki se je v zlatem obdobju rudnika odrazilo v številnih kakovostnih arhitekturnih dosežkih. In potem je tukaj še tretja plat rudnikov: poškodbe, ki jih pokrajini povzročijo opuščajoči se rovi in prevrtano podzemlje – to so vasi, ki jih je zalila voda iz nastajajočih jezer. Danes opuščeni rudnik ponuja le še vrhunsko urejen Muzej rudarstva in enkratno izkušnjo kulinaričnega doživetja 150 metrov pod površjem v rudniškem jašku.

Razdalja:25 km
Vzpon:847 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Velenje

4. DAN:

Rudarsko Velenje

Najbolj zanimivo:

 • Velenje: Muzej premogovništva, jezero in mestno središče, kolesarska steza Štrekna po trasi opuščene železnice, Vitanje: Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga in vitanjske klobasice

Zjutraj po zajtrku si bomo najprej ogledali mesto Velenje, nato pa nas bo čakalo dobrih 25 kilometrov poti, od katere je velik del poteka po kolesarski stezi Štrekna po slikoviti trasi nekdanje železnice. Zapeljali se bomo do Vitanja – nekoliko večje vasi, sredi katere je nastal futuristični Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika. Seveda si ne bomo odrekli užitka ogleda njegovih izjemnih zbirk. Poleg stalna postavitve pa muzej redno gosti tudi občasne razstave, ki pogosto ponudijo na ogled na svetovni ravni vrhunskih eksponatov. Vitanje pa imajo poleg Centra Noordung še eno znamenitost – odlične avtohtone vitanjske klobasice, s katerimi nam bodo postregli v bližnji gostilni. Večer pa bomo dočakali že v naslednjem zdraviliškem kraju Zreče, kjer bomo tudi večerjali.

Razdalja:41 km
Vzpon:698 m 
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk 
Nastanitev:Zreče

5. DAN:

Dan za toplice

Najbolj zanimivo:

 • Terme Zreče ter Terme Dobrna z 200-letnim zdraviliškim parkom z energijskimi točkami

Po zajtrku bomo sedli na kolesa ter odbrzeli do bližnjih Term Zreče, kjer bomo sprobali njihovo termalno vodo. V bazenih, seveda. Malo po poldnevu bomo zapustili prijetno lagodje vode ter se odpeljali na bližnjo vzpetino na kosilo v kmečki turizem, ki slovi kot eden boljših v Sloveniji. Popoldan nas bo čakal še eden, ne prav zahteven kos poti do naslednjih toplic – Dobrne. Dobrna sodi med najstarejše zdraviliške kraje v Sloveniji in širše in je tekom svojega obstoja gostila številne pomembne in celo kronane glave. Pljuča zdraviliškega kompleksa je 200 let star park s številnimi redkimi drevesi ter prav tako zdravilnimi energijskimi točkami.

Razdalja:31 km
Vzpon:1030 m 
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Dobrna

6. DAN:

Mimo Pekla do kulinaričnih nebes

Najbolj zanimivo:

 • zbirka starih koles v domačiji Blažiš, jama Pekel, fontana piv Zeleno zlato, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva, zasebna pivovarna Green Gold Brewing

Po zajtrku nas ne bo čakala naporna tura – le slaba dva kilometra je do izjemno zanimive zbirke starih koles pri zasebnem zbiratelju v neposredni bližini zdravilišča. Težko si danes predstavljamo, s koliko domišljije so včasih znali prirediti kolesa v potujoče “obrtne delavnice” – resnično vredno ogleda”! Do naslednje zanimivosti – jame z nekoliko zastrašujočim imenom Pekel, bomo imeli nekaj več poti. A kraška jama grozečega imena v svojem drobovju ponudi poleg številnih domišljijo vzbujajočih kapnikov tudi v Sloveniji najvišji, kar 4 metre visok jamski slap. Od jame se bomo spustili do mesta Žalec, ki je središče pivovarske industrije. Tam sicer ni velikih obratov za proizvodnjo, temveč mesto obkrožajo impozantni nasadi začimbe, ki jo uporabljajo pri proizvodnji piva – hmelja. Kar do 7 m v višino se vzpnejo sadike, skozi nasade pa se bomo tudi sami zapeljali.  Popoldan bomo preživeli v znamenju piva, ob obisku Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva ter fontane piv “zeleno zlato”. Do našega prenočišča bomo nato imeli le kratko pot, tako da bomo zvečer spočiti za kulinarična doživetja v eni boljših slovenskih restavracij s pomenljivim imenom “Galerija okusov”.

