S kolesom skozi živi muzej Krasa do doline Glinščice

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Od izhodišča na železniški postaji Sežana do Bazovice poteka trasa kolesarjenja po utrjeni makadamski cesti do Lipice in naprej do Bazovice. Ob cesti so ob obeh straneh nanizane “umetnije”, ki jih je iz kraškega kamna ustvarila narava.  Obiskali bomo tudi vedno čudovito Lipico, ki očara tako z naravo, kot s snežno belimi lipicanci.  A naša pot se ne bo končala ob izteku ceste v Bazovici, saj skriva Kras tukaj še en izjemen biser – dolino potoka Glinščica, po kateri je nekoč peljala trasa ozkotirne železnice, ki je bila po opustitvi uporabljena kot kolesarska steza. Tako da bomo dodali nekaj kilometrov ter višinskih metrov za ceno tega čudovitega razgleda na Trst.

Povratek nas bo po italijanski strani vodil mimo vasi Gropada in Padriče, nato pa nazaj v Slovenijo ter mimo še nekaterih znamenitosti Živega muzeja Krasa do Orleka in nazaj na naše izhodišče naše poti v Sežani.

Naše .kraško kulinarično doživetje si bomo tokrat privoščili na italijanski strani meje, a seveda pri ponudnikih slovenskega porekla.

Zeleni pristop k potovanjem zahteva tudi uporabo zelenih, trajnostnih sredstev prevoza do izhodišča poti, zato se naš izlet začenja in seveda tudi zaključi na železniški postaji v Sežani. Do tja se bodo lahko vsi, ki bivajo v bližini proge med Ljubljano in Sežano, pripeljali z naravi prijaznim javnim prevoznim sredstvom, ki je za mnoge celo brezplačen (!!).

Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri38,1 km
Povprečno na dan
Predvideni višinski metri536 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekželezniška postaja Sežana
Cena35 EUR

Znamenitosti:

  • kamnite znamenitosti živega muzeja Krasa
  • Kobilarna Lipica
  • dolina Lurške matere božje
  • Napoleonov hrast
  • dolina Glinščice
  • vasi Bazovica, Boršt, Padriče, Gropada in Orlek

Cena zajema:

  • vstopnine po programu
  • vodenje in organizacija potovanja
  • tradicionalen prigrizek na koncu izleta

Povprečna zahtevnost

Opis:

Od železniške postaje Sežana je do začetka utrjene makadamske poti, rezervirane samo za kolesarje in pešce, le nekaj ovinkov po cestah za motorni promet. Kamnite strukture, ki so del Živega muzeja Krasa, bodo deloma razporejene kar ob cesti, kdaj pa se bomo do njih morali tudi odcepiti. Občudovali bomo tako naravne stvaritve. kot tudi od človeške roke ustvarjene suho zidane umetnine, posebno kamnite hiške, zavetja pastirjev in  poljedelcev.

Kobilarna Lipica ter objekti, ki jo obkrožajo, so z naše poti umaknjeni nekaj sto metrov za gozdičkom, tako da se bomo do tja odpeljali po gozdnim stezah. Oglede v Lipici si bomo izbirali glede na želje udeležencev in tudi ponudbo.

Nato se bomo znova vrnili na široko makadamsko cesto ter nadaljevali do vasi Bazovica, ter se pri zaselku Draga priključili na kolesarsko pot skozi dolino Glinščice. Njeno lepoto in čudovite razglede na Trst in okolico bomo uživali do vasi Ricmanje, kjer nas bo v tukajšnji osmici čakal okusni obrok kraških dobrot. V Slovenijo se bomo vračali skozi vasi Padriče in Gropada.

Vsi ti kraji so bili med I. svetovno vojno področja najbolj srditih spopadov, od katerih je povsod polno pomnikov. Ko se bomo vrnili nazaj na našo stran meje, pa bomo ponovno “srečevali” več kamnitih “umetnin”.  Na železniško postajo Sežana se bomo vrnili preko vasi Orlek, če pa bo čas in volja, si bomo v Sežani ogledali še izjemno lep botanični vrt.

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag. 

DATUM

po povpraševanju


Enodnevni pobeg: živi muzej Krasa do Glinščice

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

30,00 

Prijava

Rok za prijave:

Najmanj teden dni pred želenim temninom

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu