Pohod od Sesljana do Križa

po povpraševanju

POHODNIŠTVO
KOLESARJENJE
LOKALNA KULINARIKA
NEOKRNJENA NARAVA
TRADICIJA
POGLOBLJENA DOŽIVETJA

Na drugem odseku zimskega pohodniškega popotovanja bomo prehodili razdaljo med turističnim naseljem Mali pristan (Portopiccolo) in Križem, med njima pa bo še po kamnolomih znana Nabrežina..

Izhodišče bo v atraktivnem, v ostenje opuščenega kamnoloma vzidanem turističnim naseljem Mali pristan. Šli bomo mimo tukajšnjih prestižnih plaž do tistih divjih, dostopnih po številnih »slonjih« stezah, ki vodijo z bližnje obalne ceste »costiere«, se vzpeli do ceste, pa znova spustili do plaže ter se na koncu ponovno vzpeli do naselja Križ, kjer bomo obiskali zanimiv muzej ribištva, ki je neprecenljivo pričevanje o bogati ribiški tradiciji tukajšnjega slovenskega prebivalstva

Izhodišče izleta je na železniški postaji v Sežani, do koder se lahko pripeljete z javnim prevozom (vlakom) ali pa brez skrbi parkirate, če boste z avtom. Od tod bomo pot nadaljevali s kombiji ali mini-busom, ki nas bo na koncu poti tudi odpeljal nazaj na naše izhodišče. 
Dolžina izleta1 dan
Predvideni prehojeni kilometri8,6 km
Predviden skupni vzpon383 m
Potrebna opremaPOHODNI ČEVLJI, pohodne palice
DržavaSlovenija, Italija
Izhodišče, zaključekŽelezniška postaja Sežana
Cena30 EUR

Opis  poti:

Pot nas bo na začetku vodila po stezi ob plaži, kjer sta dva kratka odseka, ko je treba prečiti po večjih skalah. Strmejši so tudi nekateri krajši vzponi, ki pa so zavarovani z vrvmi ali ograjo. Večina poti pa kljub vsemu poteka po utrjenih makadamskih ali asfaltiranih poteh in cestah ter po vzdrževanih in urejenih stezah, kjer so tudi vzponi blagi.

Znamenitosti:

 • turistično naselje Mali Pristan – Portopiccolo
 • kamnolomi v Nabrežini
 • Ribiška pot
 • Ribiški muzej v Križu
 • številne stopnice s kraške planote do morja

Cena zajema:

 • vstopnine
 • prevoz do izhodišča ter z zaključka izleta
 • vodenje in organizacijo izleta

Opis:

Z železniške postaje v Sežani se bomo tokrat odpeljali do Sesljana, natančneje do Malega pristana (Portopiccolo), od koder bomo začeli naš pohod. Pot nas bo najprej vodila po urejeni sprehajalni stezi mimo plaž in zabaviščnih objektov ob njih, ki vsi služijo le petičnemu turističnemu naselju.

A ko se pobočje nad obalo približa morju toliko, da ostane prostora le za divje plaže nezahtevnih kopalcev, se sprehajalna pot preseli ob rob plaže, se občasno rahlo dvigne in nato spet spusti, a nas kar nekaj časa ohranja v stiku z čudovitimi razgledi na klife ob Devinskem gradu ter tiste od Rilkejevega sprehajališča in dlje do sipin Gradeža. Na drugi strani se občasno izrisujejo silhuete Trsta in gradu Miramare pred njim. Navpične skale se ob približevanju »kamnoseški« Nabrežini vse bolj zajedajo v morje, zato se moramo od plaže ločiti in se vzpeti do ceste.

Tam ostanemo le kratek čas, saj kmalu srečamo opuščeno cesto, ki nas popelje mimo Marine Nabrežina na stezo proti plaži »Pri čupah«, ki je stoletja služila kot pristan nabrežinskim ribičem, danes pa jo pogosteje uporabljajo kopalci.

Od tam naprej nas vodi po številnih stopnicah speljana Riibiška pot – povezava, po kateri so nekoč dnevno hodili nabrežinski ribiči v svoja, skoraj 200 metrov višje ležeča domovanja. Vzpon nas bo nagradil s čudovitimi razgledi. Ob robu kraške plošče speljana pot je široka in prijetna za hojo, tako da nam omogoča, da uživamo v različnih pogledih na morje, Tržaški zaliv ter Furlansko nižino vse do vršacev Dolomitov.

Pripelje nas v vas Križ, kjer bomo naš pohod zaključili v Ribiškem muzeju,  v katerem so potomci tamkajšnjih ribičev zbrali in razstavili predmete iz večstoletne tradicije ribištva. Na razgledni terasi s prekrasnim razgledom na Tržaški zaliv (in dlje…), ki združuje Ribiški muzej s Kulturnim domom naših zamejskih rojakov bomo pohod zaključili.

