Zakaj na počitnice potujem s kolesom?

Najprej za gotovo zato, ker večino svojega delovnega časa presedim – računalniki kljub svoji formalni mobilnosti (prenosnik!!) privežejo uporabnika na stol. In če imaš vsaj malo potrebe po gibanju in to po gibanju v naravi, po svežem zraku, med travniki, drevjem in žuborečimi potoki, potem je treba nekaj narediti. In ta nekaj so zame počitnice kot potovanje s kolesom. In to ne le »do bližnjega vogala«, ampak naredim 500, 600 in vse tja do 1.100 kilometrov! Le s kolesom in na njem s »hišo«, to je torbami s šotorom, spalno vrečo, samo-napihljivo blazino, kuhalnikom, posodo .. in na vrhu vsega še s kužkom. Ja, prav ste prebrali, tudi naš kuža ves čas hodi z nami napotovanja in je obiskal že celo vrsto evropskih držav.

Lani so nas sicer karantene in zaprte meje ustavile, a do sedaj smo bili že v Grčiji vse tja do Krete in še južnejšega Gavdosa, pa v Albaniji, na Danskem, Italiji, Španiji, Franciji … seveda poleg zelooo veliko manjših izletov po naši lepi deželici. Le koliko čarobnih, skritih kotičkov je mogoče v njej odkriti! Najraje pa imam tiste, ki me vodijo vzdolž bistrega, igrivega potoka, recimo ob Dragonji ter ob pritokih, ki se vanjo združijo v njenem najbolj zgornjem toku .. ali pa trasi nekdanje ozkotirne železnice, ki se blago spušča proti Trstu visoko nad koritom potoka Glinščica, pa še kaj bi se hitro našlo.

In zakaj je še moja izbira kolo? Predvsem zato, ker je tako potovanje lepše, saj si ves čas na svežem zraku, če pa se, tako kot jaz, zapelješ po manj prometnih cestah, stezah in kolovozih, naletiš povsod na nešteto lepot. Mimo se vozijo gozdovi in lirične vasice in prav povsod se lahko takoj ustaviš, ne da bi moral skrbeti, ali boš naredil cestni zastoj ali prometno nesrečo, nikjer ne rabiš skrbeti za to, ali si pravilno parkiral in dovolj dolgo zakupil parkirni prostor,…

Ovir skorajda ni, saj lahko kolo preneseš preko potoka ali dvigneš preko ograje. Lepo je tudi to, ker te mimoidoči in domačini sprejmejo popolnoma drugače kot kolesarja, kakor kot avtomobilista – vsak ti je pripravljen pomagati, z vsakim se pogovarjaš neposredno, brez odpiranja oken ali vrat. No, koncem koncev tudi kar nekaj denarja za pot prihraniš oziroma ga lahko vložiš v kaj veliko bolj privlačnega kot je 95-oktanski bencin (ali dizel).

Res, da narediš tudi nekaj manj kilometrov kot z avtomobilom, a si za prav vsakega poplačan z lepotami, ki jih ujameš v pogled ob poti, s svobodo in z doživetjem. Slednje pa je tisto, po kar greš na dopust, torej sprostitev, uživanje in popolna svoboda. In te ti kolo da veliko več kot večina drugih prevoznih sredstev, zato je moja izbira za počitnice, kadar je to le mogoče – kolo.