5 prednosti električnega kolesa

Media – 05. 08. 2019

Prednosti električnega kolesa

Čeprav so prva električna kolesa luč sveta uzrla že več kot stoletje nazaj, se je njihov pravi prodor na trg začel šele pred nekaj leti. Seveda pa je prvo električno kolo izgledalo povsem drugače kot danes. Imelo je zelo potratne elektromotorje, ogromne baterije in kratek domet.

Marsikdo med vami morda meni, da je električno kolo velika potuha. Ko vam bomo zaupali nekaj glavnih prednosti njegove uporabe, pa se zna zgoditi, da boste svoje mnenje o njih spremenili. V nadaljevanju vam torej predstavljamo pet najpomembnejših prednosti električnih koles.

1. Uravnavanje stopnje moči in prilagajanje sloga vožnje

Pri e-kolesu vam pri vožnji pomaga električni motor, kar pa še ne pomeni, da kolo vozi samo. S pomočjo računalniškega sistema si lahko uravnavate stopnjo moči in prilagajate slog vožnje. V praksi to pomeni, da z manjšo močjo elektromotorja vozite po ravnini in z večjo po klancu. Seveda pa je to tako le tedaj, če imate kolo z električno podporo (pedelec). V kolikor ste na običajno kolo le vgradili električno baterijo, vam kdo kljub vsemu lahko “očita”, da vozite motor.

2. Kolesarski izleti vam bodo ponovno v užitek

Če ste do zdaj s klasičnim kolesom prevozili le nekaj več kot 10, 20 ali 30 kilometrov, vam električno kolo omogoča, da z njim prevozite tudi daljše ture, lahko celo daljše od 100 kilometrov. Predvsem pa je dragocena električna podpora ob vzponih: ni več opravičila za občasno sestopanje, ni več polžje počasne vožnje in vijuganja, ni več zariplega obraza … 

Tako si z e-kolesom, predvsem zaradi enostavnejšega premagovanja klancev, v kolesarske povrnete užitek. Skriti kotički narave vam bodo ponovno ali pa le veliko lažje dostopni, vaše telo pa bo kljub temu dobilo zadostno dozo sprostitve in užitka.

3. Električno kolo ne zahteva “kolesarskih” nog

Močne noge so stvar kondicije. Ta ni zadostna pri vseh, katerih delo je povezano z veliko sedenja ter si tudi v prostem času ne vzamejo časa za treninge. Posebno pa so električna kolesa dobrodošla tistim, ki se spopadajo z bolezenskimi težavami, pa seveda tudi težavami slabljenja moči zaradi starosti. Za električno kolo namreč velja, da ne potrebujete večje moči v nogah, saj lahko večino napora prevzame elektromotor. Sicer pa je e-kolo namenjeno vsem starostnim skupinam in zelo dobrodošlo za otroke, da se lažje kosajo s svojimi starši.

4. Za razgibavanje po poškodbi

Električno kolo se lahko uporablja za tudi razgibavanje po določenih poškodbah. Z njim si lahko hitreje in na enostaven način povrnete moči. Rabo električnega kolesa vam bo priporočal tudi zdravnik. Prav tako bo zdravnik priporočil električno kolo srčnim bolnikom in vsem tistim, ki se morajo zaradi drugih zdravstvenih razlogov izogibati pretiranim naporom.

5. Ena polnitev kolesa omogoča do 170 km vožnje

Ste vedeli, da se vam z ena napolnjena baterija električnega kolesa omogoča doseg od 80 do 170 kilometrov? Končni doseg je v največji meri odvisen od modela in moči baterije, istočasno pa nanj seveda vplivajo še masa kolesarja, temperatura ozračja in ter vrsta kolesarskih plaščev (gladki ali profilirani). Baterija se sicer najhitreje prazni pri vožnji po zahtevnejših klancih navkreber.