Tisti, ki bodo imeli po tem še viške energije, se bodo lahko, ponovno po brezštevilnih stopnicah, spustili do morja do plaže in pristana križkih ribičev …

Povprečna zahtevnost

Irena Hlede je po izobrazbi arhitektka, ki pa je delovala tudi na področjih grafičnega oblikovanja, novinarstva in založništva ter trajnostne mobilnosti. Spoznala in ukvarjala se je s številnimi športnimi dejavnostmi, od jadranja do smučanja ali badmintona, a rdeča nit vseskozi ostaja kolesarjenje. Redno sodeluje v nevladni organizaciji Slovenska kolesarska mreža ter z Evropsko kolesarsko federacijo ECF, predava o kolesarstvu ter ves čas ostaja zvesta daljinskemu kolesarjenju. Na tem področju je tudi opravila usposabljanja za Ocenjevalca po shemi “Kolesarsjem prijazen delodajalec”, Izdelovanje mobilnostnih načrtov ter za nadzornika poti EuroVelo (EuroVelo Route Inspector). Pridobila je tudi naziv in znanja za turističnega vodnika na nacionalni ravni ter je ustanoviteljica in lastnica potovalne agencije GremoZeleno – GoGreenWay. Poleg “svojih” področij arhitekture in umetnosti jo živo zanimajo tudi etnologija, geografija in zgodovina s poudarkom na vsem, kar se navezuje na našo tradicijo, posebno pa nekatera “zamolčana” področja, kot so t.i. staroverci oziroma naravoverci. Raziskuje tudi številna “mejna” znanja, kot so radiestezija ali geomantija. Je prepričana ekologinja in nasprotnica nasilja in vojn.

Govori angleško in francosko ter seveda hrvaško in srbsko.


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeni in blagi pohodi za pohodnike s povprečno kondicijo ter na splošno dobrega zdravja. Potekajo po vzdrževanih poteh ter so označeni s tablami ali markacijami. Teren je blago razgiban, brez zahtevnejših vzponov in spustov. Predhodne pohodniške izkušnje niso potrebne, tako da so primerni tudi za začetnike. Dnevni obseg hoje je omejen na 3-5 ur oziroma največ 12 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Načeloma nezahtevni pohodi, ki pa lahko kakšen dan zajemajo tudi daljši pohod na srednje zahtevne vzpetine s strmejšimi vzponi ali spusti. Na splošno so pohodne poti dobro vzdrževane, a so mogoči krajši odseki z mestoma bolj grobo površino in strmejše ali izpostavljene sekvence poti. Dnevni obseg hoje je omejen na 4-6 ur oziroma največ 15 kilometrov.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za bolj izkušene pohodnike s splošno dobro kondicijo. Srednje zahtevna raven pohodov vsebuje daljše pohodne poti ter strmejše vzpone in spuste. Na poti so možni tudi daljši odseki vzponov ali spustov ali več kratkih strmih vzponov ali spustov. Teren je lahko mešan, vključno s skalnatimi predeli ter mešanimi površinami. Dnevni obseg hoje je omejen na 5-7 ur oziroma največ 20 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za aktivne, kondicijsko dobro pripravljene pohodnike, ki si želijo zahtevnih pohodniških izzivov. Zajemajo tudi daljše strme vzpone oz. spuste ter visokogorske (plezalne) predele podlag, ki so mestoma lahko tudi grobe ali zdrsljive. Pohodi so večinoma srednje zahtevni, kakšen pan pa tudi daljši in zahtevnejši. Občasno so možni tudi pohodi od koče do koče, ko je treba nositi svojo prtljago / nahrbtnik. Dnevni obseg hoje je omejen na 6-9 ur oziroma največ 30 kilometrov.
ZELO ZAHTEVNE: Primerne za zelo izkušene in kondicijsko izvrstno pripravljene pohodnike. Zahtevane so izkušnje z navigacijo. Zajeti so strmi vzponi in spusti preko grobih in mešanih podlag v visokogorskih področjih, lahko tudi po izpostavljenih poteh, fiksnih napenjalkah ter spolzkih površinah. Lahko je v slogu ekspedicije in zahteva zahtevne vsakodnevne hoje, v predelih, kjer se hodi od koče do koče pa tudi nošenje lastne prtljage / nahrbtnika. Dnevni obseg hoje je povprečno 8-10 ur oziroma tudi več kot 30 kilometrov.

DATUM

po povpraševanju


Pohodništvo – enodnevni pobeg: Pohod od Sesljana do Križa

Cena izleta:
(najmanj 6 prijavljenih)

30,00 

Prijava

Rok za prijave:

Vsaj teden dni pred načrtovanim terminom.

Ste večja zaključena skupina ali družba prijateljev?

Pokličite ali nam pišite za individualno ponudbo za opcijo potovanja po meri.

Telefon: + 386 (0)40 26 44 33
E-pošta:  info@gremozeleno.eu


S kolesom po Goriškem Krasu: osupljivi razgledi in zapeljiva kulinarika prvih pomladnih okusov

Na povpraševanje

KOLESARJENJE
NEOKRNJENA NARAVA
LOKALNA KULINARIKA

Na t. i. »goriškem Krasu« se visoka kraška planota na zahodu zaje v Furlansko nižino, na jugu pa se spusti vse do Jadranskega morja. Oboje sta popolni ravnini. Zato razgledi s kraških, sicer nič kaj visokih vzpetin sežejo osupljivo daleč.

Na enodnevnem krožnem kolesarskem popotovanju boste spoznali nekaj najlepših razglednih točk, se sprehodili skozi zgodovino področja od bronaste dobe do I. svetovne vojne ter še dlje ter uživali v izjemni lokalni, z mediteranskimi vplivi obarvani kulinariki, dodatno popestreni z okusi prvih pomladnih divjih rastlin.

V enem samem dnevu se boste vzpeli na najvišji vrh Krasa, prečili skozi očarljive kraške vasice Temnica, Lokvica, Opatje selo, Nova vas, Sela na Krasu in Vojščica, se spoznali z njihovimi zanimivostmi, predvsem pa uživali v izvrstni hrani in osupljivi lepoti spomladanske krajine, odete v bujno zelena pokrivala.
Dolžina1 dan
Predvideni kolesarski kilometri33 km
Povprečno na dan33 Km
Predvideni višinski metri740 m
Primerno kolotreking, gravel ali MTB, priporočena e-podpora
DržavaSlovenija
Izhodišče, zaključekTemnica
Cenaod 45 EUR

Znamenitosti:

 • staroversko svetišče Gulaka, gradišče Sv. Ambrož, Trstelj, Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju, štirna Vrh Drage in lokev v Lokvici, Muzej I. svetovne vojne in Hiša opajske tradicije Opatje Selo, Kremenjak, gradišče Tabor Vojščica, obisk zeliščne kmetije Rogelja

Cena zajema:

 • jutranji prigrizek
 • kosilo,
 • vstopnine v atrakcije po programu
 • vodenje in organizacija potovanja

Povprečna zahtevnost


Legenda simbolov
Pretežno raven teren, mogoče so le krajše blažje vzpetine
Blago gričevnat teren, vzponi in spusti so krajši in tehnično ter kondicijsko nezahtevni
Gričevnat teren, vzponi in spusti so lahko tudi daljši ter bolj strmi
Hribovit teren, vzponi in spusti so lahko zelo dolgi in tehnično zahtevni
Gorat teren, zelo zahtevni vzponi in spusti po enoslednicah, vlekah ali drugače zahtevnih stezah, ki zahtevajo visoko raven kondicije in tehnične usposobljenosti
ENOSTAVNE: Sproščeno, za začetnike in družine, ki si želijo kolesarskih doživetij, primerno kolesarjenje. Na poti je veliko časa in priložnosti za postanek in sprostitev, teren pa višinsko nezahteven – pretežno raven ali z blagimi klančinami. Tudi vozne podlage so nezahtevne – asfalt ali dobro utrjen in gladek makadam.  Dolžine dnevnih odsekov praviloma ne presežejo 35 kilometrov.
SREDNJE ENOSTAVNE: Primerne za občasne kolesarje – v glavnem nezahtevno kolesarjenje, a kakšen dan lahko vsebuje tudi daljše lažje vzpone ali spuste ali krajše zahtevnejše vzpone ali spuste. Dolžine dnevnih odsekov so povprečno med 25 in 55 kilometrov dnevno.
SREDNJE ZAHTEVNE: Primerne za kolesarje z aktivnim življenjskim slogom, ki redno kolesarijo. Kolesarski odseki so daljši in kondicijsko zahtevnejši. Višinsko srednje zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine dnevnih odsekov pretežno cestno-kolesarskih tur so povprečno med 45 in 75 kilometrov, turno-kolesarskih pa več kot 30 kilometrov.
ZAHTEVNE: Primerne za zelo aktivne in kondicijsko dobro pripravljene kolesarje, ki si želijo zahtevnejših kolesarskih izzivov. Srednje do zelo zahtevni tereni lahko vsebujejo tudi daljše in strmejše vzpone in spuste. Dolžine cestno-kolesarskih dnevnih odsekov so povprečno med 65 in 85 kilometrov, turno-kolesarskih pa ustrezno krajše, vsaj več kot 40 km.
ZELO ZAHTEVNE: Najzahtevnejši kolesarski izzivi so primerni za kondicijsko izvrstno pripravljene ter daljših kolesarskih tur vajene kolesarje. To so lahko bodisi tipične cestno-kolesarske ture, pri katerih so dolžine dnevnih odsekov nad 85 kilometrov ali pa turno-kolesarske ture po zahtevnih terenih, na katerih so dnevni odseki krajši, a v vsakem primeru daljši od 50 kilometrov ter zahtevni tako višinsko, kot glede podlag.