Doživetja Dravske kolesarske poti

na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Kolesarska pot ob DraviDravaBike – je bila v avstrijskem delu živa že od davno, v Sloveniji pa je oživela šele pred nekaj leti. Ozka, med pobočja Pohorja in Kozjaka ujeta dolina je bila prehodna le po ozki, ovinkasti in zelo nevarni cesti, ki je bila kolesarjem zelo neprijazna. 

Sedaj pa je to drugače – neprekinjena daljinska kolesarska povezava je speljana vse do sotočja z reko Muro v Legradu na Hrvaškem. Odlikujejo jo čudovita narava, izvrstna kulinarika ter številne znamenitosti.

Naravna bogastva ponudijo od senčnih gozdov starogorskega masiva Pohorje do plodnih ravnic ter z vinogradi in sadovnjaki poraslih gričevij. Vse to spremlja avtohtona, iz lokalnih surovin izhajajoča kulinarika ter seveda izvrstna bela štajerska vina. V krajih vzdolž poti so še vedno živi številni etnološki običaji, od splavarjenja do pustnih karnevalov z liki, med katerimi je najbolj znan, a še zdaleč ne edini, kurent. Ob reki Dravi kot živi plovni poti so nastajala številna mesta – danes je največje Maribor, drugo največje slovensko mesto in tako imenovana “štajerska metropola”, potem pa je tukaj še Ptuj, ki je bil v razcvetu v času Rimljanov kot Poetovio, danes pa je “kralj” pustnih karnevalov, pa Dravograd, Varaždin, Ormož, … Vse to boste videli in deloma tudi doživeli ob kolesarjenju po Dravski kolesarski poti. 
Trajanje:8 dni
Predvideni kolesarski kilometri:303 km
Povprečno na dan:38 km
Predvideni višinski metri:4.051 m
Primerno kolo:treking ali MTB, priporočena e-podpora
Države:Slovenija, Hrvaška
Izhodišče, zaključek:železniška postaja Maribor 
Cena (vodeno/samo-vodeno):1.180,00 € / 865 €

Najbolj zanimivo:

 • avtohtona kulinarika
 • splavarjenje
 • kopanje v naravnem bazenu
 • naravni rezervat Lovrenška jezera
 • čokoladni raj ob Dravi
 • mesta Dravograd, Radlje ob Dravi, Maribor, Ptuj in Varaždin
 • naravni rezervat Ormoške lagune …

Cena zajema:

 • 8 dni,
 • 7 nočitev,
 • prevoz od železniške postaje Maribor na izhodišče ter nazaj
 • zajtrke, dnevne malice in večerje,
 • vstopnine v atrakcije po programu

Povprečna zahtevnost

DanRazdalja / vzponTerenPovršinaDnevna zahtevnost
126 km / 392 masfalt/makadam
230  km / 943 masfalt/makadam
344 km / 1587 masfalt/makadam
433 km / 356 masfalt/makadam
525 km/  284 masfalt/makadam
634 km / 95 masfalt/makadam
766 km / 259 masfalt/makadam
853 km / 51 masfalt/makadam

Potovanja so načrtovana zelo podrobno, a ne moremo predvideti nepredvidenih dogodkov ali cestnih del, zato so možna tudi manjša odstopanja ali prilagoditve tras.

1. DAN:

Od tradicije do kulinarike Koroške

Najbolj zanimivo:

 • Baročni dvorec Bukovje, obujena stoletna tradicija splavarjenja po reki Dravi

Prvi dan kolesarjenja bomo začeli s kratkim ogledom očarljivega mesteca Dravograda na sotočju rek Drava, Meža in Mislinja. Med hribovja stisnjeno mestece je bilo skozi zgodovino izpostavljeno številnim preobratom in nadvladam, od 2. svetovne vojne, na primer, se je ohranil muzej gestapa – razvpite policije nemškega rajha. Potovanje bomo začeli prav počasi, saj se bomo že po nekaj kilometrih prvič ustavili in si ogledali očarljiv baročni dvorec Bukovje, ki se ponaša z zelo izvirno zgodovino. Danes je zelo lepo obnovljen, v njegovem parku pa so našli prostor za svoj učni center tudi člani društva za biodinamično vrtnarstvo Ajda Koroška. Od dvorca do naslednje zanimivosti – lesenega splava, ki nas bo popeljal na “spoznavno srečanje” z reko Dravo ter stoletnima tradicijama splavarjenja in gozdarjenja, je le nekaj kilometrov poti po blagem gričevju. Večer bomo preživeli v očarljivem mestecu Radlje ob Dravi.

Razdalja:20 km
Vzpon: 562 m 
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:opoldanska malica večerja
Nastanitev:hotel, Radlje ob Dravi

2. DAN:

Od reke v gozd

Najbolj zanimivo:

 • kopanje v naravnem kopališču, vožnja v osrčje pohorskih gozdov

Po zajtrku bomo jutro začeli s kopanjem v naravnem kopališču Vodni park Radlje ob Dravi, skritem med zelenje ob reki ter ločje, ki čisti vodo, v kateri bomo zaman iskali sledi klora. Osveženi se bomo najprej okrepčali v prijetni restavraciji, ki ponuja tudi doma narejeno pivo, nato pa se bomo skozi polja “v nebo segajočih” rastlin hmelja zapeljali do majhnega, a zgodovine polnega mesteca Radlje ob Dravi ter si ogledali njegove znamenitosti. Sledil bo blag vzpon ob toku živahnega potočka v osrčje  starogorja Pohorje. Pod nekdanjim klimatskim zdraviliščem Lovrencom na Pohorju bomo našli zavetje v slikoviti, v slogu pohorskih domačij urejeni planinski koči, ki leži v objemu gostih smrekovih gozdov.

Razdalja:28 km
Vzpon:940 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica, večerja
Nastanitev: planinska koča, Lovrenc na Pohorju

3. DAN:

Skozi pohorske gozdove do Lovrenških jezer

Najbolj zanimivo:

 • kolesarjenje skozi pohorske gozdove, naravno mokrišče – visokogorsko barje Lovrenška jezera

Tretji dan ostajamo v istem prenočišču. Dan bomo izkoristili za izlet v senčnate pohorske gozdove, kjer se na nadmorski višini 1520 metrov nahajajo  Lovrenška jezera – visokogorsko barje, kjer je na Pohorskem šotišču več majhnih jezer ter mini-jezerc – barjanskih oken. Tisti, ki so kondicijsko bolje pripravljeni, se bodo do jezer popeljali po (pretežno makadamskih) gorskih cestah in kolovozih, ostali pa se bodo lahko odpeljali s kombiji ter prilagodili dolžino svojega sprehoda svojim zmogljivostim. Večer bo minil v slogu okolja, ob živem ognju in ob domačih, pohorskih dobrotah.

Razdalja:44 km
Vzpon:1.587 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica, večerja
Nastanitev: planinska koča, Lovrenc na Pohorju

4. DAN:

Mimo čokoladnega raja do Maribora

Najbolj zanimivo:

 • romarska cerkev v Puščavi, Fala. najstarejša elektrarna na Dravi in muzej, degustacija v “čokoladnem raju”, večerja v restavraciji z odličjem “Michelin”

Po zajtrku, ki bo tokrat obogaten s tradicionalno hrano prebivalcev Pohorja, se bomo najprej zapeljali do starodavne romarske cerkve v Puščavi, ki je le streljaj od Lovrenca na Pohorju, nato pa se spustili nazaj do reke Drave ter se zapeljali do najstarejše dravske elektrarne Fala, V njej je urejen muzej, ki prikazuje zgodbo proizvodnje elektrike s pomočjo obnovljivih vodnih virov, prava lepotica pa je stavba s svojo notranjostjo kot tehnična dediščina. Na kosilo se bomo zapeljali do prijetnega dravskega zaliva, kjer je nekoč domovala ena od številnih dravskih čolnarn. Nekaj duha čolnarjenja je še ohranjenega, travnik, na katerem je včasih ob prazničnih dneh vrvelo od razvedrila željnih družin, pa danes zaseda čokoladni glamping. V prostorih njegove prijetne kavarne s slaščičarno se bomo tudi mi spoznali s sladkostmi “čokoladnega raja”. Proti koncu dneva se bomo ob prijetnem dravskem nabrežju zapeljali do našega prenočišča v “štajerski metropoli” Mariboru.

Razdalja:33 km
Vzpon:356 m
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica, večerja
Nastanitev:hotel, Maribor

5. DAN:

Štajerska “metropola”

Najbolj zanimivo:

 • doživetja in zanimivosti Maribora: najstarejša trta na svetu, stara vinska klet, Mestni grad in regionalni muzej, Lent, mestni park, Trije ribniki, Piramida, Narodni dom, Stolnica, Kadetnica, …

Ta dan bo v celoti posvečen ogledom mestnih znamenitosti Maribora. Teh je toliko, da bomo del naših poti opravili kar s kolesi, del posebno zanimivih znamenitosti v ožjem središču pa si bomo ogledali peš. Ob tem nas bo v nekaj najbolj pikantnih podrobnosti iz zgodovine mesta popeljali “strokovnjaki” iz lokalne agencije “Rajzefiber”, ki stavbam dolijejo drobce iz življenja prebivalcev.

Razdalja:25 km
Vzpon:284 m 
Teren: 
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica, večerja
Nastanitev:hotel, Maribor

6. DAN:

Starodavni in radoživi Ptuj

Najbolj zanimivo:

 • Ptuj: Mitrejeva svetišča iz časa Rimskega cesarstva, Ptujski grad, Minoritski in Dominikanski samostan, cerkev Sv. Jurija, Orfejev spomenik, Kurentova soba, Mestni stolp in mestna hiša, Vinska klet

Dopoldan bomo užili na kolesih ob prijetni vožnji skozi loke, vlažne gozdove in kmečka naselja na ravnici, skozi katero leno vijuga reka Drave. Ob prihodu do Ptuja bomo najprej zavili do Mitrejevih svetišč na desnem bregu reke, kjer se je pred skoraj 2000 leti nahajal tudi rimski kastrum Poetovio. Srednjeveško mesto se je stisnilo pod mestni grič, na katerem danes kraljuje Ptujski grad. Pod njim je nastalo mestece, bogato z zgodovinskimi znamenitostmi, pa tudi etnološko dediščino, katere vrhunec je vsakoletno pustovanje. Njegova osrednja figura – brezčasni in veličastni lik kralja pustovanja kurenta, pa ostaja tukaj živa in prisotna skozi celo leto. Mesto Ptuj pa pomembno zaznamuje tudi vinska klet z večstoletno tradicijo proizvodnje vrhunskih vin, ki nam jih bodo na vodeni degustaciji tudi predstavili.

Razdalja:34 km
Vzpon:95 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica, večerja
Nastanitev:hotel, Ptuj

7. DAN:

Ptujsko morje in Ormoške lagune

Najbolj zanimivo:

 • dravsko jezero – t. i. “Ptujsko morje” z gnezdišči ptic, mitski grad Borl, naravni rezervat Ormoške lagune z gnezdišči ptic in vodnimi bivoli, zgodovinsko mesto Varaždin

Po zajtrku v našem prenočišču v mestnem središču se bomo odpeljali ob nabrežjih akumulacijskega jezera, ki so ga Ptujčani hudomušno poimenovali “Ptujsko morja”, ter uživali ob opazovanju ptic, ki so tam našle svoja zavetja. Ob jezu se naša pot loči od umetno nastalega akumulacijskega jezera ter nas preko polj popelje do “stare” struge reke Drave ter mostu, preko katerega se bomo vzpeli na bližnjo vzpetino, s katere okolico nadvladuje grad Borl. Po stoletjih slavne preteklosti, v kateri ni manjkal niti sveti Gral, se trenutno celovito prenavlja. Njegove skrivnosti nam bodo predstavili predstavniki društva, ki se zavzema za oživitev tega bisera baročne arhitekture. Pot bomo nadaljevali proti mestu Ormožu, kjer se bomo le na kratko ustavili za pogled na grad ter kosilo ter se odpravili do Ormoških lagun – naravnega rezervata, ki je pomembno gnezdišče vodnih ptic in ključno postajališče za ptice selivke v Sloveniji. Družbo jim delajo vodni bivoli. Le še nekaj kilometrov nas bo ločilo do državne meje med Slovenijo in Hrvaško, preko katere se bomo zapeljali do Varaždina, ki ga njegovi prebivalci poimenujejo mesto baroka, glasbe in cvetja ali pa tudi  “mesto angelov”.

Razdalja:66 km
Vzpon: 259 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica, večerja
Nastanitev:penzion, Varaždin

8. DAN:

Po Međimurski ravnici

Najbolj zanimivo:

 • mesti Varaždin in Prelog, Varaždinsko jezero – največje umetno jezero na Hrvaškem

Zadnje jutro bomo začeli z ogledom mesta Varaždin peš, nato pa se bomo vrnili k našim kolesom ter se ob nabrežjih največjega umetnega jezera na Hrvaškem zapeljali do sotočja, na katerem se združita tokova rek Drave in Mure. Tukaj se bo naše druženje končalo, čaka nas le še skupna pot z kombiji do izhodišča v Mariboru.

Razdalja:53 km
Vzpon:46 m
Teren:
Površina:asfalt/makadam
Dnevna zahtevnost:
Obroki:zajtrk, opoldanska malica
PRED ODHODOM NA POTOVANJE NE POZABITE:

Ob prijavi:

 • plačati 30 % kavcije za rezervacijo
 • preveriti vsebine potrditvene e-pošte
 • izpolniti morebitne zahteve iz potrditvene e-pošte

Najmanj mesec dni pred potovanjem:

 • urediti zavarovanja (Coris ali podobno)
 • skrbno prebrati potrditveno e-pošto potovanja, saj lahko vsebuje zelo pomembne podatke
 • plačati preostanek cene potovanja vsaj 14 dni pred odhodom

Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti

ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.

SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.

SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.

ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.

ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 


CENE PODROBNO

DATUM

na povpraševanje


Cena vodenega potovanja na osebo:

Dravska kolesarska / samo-vodeno

Samo-vodeno potovanje

865,00 

Prijava

Dravska kolesarska pot / vodeno

Termin: 16. – 23. julij 2022

1.180,00 

Prijava

Bi raje potovali sami ali v družbi prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri ter samo-vodena potovanja za posameznike ali zaključene skupine.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


Vodeno potovanje je primerno za vse, ki si želijo da je njihovo potovanje čim bolj brezskrbno in sproščujoče: mi poskrbimo za vaše namestitve, se vnaprej dogovorimo za kolesarjem prilagojene, avtohtone in zdrave obroke, rezerviramo oglede (tudi v atrakcijah, ki so odprte le po dogovoru ali občasno), mi prevažamo vašo prtljago in priskočimo na pomoč ob tehničnih težavah s kolesom ali drugo opremo.

Izkušen kolesarski vodič skrbi, da na poti ne zaidete ter pomaga pri komunikaciji z lokalnim prebivalstvom. Predvsem pa je prednost potovanja v okviru vodene skupine, da spoznate nove, sebi podobne navdušence za kolesarjenje ter navežete stike tudi za morebitna kasnejša druženja.

Cena vodenega potovanja z Gremo zeleno VKLJUČUJE:

 • 8 dni kolesarjenja
 • 7 nočitve v hotelih ali drugih namestitvah ravni 3/ 4 zvezdice
 • 7 zajtrkov
 • 8 opoldanskih malic
 • 7 večerij
 • edinstvena kulinarična doživetja
 • vodeno vinsko degustacijo v Ptujski kleti
 • strokovnega in izkušenega turističnega in kolesarskega vodnika na celotnem potovanju
 • vstopnine za oglede v Bukovju, Muti, Lovrencu na Pohorju, Fali, Mariboru, Ptuju in Borlu
 • splavarjenje na Dravi s splavarsko malico
 • kopanje v naravnem bazenu
 • strokovno vodenje v Mariboru in Ormoških lagunah
 • prevoz prtljage med namestitvami
 • izčrpen vodnik po poti v digitalni obliki

Cena potovanja velja za 1 osebo v dvoposteljni sobi ter za vnaprej določen datum odhoda. Če bi želeli potovati v kakšnem drugem terminu, nas kontaktirajte za prilagojeno ponudbo.


Doplačila:

 • doplačilo za enoposteljno sobo 210 €
 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)

V ceno NI VKLJUČENO:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja,
 • osebna varnostna in kolesarska oprema,
 • pijače ob v paket vključenih obrokih,
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno.

Samo-vodeno potovanje svetujemo popotnikom, ki obvladajo navigacijo poti na osnovi zemljevida ali GPS-sledi ter že imajo izkušnje s samo-vodenimi potovanji. Če zgornji opis za vas ne velja, bo verjetno vodeno potovanje za vas prijetnejše in bolj sproščujoče. 

Cene samo-vodenih potovanj so odvisne od števila popotnikov, ki potujejo skupaj v istem časovnem terminu ter destinacijah. Spodaj navedene cene temeljijo na izračunu cen za spanje dveh oseb v dvoposteljnih sobah, za vse druge želje nas kontaktiraje za vam prilagojeno ponudbo.

Cena samo-vodenega potovanja z Gremo zeleno VKLJUČUJE:

 • 8 dni kolesarjenja
 • 7 nočitev v hotelih ali drugih namestitvah ravni 3/ 4 zvezdice
 • 7 zajtrkov
 • prevoz prtljage med namestitvami
 • navigacijski paket, ki vsebuje GPS-sledi, karte in vodnik po poti z opisom poti in atrakcij

Doplačila:

 • doplačilo za enoposteljno sobo 210 €
 • najem koles ali druge opreme (na podlagi povpraševanja)

V ceno ni vključeno:

 • nezgodno zavarovanje in zavarovanje za rizik odpovedi potovanja
 • osebna varnostna in kolesarska oprema
 • vse drugo, kar ni navedeno, da je vključeno

Si želite na potovanje, ki bo prilagojeno vašim zmogljivostim in željam?

Bi želeli izbrati drugo izhodišče ali zaključek poti, vas skrbi, da kondicijsko ne boste zmogli naporov?

Na naš e-naslov ali preko spletne strani nam pošljite povpraševanje in potrudili se bomo, da bomo izpolnili vaše želje in pričakovanja. 


  Bi se nam pridružili na potovanju?

  Prijavite se takoj ali nam pošljite sporočilo. Veseli bomo, da bomo lahko izpolnili vse vaše želje in pričakovanja.