Razdalja:21 km
Vzpon:427 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk 
Nastanitev:Petrovče

7. DAN:

Kartuzija Jurklošter in skrivnostna dolina Gračnice

Najbolj zanimivo:

 • keramične delavnice v Libojah, kartuzijanski samostan Jurklošter (grob Veronike Deseniške), dolina potoka Gračnica ter zdravilišče Rimske toplice (zdraviliški park s 23 energijskimi točkami in drevjem iz vsega sveta)

Zjutraj po zajtrku se bomo ponovno podali v blaga gričevja nad Savinjsko dolino, tokrat do kraja Liboje, ki je bil zaradi bogatih nahajališč gline že od sredine 19. stoletja  središče za proizvodnjo keramike. Poleg moderno oblikovanih izdelkov se danes tukaj proizvaja tudi veliko tradicionalne keramične posode. Kratek ogled nam bo povedal veliko o obrtni spretnosti in načinu življenja domačinov. Nadaljevali bomo do reke Savinje ter se ob njenem nabrežju približali Celju, a bomo tik pred mestom skrenili po “predmestjih” v smeri Grobelnega, kjer se bomo okrepčali in vožnjo nadaljevali do kartuzijanskega samostana Jurklošter, ki je bil v času največjih uspehov Celjskih grofov zelo vplivno klulturno središče. Danes je opuščeni samostan znan tudi po tem, da so vanj prekopali posmrtne ostanke Veronike Deseniške, druge žene predzadnjega grofa Celjskega Friderika II. Z ubojem Friderikovega sina Ulrika v Beogradu je dinastija Celjskih izumrla, njihovo premoženje pa je po pogodbi prešlo v roke Habsburžanov. Od Jurkloštra je do našega prenočišča v zdravilišču  Rimske Toplice še dobra ura spusta po senčni in z mistiko prežeti dolini potoka Gračnica.

Razdalja:70 km
Vzpon:1.205 m 
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
Nastanitev:Rimske Toplice

8. DAN:

Med toplicami in pivom

Najbolj zanimivo:

 • Laško: Terme Laško, cerkev s. Martina, občinska stavba – graščina Lilijskih ter Črni most

Zadnji dan našega potovanja bomo bolj “počitniški”. Kilometrov ta dan ne bo veliko, tudi naporni ne bodo, saj bomo ves čas v bližini reke Savinje. V mestu Laško, kamor bomo prispeli iz Rimskih Toplic, so prav tako toplice. Zato si bomo vzeli nekaj časa za ogled mesteca z veliko zgodovine in se, seveda, tudi tukaj okopali v zdravilni vodi. Po kosilu, ki ga bomo okronali z odličnimi pivi iz lokalnih zasebnih pivovarn v lokalni pivnici, pa se bomo podali na zadnjo skupno “turo” do našega izhodišča – železniške postaje Celje.

Razdalja:20 km
Vzpon:674 m 
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk
PRED ODHODOM NA POTOVANJE NE POZABITE:

Ob prijavi:

 • plačati 30 % kavcije za rezervacijo
 • preveriti vsebine potrditvene e-pošte
 • izpolniti morebitne zahteve iz potrditvene e-pošte

Najmanj mesec dni pred potovanjem:

 • urediti zavarovanja (Coris ali podobno)
 • skrbno prebrati potrditveno e-pošto potovanja, saj lahko vsebuje zelo pomembne podatke
 • plačati preostanek cene potovanja vsaj 14 dni pred odhodom

Potovanje poteka po krajih z omejenimi zmogljivostmi namestitev, zato bomo v posameznih primerih nastanjeni tudi v tri ali štiri posteljnih sobah. Udeležencem, ki bodo želeli enoposteljno sobo, bomo ustregli, kadar bo to izvedljivo ter jim dodatek za enoposteljno sobo zmanjšali ustrezno z nižjim standardom namestitev


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Zgodbe toplic in piva / samo-vodeno

Samo-vodeno potovanje

740,00 

Prijava

Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


CENE PODROBNO

Samo-vodeno potovanje svetujemo popotnikom, ki obvladajo navigacijo poti na osnovi zemljevida ali GPS-sledi ter že imajo izkušnje s samo-vodenimi potovanji. Če zgornji opis za vas ne velja, bo verjetno vodeno potovanje za vas prijetnejše in bolj sproščujoče. 

Cene samo-vodenih potovanj so odvisne od števila popotnikov, ki potujejo skupaj v istem časovnem terminu ter destinacijah. Spodaj navedene cene temeljijo na izračunu cen za spanje dveh oseb v dvoposteljnih sobah, za vse druge želje nas kontaktiraje za vam prilagojeno ponudbo.

Cena samo-vodenega potovanja z Gremo zeleno VKLJUČUJE:

 • 8 dni kolesarjenja
 • 7 nočitev v hotelih/penzionih 3/ 4 zvezdice
 • 7 zajtrkov
 • navigacijski paket, ki vsebuje GPS-sledi, karte in vodnik po poti z opisom poti in atrakcij

Doplačila:

 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)

V ceno NI VKLJUČENO:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja,
 • osebna varnostna in kolesarska oprema,
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno.

Si želite na potovanje, ki bo prilagojeno vašim zmogljivostim in željam?

Bi želeli izbrati drugo izhodišče ali zaključek poti, vas skrbi, da kondicijsko ne boste zmogli naporov?

Na naš e-naslov ali preko spletne strani nam pošljite povpraševanje in potrudili se bomo, da bomo izpolnili vaše želje in pričakovanja. 


  Bi se nam pridružili na potovanju?

  Prijavite se takoj ali nam pošljite sporočilo. Veseli bomo, da bomo lahko izpolnili vse vaše želje in pričakovanja.